Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Épülnek az új parkolók, önálló lesz a bölcsőde

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 31. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 06. 03. 09:15

Önkormányzati támogatásokról, a képviselő-testület által alapított kitüntetések odaítéléséről, valamint több beruházás elindításáról is döntött májusban a városi grémium. A képviselők határoztak arról is, hogy szeptembertől már három önállóan működő bölcsőde lesz Gyöngyösön.

Önálló intézmény lesz a bölcsőde

Szeptember elsejétől ismét önálló intézmény lesz a Jeruzsálem Úti Bölcsőde, amely csaknem tíz éve a Dobó Úti Bölcsőde szervezeti keretein belül működött. A változást egyebek között az indokolja, hogy a városban működő Procter & Gamble szeretne a munkavállalók gyermekeinek biztonságos családi és szociális környezetet biztosítani, amíg a szülők dolgoznak. A nagyvállalat ennek érdekében kérte az önkormányzat együttműködését.n A város nyitott volt a kezdeményezésre, miután a férőhelykapacitás iránt megnövekedett igény miatt már zajlik a Jeruzsálem Úti Óvoda és Bölcsőde korszerűsítése és bővítése. Az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztést követően a bölcsődében két új, 24 férőhelyet biztosító csoporttal működhet majd tovább az intézmény. A tervek szerint még a nyár elején megköti az együttműködésről szóló szerződést a Procter & Gamble és az önkormányzat.

Új parkolók épülnek Mátrafüreden

Elkezdődik a mátrafüredi Béke úti gyeprácsos parkolók építése. Mint ismert, tavaly a településrészen több ingatlant is értékesített az önkormányzat, amely a Mátrafüredi Részönkormányzat kérésére az eladási árból 30 millió forintot parkolók kialakítására fordít. A 37 új várakozóhely megépítését a megnövekedett turistaforgalom is indokolta. A beruházást a Városgondozási Zrt. végzi majd el.

Döntés született arról is, hogy helyreállítja az önkormányzat a farkasmályi pincesor fölött még tavaly leomlott támfalat, amely a korszerűtlen csapadékvíz-elvezető rendszer miatt roskadt meg. A több mint 11 millió forintos helyreállítás kapcsán kiírt pályázat nyertese a Közösút Építő Kft.

Tavaly képződött, de idén tudják felhasználni

Felosztotta és jóváhagyta a testület a költségvetés 2020-as évi pénzmaradványát, melyet az elmúlt évben a takarékos gazdálkodás jegyében és a pandémia miatt az önkormányzatnak nem volt lehetősége felhasználni. Az összeg nagy része kötelezettségekkel terhelt, így a 2,7 milliárd forintból több mint 2,2 milliárd forintot főként a városban zajló európai uniós pályázatok megvalósítására, intézmények felújítására és fejlesztésére, valamint a Pálosvörösmarttal közös hivatal működtetésére fordítanak. Mintegy 525 millió forintot pedig tartalékba helyeztek.

Három és fél millió jutott támogatásra

Döntött a testület a városi nyugdíjas szervezetek támogatásáról. A beérkező pályázatok 2,5 millió forintos segítséget igényeltek volna, ám az önkormányzat idén 1,5 millió forintot tudott biztosítani kilenc nyugdíjas közösség rendezvényszervezésére és működésére.

A helyi polgárőrségek támogatására kiírt pályázati lehetőséggel a városban tevékenykedő három szervezet közül kettő élt, így a rendelkezésre álló 2 millió forintos támogatásból a Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület 1,7 millió, míg a Gyöngyösi Polgárőrség 300 ezer forintot kapott.

Közszolgákat és gyógyítókat jutalmaznak

A képviselő-testület döntött több díj átadásáról is. Idén a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetést Előházi Éva iskolavédőnő, valamint a Bugát Pál Kórház szemészeti szakrendelésének dolgozói: Greskóné Kis Zsuzsanna, Szecskó Józsefné és Sőreginé Káli Katalin veheti majd át. A Gyöngyös Közszolgálatáért elismerés dr. Horváth Gábort, a városháza Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóságának vezetőjét, illetve Szilágyi Norbertet, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetőjét illeti meg.

A Heves Megyéért kitüntető díjra pedig Maka Piroskát, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatóját és Nagy Zoltán mesterszakácsot terjesztette fel a díjazó megyei önkormányzat felé a gyöngyösi grémium.

Új kamerákat helyeznek ki

A képviselő-testület módosította a Gyöngyösön újonnan telepített térfigyelő-kamerák kihelyezéséről szóló önkormányzati rendeletet. Erre egyrészt azért volt szükség, mert az illegális hulladéklerakók felszámolására irányuló pályázaton nyert támogatásból hat újabb kamerát szerelnek fel a közterületeken, másrészt a már korábban kihelyezett kamerák új helyre telepítését is önkormányzati rendeletbe kell foglalni.

A Dombon élőket segíti az ATM

A képviselők tájékoztatást kaptak a több mint ötezer lakossal rendelkező dombi városrészen immár fél éve működő bankautomata működésének tapasztalatairól. A beszámolóból kiderült, az ATM forgalma azt bizonyítja, szükség volt a pénzkiadó telepítésére, ám az ingyenes üzemeltetés feltétele, hogy havonta legalább 1500 készpénzfelvétel történjen. Ennek érdekében az önkormányzat arra kéri a Dombon élőket, hogy készpénzfelvétel során a Kócsag utca 11. szám alatt lévő pénzkiadó automatát részesítsék előnyben.

Bővül a hotel, változik a szabályzat

Májusban szükség volt a helyi építési szabályzat módosítására is a mátraházai Hotel Ózon bővítése kapcsán, hogy a beruházás zökkenőmentesen megtörténhessen. A tavaly novemberben bezárt szállodát teljesen felújítják és újabb építményekkel teszik komfortosabbá, miután az utóbbi években egyre növekszik a pihenni vágyók érdeklődése a Mátra iránt.

Helyi támogatást kaptak

Májusban egy fiatal pár fordult helyi támogatási kérelemmel az önkormányzathoz. Kérésüket méltányolta a polgármester, így a kérelmezők 500 ezer forint kamatmentes és 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, melyet lakhatási körülményeik megteremtésére fordíthatnak.

Lakáscsere: hogy mindenki jól járjon

Az új lakásrendelet értelmében az önkormányzat arra ösztönzi a városi bérlakásokban élőket, hogy igényjogosultságuknak megfelelő nagyságú ingatlanokban lakjanak. Ennek jegyében méltányoltak három lakáscsere iránti kérelmet is. A lakáscsere egy nyugdíjas igénylőnek anyagi megtakarítást jelent, hiszen kisebb ingatlanra van szüksége, míg két családalapítás előtt álló párnak pedig kényelmesebb lakhatást biztosít. A lakáscsere-szándékok továbbra is elsőbbséget élveznek az ingatlant igénylők esetében.

Mezőőrök jelentkezését várják

Hamarosan megüresedett mezőőri álláshelyre ír ki pályázatot az önkormányzat. Az határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony formájában meghirdetett álláshely betöltésére június 21-ig lehet jelentkezni. A pályázatot postai úton kell eljuttatni Hiesz György polgármesterhez a Gyöngyös, Fő tér 13. szám alá címezve.

Új elnöke van az alapítványnak

Hiesz György polgármester Ombódi Andrást választotta meg határozatlan időre az Vidróczki Alapítvány kuratóriumi elnökévé, miután az alapítvány korábbi elnöke, Zeltner Imre elhunyt. A kuratórium tagja lett – szintén határozatlan időre – Zápler Fanni és Szárnya István.

Kiemelt tartalmak