Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Ingyenessé válik a helyi közlekedés a 14 év alattiak és a diákok számára

2024. 03. 27. Hírek Utolsó módosítás: 2024. 04. 12. 11:24

Május elsejétől díjtalanul utazhatnak a helyi járatokon a 14 év alatti fiatalok, valamint a nappali tagozatos diákok – erről márciusi ülésén döntött a város képviselő-testülete, amely egyebek mellett a térfigyelő kamerarendszer bővítéséről, illetve a 42 millió forintos kulturális támogatási keret felosztásáról is döntött.

Ingyen utazhatnak a 14 en aluliak és a diákok Gyöngyösön

Dr. Végh Attila önkormányzati képviselő javaslatára március 2-i ülésén döntött a képviselő-testület arról, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az önkormányzat az állami közösségi közlekedés kedvezményrendszerét érvényesítse a helyi közlekedésben. Az önkormányzati hivatal egyeztetést kezdeményezett a szolgáltatást biztosító Volánbusz Zrt.-vel, amely tájékoztatta az önkormányzatot a bevezetni tervezett kedvezmények költségvonzatáról. A grémium végül úgy döntött, hogy az ingyenes közlekedést nem csak a 14 éven aluliak, hanem a 14 éven felüli nappali tanulói jogviszonnyal rendelkezők esetében is bevezeti, ami egy évre vetítve várhatóan 1,7 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak. Az ingyenes közlekedést az érintettek a szolgáltatás feltételeinek módosítására vonatkozó szabályok – elsősorban a 30 napos kihirdetési kötelezettség – miatt várhatóan május elsejétől vehetik igénybe.

42 millió forinttal támogattak kulturális szervezeteket

A képviselő-testület döntött az önkormányzat kulturális célú támogatásra benyújtott pályázatok elbírálásáról. Az önkormányzat a tavalyi év után másodszor írt ki pályázatot a kulturális támogatási keret felosztására. A 42 millió forintos támogatási keretre összesen 44 pályázat több mint 80 millió forintos támogatási igénnyel érkezett az önkormányzathoz, amelyeket egy kulturális szakemberekből álló bizottság vizsgált meg, és tett javaslatot a pályázatok elbírálására. Formai okokból mindössze egy pályázatot utasítottak el, amely nem kulturális, hanem szociális, karitatív tevékenységekre igényelt támogatást. A támogatásra javasolt szervezetek között kulturális civil szervezetek, gyűjtemények, valamint egyéb szervezetek, intézmények, nemzetiségi önkormányzatok, magánszemélyek szerepeltek. A grémium elfogadta a szakmai bíráló bizottság javaslatát, és az alapján döntött a 42 millió forintos keret felosztásáról.

A testület alpolgármesteri, képviselői és bizottsági keretek terhére több alapítvány támogatásáról is döntött.

Újabb pályázatokat írnak ki

Ahogy minden évben, úgy 2024-ben is pályázatot ír ki az önkormányzat nyugdíjas, illetve polgárőr szervezetek támogatására. A pályázatok tartalmát a képviselők elfogadták, így azok a következő napokban megjelennek a város hivatalos oldalán. A városban működő nyugdíjas szervezetek működése, tevékenysége és programjaik támogatására 2,5 millió forint áll rendelkezésre, míg a polgárőr szervezetek 6 millió forintos keretösszegre pályázhatnak. A képviselők elfogadták a környezetvédelmi, egészségügyi és szociális, valamint oktatási tevékenységek támogatására kiírt pályázatokat is.

Már 175 kamera figyel a biztonságunkra

A grémium elfogadta a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendelet módosítását, amely pontosítja a kamerák helyének leírását, és több új kamerával egészíti ki a közterületfigyelő eszközök listáját. Az elfogadott dokumentum tanúsága szerint Gyöngyös közigazgatási területén immár 175 térfigyelő kamera figyel a városlakók biztonságára. A térfigyelő rendszer tizenegy mobilkamerával, és ugyanennyi rendszámfelismerő kamerával egészül ki, és a városrendészet drónt is be tud vetni a közbiztonság javítása érdekében.

Pedagógusbér-fejlesztés

A képviselő-testület egyetértett azzal a javaslattal, hogy azon pedagógusok, akiknek a 2023. novemberi illetményhez viszonyított, már megvalósított bérfejlesztése nem éri el a 25%-os mértéket, 2024. január 1-től kezdődően ezen értékhatárig további bérfejlesztésben részesüljenek. Az intézkedés 22,3 millió forintos ráfordítást igényel az önkormányzattól, ennek fedezete azonban az erre a célra elkülönített költségvetési keretben rendelkezésre áll, köszönhetően annak is, hogy az új pedagógus életpályamodellhez kapcsolódó bérfejlesztésre az önkormányzat 2024-re mintegy 200 millió forintos címzett állami támogatásban részesült.

Megújulhat az Angyalcsárda épülete

A képviselő-testület úgy módosította az önkormányzat TOP Plusz Városfejlesztési Programtervét, hogy abba több más elem mellett beemelte a Pesti út 2. szám alatt lévő, volt Angyalcsárda épületét. A műemlék épület teljes körű felújítás után szociális szolgáltatásoknak adna helyet. A most módosított programtervre a 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetési ciklus támogatásainak igényléséhez van szükség. Ebben a ciklusban Gyöngyös összesen 1,6 milliárd forintos támogatásra számíthat, amit fenntartható városfejlesztési beruházásokra fordíthat az önkormányzat.

