Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Fedezze fel a múlt kincseit!

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 18. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 05. 19. 09:47

1978 óta minden évben május 18-án ünnepeljük a múzeumok világnapját. Az elmúlt évtizedekben több száz ország, közel 30 ezer múzeuma csatlakozott az eseményhez. Az ünnep célja, hogy az „év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé”.

Gyöngyösön és közigazgatási területén számos olyan intézmény van, amely felvállalta, hogy különféle aspektusait mutatja be a közönségnek.

Mátra Múzeum

A mamut a Mátra Múzeumban.

A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Magyarország legnagyobb természettudományi gyűjteményével rendelkező vidéki múzeuma, s emellett jelentős helytörténeti és vadászattörténeti gyűjteménnyel is rendelkezik. A múzeum története a 19. századra nyúlik vissza, s bár az eltelt évszázad során többször átalakult, ma is őrzi a kezdetek hagyományait. Az Orczy-kastély központi terében egy 50 ezer éves gyapjas mamut csontváza fogadja a látogatókat. Az állat Mátraderecskén került elő 1949-ben. A tudományos csonttani vizsgálatok alapján életkora 50-55 év, tehát kifejlett állat. „Brúnó” 1970 óta része a Mátra Múzeum állandó kiállításainak. További információ a Mátra Múzeum weboldalán.

Szent Bertalan-templom Kincstára

A Szent Bertalan-templom kincstára

Az épület dísztermében Dr. Nagy Lajos apát-plébános 1991-ben kiállítótermet hozott létre, annak a különös sorsú és páratlan értékű egyházi gyűjtemények, amely méltán viseli az ötvös tárgyak vonatkozásában az ország második legértékesebb gyűjteménye rangot az esztergomi gyűjtemény után. 1991-ben kapott helyet a mintegy százötven tárgy a Szent Korona Házban. További információ a múzeum weboldalán.

Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlék Könyvtára

Könyvek a Ferences Műemlék Könyvtár polcain

Gyöngyösön, a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az ország Pannonhalmán kívüli egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen lévő kolostori könyvtára. A közel 16.000 kötetes könyvtár a középkori magyarországi ferences rend máshol elpusztult könyvtárainak anyagát mentette meg, olvasztotta magába, és így szolgálta évszázadok során a tanítással és gyógyítással is foglalkozó rend igényeit. További információ a múzeum weboldalán.

Huszár Lajos Éremtár

A Huszár Lajos éremtár emlékérme

Az éremtár a Vachott Sándor Városi Könyvtár épületében található. A gyűjtemény felöleli Magyarország 1000 éves történelmét Szent István dénárjától a mai forintig. A kiállítás Európa pénzverési történelmét is bemutatja. További információt talál a Mátra weboldalán.

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás

Palóc népviseletbe öltöztetett babák

A palóc tájegységre jellemző, hogy szinte minden falunak, falucsoportnak más-más a viselete. A 32 db népviseletbe öltöztetett baba ezt a sokszínűséget tárja a látogatók elé, de bemutatják a magyar történelmi öltözeteket is. Van néprajzi gyűjtemény, ahol eredeti néprajzi textilanyagok láthatók. A palóc viseletek életnagyságú bábokon lettek kiállítva. Az öltözékek az 1900-as évek elejéről származó darabokból állnak. További információ a múzeum weboldalán.

Kiemelt tartalmak