Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Fel kell fedezni az ünnep igazi üzenetét

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 12. 24. Hírek

Díszes karácsonyfa, ajándékok, családi együttlét – ez ma sokak számára a karácsony. De mi az ünnep igazi üzenete, és mit jelent ez egy olyan embernek, aki napi szinten ápolja kapcsolatát Istennel? Balog Gyula plébános-kanonokkal beszélgettünk.

A karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe, Jézus születését pedig úgy ünnepeljük, hogy közben senki sem tudja igazán, mikor is volt az a dátum.

Azt nem lehet tagadni, hogy történelmi személy volt. Történetírók írtak a messiásról, persze lehetne kutatgatni a dátumokat. De, hogy miért pont december 25-e? Jézus a Szentírásban úgy mutatkozik be, hogy én vagyok a világ világossága. Nyilván ezt lelki értelemben használta, de a keresztények úgy gondolták, hogy akkor legyen ekkor a születési dátum. A csillagászati időszámításból ugyanis tudhatjuk, hogy decemberben van a nap-éj fordulat, karácsony után egyre hosszabbak a nappalok, így Jézus születésének decemberi ünneplésével a korábban élt pogány szokások elhalványultak, és már nem a napot, hanem az Istent imádták.

Miért van szükség a karácsonyt megelőzően egy négyhetes felkészülési időszakra?

Minden nagy ünnepet megelőz egy készületi idő. Hiszen édesanyánk vagy édesapánk születésnapját sem a születésnap előtt egy perccel kezdjük el ünnepelni. Az adventi időszak lehetőséget ad arra, hogy az emberek lelkileg is felkészüljenek. Én személy szerint nagyon szeretem ilyenkor olvasni az Ószövetséget, elmélkedni Jézusról, hiszen az olvasás által ismereteket szerzünk, ami még közelebb visz minket a hithez. Fontos, hogy ezt a mai világban is beépítsük az életünkbe, ilyenkor igyekszünk lényegesebb dolgokra koncentrálni. Ha át akarjuk élni igazán a karácsonyt, akkor oda kell figyelnünk egymásra, és föl kell valamit áldoznunk szeretetből.

A karácsony kapcsán azt tapasztaljuk, hogy ilyenkor is már az anyagias dolgok váltak uralkodóvá, az ajándék minél drágább vagy nagyobb legyen. Az ünnep megítélése milyen változásokon ment keresztül az elmúlt évek során?

Az ünnep nem változott, csak az emberek meggyengültek a hitükben, hiányzik a szívüket elérő szeretet. Jézus nem vallást alapított, hanem életformára tanított. Én a karácsonyt a családok ünnepének is tartom, és sajnos azt látom a gyerekeken keresztül, hogy a családokban már nem ver gyökeret a keresztény életvitel. Én magam egy falun, paraszti családban nőttem fel három testvéremmel. Ilyenkor döbbenek rá, hogy mit is jelentett, mikor anyám karácsonyi énekeket énekelt kenyérdagasztás közben. Sajnos a mai gyerekek már olyan elemi énekeket sem ismernek, mint a Mennyből az angyal. Éppen ezért sokat imádkozom a családokért, hogy fogjunk össze, mert valamit nagyon elveszítettünk. Nem hibáztatok senkit, ilyen a társadalom. De fontos, hogy újra felfedezzük az ünnep üzenetét.

Ha már a karácsonyi énekeket említette, az Ön gyermekkorában milyen meghatározó élmények kötődtek a karácsonyhoz?

A hajnali mise, ahova az egész család együtt ment. Láttam apámat térdelni a gyóntatószék előtt, nem félt attól, hogy felvállalja a fia előtt, hogy bűnös, mert jobban akart szeretni. Nem mentünk úgy aludni, hogy ne imádkozott volna együtt a család. Iskolásként egy héten keresztül pásztorjátékkal jártuk a települést. Ami pedig az ajándékot illeti, emlékszem mikor elmondtam anyámnak, hogy elvesztettem a ceruzámat, erre karácsonyra kaptam egy ceruzakészletet. Akkora öröm volt, mint a mai gyerekeknek az okostelefon.

És ha már szó volt az üzenetről. Most a pandémia miatt egyébként is nehéz időszakot élünk meg. Mi lehet az üzenet, ami ebben a nehéz időkben is lélekemelő?

Az embernek rá kellene döbbeni akár a pandémia révén is, hogy korlátozott, nem ura önmagának sem. Rá kéne döbbeni, hogy minden ember Isten teremtménye, Isten képére vagyunk teremtve. Nem a szemünk, a fülünk, az orrunk, hanem a szeretet által, amit belénk oltott. A kapcsolatainak is másképpen működnének, alakulnának, ha hívőbbek lennének az nemberek vagy hinnének. Nem csak vallásilag nem hiszünk egymásban, hiszen nem lenne ennyi válás, ha az emberek bíznának egymásban. De a hit, a bizalom kibontakozhat, keresni kell a kapcsolatot Istennel és meg kell élni a szeretetet, mert a megélt szeretet erősíti a hitet.

Forrás: Gyöngyösi Újság/ december

Borítókép: Tihanyi Stella

Kiemelt tartalmak