Felszámolnák a városi kábeldzsungelt

A képviselő-testület úgy döntött, csatlakozik ahhoz az önkormányzati közösséghez, amely elsősorban követlen európai uniós források bevonásával kívánja elérni a városokban futó légvezetékek földkábelre cseréjét. A légvezetékek ugyanis nem csak rontják a városképet, de az időjárási viszontagságok miatt egyre gyakrabban hibásodnak meg, és okoznak kimaradást a közvilágításban, az áram- vagy internetszolgáltatásban. Az önkormányzatok összefogására azért van szükség, mert a légvezetékek föld alá süllyesztésének költségét önmagában egyetlen település sem tudja kigazdálkodni, több önkormányzat összefogásával azonban ezek a költségek csökkenthetők, ráadásul a közvetlen uniós támogatás elnyerésének is nagyobb az esélye közösen pályázva, mint egyedül.

Elfogadott térítési díjak

A képviselők elfogadták a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása által már megtárgyalt, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által nyújtott szociális és gyermekjóléti szolgáltatások térítési díjait, amelyek április 1-jétől mintegy 9 százalékkal emelkednek. A szolgáltatások térítési díjai az emelést követően is az önköltségi árak alatt maradnak, az igénybe vevők pedig jövedelmük alapján sávos kedvezményekre jogosultak, illetve méltánylást is kérhetnek. Ugyanakkor az eddig ingyenes elérhető szolgáltatások, mint például az idősek nappali ellátása továbbra is térítésmentes marad.

Beszámolók, stratégiák

A képviselők meghallgatták és elfogadták a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolóját a város katasztrófavédelmi helyzetéről. Mint a dokumentumból kiderült, Gyöngyös város közigazgatási területén az előző esztendőben kiemelt esemény nem történt, olyan havária esemény nem volt, ami a szokásos tűzoltói beavatkozásokon kívül egyéb katasztrófavédelmi intézkedést igényelt volna. A 48 település védelmét ellátó gyöngyösi kirendeltség 2023-ban összesen 160 alkalommal vonult ki tűzesethez, és 152 műszaki mentést hajtottak végre. Ez megegyezik az előző évek vonulási adatival, a téves jelzések azonban emelkedő tendenciát mutatnak, a 2021-es 67, illetve a 2022-es 80 téves jelzés után 2023-ban 110 téves riasztást regisztrált a katasztrófavédelmi kirendeltség.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat 2024-es közbeszerzési tervét, Gyöngyös Város Integrált Települési Vízgazdálkodási tervét, valamint az ingatlanhasznosító társaságok beszámolóját és finanszírozási tervét is.

Meghosszabbították a vezérigazgató megbízatását

A képviselő-testület úgy döntött, újabb öt évvel meghosszabbítja a Városgondozási Zrt. vezérigazgatójának megbízatását. Szűcs Viktort 2021-ben pályázati eljárást követően választották meg az önkormányzati tulajdonú társaság vezérigazgatójává, megbízatása 2024. május 30-én lejár. A grémium úgy döntött, a cég kiegyensúlyozott működése érdekében 2029-ig meghosszabbítja a jelenlegi vezérigazgató megbízatását, így május 30-a után is Szűcs Viktor látja el a feladatot.

Új elnökök alapítványok élén

Két alapítvány élére is új elnököt választott a képviselő-testület. Sándor Ferenc, a GYÖNGY Néptáncfesztivál kuratóriumának elnöke, illetve Ombódi András, a Vidróczki Alapítvány elnöke is lemondtak elnöki tisztségükről. A grémium úgy döntött, hogy a GYÖNGY Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi elnökének dr. Szén Gabriellát kéri fel és nevezi ki, aki kezdeményezte, hogy az alapítványt GYÖNGY Nemzetközi Össztáncfesztivál Alapítványnak nevezzék át. A Vidróczki Alapítvány élére Kancsár Szilviát nevezte ki a testület. Sándor Ferenctől Hiesz György polgármester a közelmúltban informális kuratóriumi ülésen köszönt el, megköszönve évtizedes munkáját, és hasonló módon fogja megköszönni Ombódi András munkáját is.

Díszpolgári címekről döntöttek

A márciusi ülésen döntött a képviselő-testület a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate kitüntetés odaítéléséről. A város legrangosabb elismerését a képviselők döntése értelmében Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója, valamint Szilágyi Erzsébet, a Mátra Művelődési Központ volt igazgatója megosztva kapta, az egyének számára odaítélhető másik kitüntetést pedig Hiesz György leköszönő polgármesternek ítélte a testület. A közösségeknek ítélhető díjat a Tomory Gábor Néptánciskola veheti majd át a városnapi ünnepségen.

A testület arról is döntött, hogy a Heves Vármegyei Családokért díjra a Procter & Gamble gyöngyösi gyáregységét terjeszti a Heves Vármegyei Közgyűlés elé.

Kiemelt tartalmak