Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Csatlakozzon az országos radonfelméréshez!

2022. 12. 06. Hírek

A Pannon Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lakosság sugáregészségügyi felmérését végzi, amelyhez bárki csatlakozhat.

A radon egy radioaktív nemesgáz, melyet nem látunk és nem érzékelünk, ezért detektálásához speciális eszközök szükségesek. A talajban és a kőzetben megtalálható radioaktív urán bomlásakor keletkezik. A radon bomlásakor keletkező további radioaktív izotópok már – a radonnal ellentétben – szilárd részecskék, melyek a levegőben lévő aeroszolokhoz tapadhatnak, és így belélegezhetjük. A tüdőbe kerülve – méretüktől függően – annak különböző részein megtapadhatnak és károsíthatják a sejteket. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a tüdőrákos megbetegedések 9 százalékáért, míg sz összes rákos megbetegedés 2 százalékáért a radon felel.

A radon minden épületben megtalálható, de a koncentrációja általában alacsony. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor magas koncentrációban van jelen. Ennek felmérését végzi a Pannon Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös programjában.

A felmérés során családi házakban, valamint közintézményekben helyezik ki egyszerű detektoraikat, mellyel a beltéri radon koncentrációt határozzák meg. A detektorok egy évet töltenek az adott épületben, mialatt összesen 3 alkalommal cserélik azokat. Ezek az eszközök kisméretűek, nem igényelnek áramellátást, nem alkalmasak hang vagy videó rögzítésére, és nem bocsátanak ki semmilyen egészségre káros anyagot.

A felmérés ingyenes, a detektorok cseréje postai úton történik, a visszaküldéshez térítésmentes válaszborítékot biztosítunk a résztvevőknek.

Amennyiben részt kíván venni a felmérésben, írja meg e-mailben (radon@mk.uni-pannon.hu) a mérési hely pontos címét, ahová a detektorokat fogja kihelyezni.

Alkalmazott detektor

A felmérés során a radonkoncentráció meghatározásához szilárdtest nyomdetektorokat alkalmaznak. Ezen típusú detektorok használata nagyon egyszerű. A nyomdetektorok a sugárzás okozta roncsolás, sérülés felhasználásán alapulnak. Legtöbbször valamilyen kisméretű, műanyag tokban helyezkednek el. A tok olyan anyagból készült, amelyen csak a radon képes áthatolni, amíg más elemek nem. Emiatt nem szabad a detektortokokat felnyitni.

A tokban helyezkedik el maga a detektor, ami egy 1×1 cm nagyságú egyszerű műanyag lap. Ez a lap speciális összetételű szerves anyag, melyet szemüveglencsék gyártásánál is alkalmaznak. A használt a CR-39 elnevezésű detektor a mérés során egy tokban helyezkedik el, ahol tokba bejutó radon elbomlik.

A kihelyezés menete

Ahhoz, hogy a felmérés során megbízható eredményeket kapjunk, a kihelyezés során az alábbi feltételeknek kell eleget tenni:

  • A detektor 3 hónapos periódusokban kerül kihelyezésre, egy éves időtartamra
  • A kihelyezés előtt a detektort ki kell venni az átlátszó tasakból és anélkül kihelyezni
  • A detektortokot ne szedje szét, mert az a mérési eredmények nagymértékű hibáját okozza
  • A detektort lehetőség szerint a nappaliban vagy a hálószobában, az épület földszintjén lévő helyiségben helyezze ki. A konyhába vagy a fürdőszobába semmiképpen ne tegye
  • A detektor elhelyezkedése lehetőleg a faltól legfeljebb 10-15 cm távolságban történjen
  • A kiválasztásnál tartsa szem előtt, hogy az ne legyen közvetlenül ajtó vagy ablak közelében, illetve kerülje az olyan helyet, ahol folyamatos légmozgás van jelen (pl.: ventilátor alá, radiátor fölé, stb.)
  • A detektort a kintlévősége alatt lehetőleg ne helyezze át
  • A cserék alkalmával a már használt detektort csomagolja alumínium fóliába és így juttassa vissza a megadott címre. Az újonnan küldött cseredetektort pedig az előző helyére rakja ki
  • A kihelyezéskor vegye figyelembe, hogy a detektorok 1 évig az otthonában lesznek és ne tegye olyan helyre, ahol zavarhatja Önt a mindennapokban.
  • A detektor nem bocsát ki sugárzást vagy egyéb, az egészségre káros anyagot, továbbá nem alkalmas hang vagy kép rögzítésére.

A felmérésről további információkat a Magyar Radon Felmérés weboldalán talál.

Kiemelt tartalmak