Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Demencia: van segítség

2023. 06. 01. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 06. 02. 19:05

A Cinema Bridge moziban tartott teltházas filmvetítéssel elindult a gyöngyösi Alzheimer Café, amelynek keretében ezentúl havonta kaphatnak segítő támogatást a demenciával érintettek és hozzátartozóik.

A demencia előfordulása az utóbbi években olyan mértéket öltött, hogy nagyságrendileg elérte a népbetegségek gyakoriságát. Vannak országok – az Európai Unió fejlett országai, Japán, USA – ahol a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségekkel együtt népbetegségként tartják számon. A növekedés hátterében az életkor kitolódása, s annak következtében az Alzheimer-kór mint a leggyakoribb típusú demencia előfordulása áll. A demencia előfordulására vonatkozó nemzetközi adatok, kutatások alapján Európában 2050-re a megbetegedéssel érintettek száma 16 millióra is nőhet szemben a 2000-es év 7 milliós betegszámával.

A demencia előfordulásának növekedése Magyarországon, de szűkebb régiónkban, helyi szinten is tapasztalható, ami jelentős nehézséget okoz az érintett betegeknek, családjainak, az egészségügyi és szociális ellátórendszernek, valamint az egész társadalomnak.

Nehézséget jelent, hogy a demenciával járó kórképek jelentős hányada aluldiagnosztizált. A tüneteket maguk a hozzátartozók nem ismerik fel, gyakran előfordul, hogy a kezdeti tüneteket az öregedés természetes velejárójának tartják. Jellemző a stigmatizációtól való félelem, a tünetek bagatellizálása – ezáltal a szakember felkeresésének halogatása. Mindennek következtében a tünetek enyhítésére tett kísérletek és az élethelyzethez igazodó tanácsadás is elmarad. Az esetek többségében az érintettek megkésetten, egy középsúlyos, vagy súlyos demens formában férnek hozzá először a szolgáltatásokhoz.

Az Alzheimer Café Gyöngyös elsődleges célja fentiekből adódóan az ismeretek átadása és az érzékenyítés, amit az első, szerdai rendezvényen Kollár István Excellence-díjas rendező Alzheimer című dokumentumfilmjének vetítésével igyekeztek elérni a Cinema Bridge moziban. A vetítést dr. Menyhárt Miklós, a magyarországi Alzheimer Cafék elindítója, illetve dr. Kelemen Tibor, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház pszichiáter főorvosa részvételével tartott beszélgetés követte.

Mint a telt ház előtt tartott rendezvényen Maka Piroska, a sorozatot elindító Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) igazgatója hangsúlyozta: üzenetértékű, hogy Gyöngyös szakmai közössége érzékeny és nyitott a demens személyekkel és családjukkal való foglalkozásra. Hiesz György polgármester azt mondta, olyan problémáról van szó, amit egy város vezetése nem kerülhet meg, ezért még a pandémia előtt elkezdték az Alzheimer Café Gyöngyös, illetve magánszemélyek bevonásával demenciával küzdők nappali ellátásának megszervezését, de a járvány átírta a terveiket. A rendezvényen Horváth László országgyűlési képviselő is felszólalt, aki szerint az egyik legjelentősebb probléma, hogy a társadalom tabut csinál a demenciából, amit csak beszélgetéssel lehet megtörni.

Az Alzheimer Café keretében a nyitórendezvény után havonta szerveznek majd kávéházi hangulatú beszélgetéseket a Bori Mami étterem konferenciatermében az Ajándékdoboz Alapítvány támogatásával. A rendezvényeket minden hónap 3. szerdáján 16 és 18 óra között tartják, betegeket, hozzátartozókat, barátaikat, sőt, pusztán a téma iránt érdeklődőket is várják, hogy a témában jártas szakember vezetésével beszélgessenek. Heteken belül indul az Alzheimer Café Gyöngyös honlapja is, ahol további információkat találnak majd az érdeklődők.

Fotó: Gyöngyösi Médiaközpont

Kiemelt tartalmak