ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Finomhangolások a diákétkeztetésben a szülők javaslatai alapján

2023. 10. 27. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 11. 02. 13:37

A szülőktől érkezett visszajelzések alapján két ponton hajtott végre apróbb módosításokat a korszerűsített diákétkeztetési rendszerben a képviselő-testület, amely számos technikai jellegű döntést hozott októberi ülésén.

A szülői visszajelzések alapján módosította a gyermekétkeztetési rendszer néhány elemét a képviselő-testület. Az új, átlátható és korszerű online gyermekétkeztetési rendszert a szeptemberben indult tanévvel vezette be az önkormányzat, amely a szolgáltatón keresztül október közepén 1250 gyermeknek biztosított étkezést. Az előterjesztésből kiderült, hogy az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sikerült megállítani az önkormányzat kintlévőségének növekedését, az online megrendelési és fizetési rendszer pedig jól működik, és lényegesen egyszerűbbé teszi a szülők feladatait. Az új gyermekétkezési rendszer bevezetésével kapcsolatban mindössze a szülők 1,2 százaléka élt panasszal, vagy tett javaslatot annak átalakítására. Ezeket a javaslatokat és panaszokat az önkormányzat kivétel nélkül megvizsgálja, és a mostani ülésen két ponton is változtatott a rendszeren.

A változások egyike az étkezés lemondására vonatkozik. A rendelet szerint eddig a megelőző napon 8 óra 30 percig lehetett lemondani az étkezést, azonban a gyermekorvosok rendelési ideje 8 órakor kezdődik, ezért a szülői jelzések szerint ez túl korai időpont volt. A rendelet mostani módosításával ez az időpont 10 órára változik, vagyis délelőtt 10 óráig lemondható lesz a másnapi étkezés. A másik változás a térítési díj határon túli megfizetésére, illetve az új megrendelésre vonatkozik. Ezekben az esetekben eddig a befizetést vagy megrendelést követő 5. napon tudott a szolgáltató először étkezést biztosítani a gyermeknek, ezt a határidőt azonban sikerült csökkenteni: a szolgáltató bankkártyás befizetés esetén a 2. munkanapon, míg banki utalás vagy banki készpénzes befizetés esetén a 3. munkanapon tudja biztosítani az étkezést.

A grémium októberi ülésén tárgyalta volna a részvételi költségvetés eredményéről szóló előterjesztést, azt azonban Hiesz György polgármester levette azt napirendről, és akkor kerül majd újra a grémium elé, miután felülvizsgálták a szavazás menetét, és kizárták az esetleges visszaéléseket.
A testület egy sor technikai jellegű döntést hozott, így például az év közben született döntések hatásait átvezette a 2023-as költségvetésben, több ponton módosította a helyi építési szabályzatot, elfogadta a Gyöngyösi Sportfólióval az Aktív Ház üzemeltetésére kötött megállapodást, és meghosszabbította a Köztársaság téri piac üzemeltetéséről szóló szerződést a Városgondozási Zrt.-vel. Ez utóbbi tárgyalása során arról is megállapodtak a képviselők, hogy januártól új feltételekkel kötik újra a szerződést, és részletes tervet dolgoznak ki a piac felújítására, hogy korszerűbb, színvonalasabb körülmények között működjön a piac. A képviselő-testület elfogadta a 2024-es munkatervet, ahogy a meghosszabbított közfoglalkoztatási programban való részvételt is jóváhagyta.

Tíz új kamerával bővült a városi közterültfelügyeleti rendszer, így már összesen 160 állandó és 10 mobil kamera őrzi a város biztonságát, valamint 11 rendszámfelismerő kamera található a városban, amelyeket a rendőrség ellenőriz. A kamerahelyeket bemutató frissített listát a grémium elfogadta.

A képviselők döntöttek a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért kitüntetésről, amelyet Őszi Benjáminnak, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ hajléktalanok gondozóházának vezetőjének ítélték oda. A kitüntetést a szociális munka napja alkalmából rendezendő városi ünnepségen adják át.

Kiemelt tartalmak