ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Göncz Árpádról nevezték el a belvárosi utcát

2021. 10. 06. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 10. 15. 12:39

Október 6-án ünnepélyes keretek között új nevet kapott Gyöngyösön az Eszperantó utca. A közterület dr. Puky Árpád utcától a Puskin utcáig vezető szakasza immár az egykori köztársasági elnök, Göncz Árpád nevét viseli.

A névadó rendezvényen Hiesz György polgármester ünnepi beszédében felelevenítette Göncz Árpád életútját, és kiemelte: a rendszerváltás utáni első államfőnk oly korban született, amikor fiatal demokratának lenni kockázatos volt.
– Mindig a megegyezést, a kompromisszumot kereste. Tisztességesen, empatikusan, egyszerű emberi hangon. Elnöksége alatt olyan népszerű volt, amely ma már ebben a kiélezett, egyre durvább politikai küzdelemben elképzelhetetlen. Minden politikai oldal elismerte, tisztelte, szerette – mondta a polgármester hozzátéve: Göncz Árpád életével, munkásságával emberséget és példát mutatott a mai kor politikusainak is.

Az utca új névtábláját a Kormányablak homlokzatán a néhai köztársasági elnök lánya, Göncz Annamária és Hiesz György polgármester közösen leplezték le.

Az egykori Eszperantó utca névváltozással érintett szakaszán három házszámozott ingatlan található, melyek az utcanév-módosítás során új házszámot is kaptak. A Göncz Árpád utcában a Kormányablakot a 2., a Gyöngyösi Városi Televíziót a 4., az egykori zsinagógát pedig a 6. szám alatt jegyezték be a Központi Címregiszterben.

Göncz Árpád (1922-2015)
A XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője.
Az 1956-os forradalom után a Bibó-per másodrendű vádlottjaként életfogytiglani börtönre ítélik. 1963-ban amnesztiával szabadul. Fordítóként kezd új pályát, az angol-amerikai irodalom egyik legnevesebb fordítójaként válik ismertté. Ezt követően indul saját írói munkássága. A Magyar Írók Szövetségében 1981-től a műfordítói szakosztály elnöke, majd 1989-től 90-ig a szövetség elnöke.
A demokratikus ellenzék tevékenységében kezdetektől részt vesz 1990-ben a szabad választások után a Magyar Köztársaság első elnöke (1990-1995, 1995-2000).

Kiemelt tartalmak