ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Elkészült Gyöngyös fenntartható városfejlesztési stratégiája

2022. 05. 05. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 05. 13. 09:07

Többek között a város fenntartható fejlesztési stratégiájáról, valamint az egekbe szökő gázárak miatt bizonytalan és nehéz helyzetbe került távfűtési üzletágról is tárgyaltak rendkívüli ülésükön a gyöngyösi képviselők.

Elkészült és a képviselő-testület elé került Gyöngyös Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája. A közel kétszáz oldalas dokumentumot a stratégia elkészítője, dr. Kukely György mutatta be a grémiumnak. A szakember emlékeztett: a 2021-27-es európai uniós ciklusban a város 1,6 milliárd forintos forráskerettel rendelkezhet a TOP Plusz program fenntartható városfejlesztésre biztosított forrásaiból. A pályázatokat a most első olvasatban tárgyalt stratégia alapján nyújthatja be az önkormányzat. A dokumentum azonban jóval nagyobb összegben határoz meg fejlesztési célokat, a stratégiába bekerült fejlesztési elképzelések összeértéke a 200 milliárd forintot is meghaladja. Ezek azok a tervek, amelyek az elkövetkező hét évben meghatározhatják a város fejlesztési irányait és főbb céljait. A stratégia többek között a demográfiai változások, a klímaváltozás és a digitalizáció okozta kihívásokra és az ezekkel járó lehetőségekre ad válaszokat.

A képviselő-testület, illetve szakbizottságai összességében 8 millió forint pályázati támogatásról döntöttek. A bizottságok egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, illetve sporttevékenységek támogatására írtak ki pályázatokat a városban működő civilszervezetek, intézmények, alapítványok számára. A kiírásokra több tucat pályázat érkezett, a támogatásokról, illetve azok mértékéről a bizottságok, illetve a képviselő-testület hozott döntést.

A grémium hozzájárult, hogy a Városgondozási Zrt. Gyöngyösi Állatmentő Alapítvány néven alapítványt hozzon létre. Az április elsejétől ebrendészeti feladatokat is ellátó társaság az alapítvány létrehozásával lehetőséget kíván teremteni az állatok kulturált tartására, ellátására, gazdásítására, adományok gyűjtésére, egyrészt állatvédelmi okokból, másrészt az ehhez szükséges forrás kiegészítése érdekében.

A testület elé került a Városgondozási Zrt. tájékoztatója is, amelyben a közel háromezer lakást és 60 egyéb fogyasztót távhővel ellátó társaság a gáz árának alakulásáról számolt be a tulajdonos képviseléő-testületnek. A tájékoztató szerint a cég a mostani piaci viszonyok között körülbelül 8,5-9-szeres gázköltséggel kell, hogy számoljon, a gáz ára ugyanis ilyen mértékben emelkedett 2021-hez képest. A Városgondozási Zrt. a távfűtés biztosításához évente körülbelül 4 millió köbméter gázt használ el, a gázár óriási emelkedését a társaság a fogyasztók felé a rezsicsökkentésről szóló törvény értelmében nem érvényesítheti, a kormányzati támogatás mértéke pedig egyelőre nem tudható, ezért tartotta fontosnak a cég, hogy tájékoztatással éljen a grémium felé.

Kiemelt tartalmak