Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Gyöngyös belterületén tilos a kerti hulladék égetése

2024. 03. 06. Hírek

A jó idő beköszöntével egyre többen kezdik el a tavaszi munkákat a kertekben. Fontos tudni azonban, hogy a munkálatok során keletkező hulladékot égetéssel Gyöngyös belterületén tilos megsemmisíteni.

Néhány kivételtől eltekintve Gyöngyös város közigazgatási területén – a kiépített szabadtéri tűzhelyek, szalonnasütő helyek rendeltetésszerű használata kivételével – az avar, valamint a kerti növényi hulladék égetése a levegő tisztaságának védelme érdekében tilos. Avar és kerti hulladék kezelése komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltató által végzett zöldhulladék-begyűjtéssel történhet. Mindezt fontos észben tartani a tavasz kezdetén, amikor egyre többen kezdenek el munkákat végezni a kertekben.

Növényi hulladékot égetni kizárólag külterületen, Gyöngyös belterületi határától, valamint az erdő- és természetvédelmi területek határától számított 100 méternél távolabb eső, zártkerti és zártkerti művelés alól kivett ingatlanokon – Farkasmály, Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető településrészek kivételével – lehetséges április és október minden csütörtökén és vasárnapján. A tervezett avar és kerti hulladék égetés helyrajzi számmal azonosított helyét és időpontját a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóságához be kell jelenteni a következő e-mail-címen vagy telefonszámon: danne.aniko@gyongyosph.hu, 37/769-106

Az avar és kerti hulladék égetése az alábbi előírások betartása mellett megengedett:

  • Be kell tartani az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII.5.) BM rendelet előírásait.
  • Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején.
  • Az égetés 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti.
  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.
  • Az égetésre – a füstképződés csökkentése érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.
  • A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve eloltható.
  • Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással – meg kell szüntetni.

Köszönjük, hogy együttműködésével segít a környezet és a levegő minőségének megóvásában!

A kerti hulladék ártalmatlanításának szabályait az önkormányzat környezetvédelmi rendelete tartalmazza, amelyet ide kattintva olvashat.

Borítókép: illusztráció / freepik.com

Kiemelt tartalmak