Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Civilszervezetek közel 50 millió forintos támogatásáról döntöttek a képviselők

2023. 04. 27. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 04. 28. 14:09

Több tízmillió forintos pályázati támogatásokról döntött áprilisi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület, amely egyebek mellett rendészeti beszámolókat hallgatott meg, tárgyalt a részvételi költségvetés szabályozásáról, és a Dr. Fejes András Sportcsarnok, valamint a bemelegítőcsarnok működtetéséről is.

Fókuszban a rendvédelem

A rendőrség mellett a városrendészet és a polgárőrszervezetek 2022-es tevékenységéről szóló beszámolót is elfogadta áprilisi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. A Gyöngyösi Rendőrkapitányság a beszámolóban a feladatai között egyebek mellett a közterületi jelenlét fokozását, valamint a bűnügyileg fertőzött településrészek folyamatos, visszatérő ellenőrzését fogalmazta meg, de szerepel a célok között az önkormányzattal való hatékony együttműködés is. Juhász János gyöngyösi kapitányságvezető elmondta: a bűncselekmények egyre nagyobb számát teszik ki az online térben elkövetett bűncselekmények, a statisztikai mutatókban ezek is hangsúlyosan megjelennek. Dr. Mecser Tamás vármegyei rendőrfőkapitány az ülésen elmondta: Gyöngyös a közösségi média néhány oldala által festett képpel ellentétben semmivel sem fertőzöttebb bűnügyileg a vármegye más településeihez képest, sőt rendezett, biztonságos városként festette le Gyöngyöst.

Ugyancsak most tárgyalta a grémium a Városrendészeti Igazgatóság elmúlt évi működéséről szóló beszámolót. Mint ez utóbbi dokumentumból kiderült, a városban működő több mint 130 közterület-figyelő kamera a bűnmelegelőzésben és a felderítésben is hatékony szerepet játszik: a rendőrség 2022-ben 132 alkalommal kérte el egy-egy kamera felvételét. A beszámolóból az kiderült, a városrendészek az elmúlt egy évben több mint 9 millió forint értékben szabtak ki bírságot, ebből az összegből több mint kétmillió forintot tesz ki az illegális hulladéklerakás miatt kiszabott büntetési tételek értéke, ami rekordnak tekinthető Gyöngyösön, de országos összevetésben is kiemelkedő. A beszámoló kitér a 30 fős városrendészet által végzett tevékenységekre, többek között a rendőrséggel való együttműködésre, a mátrai forgalom kezeléséhez nyújtott segítségre, az éjszakai ellenőrzésekre, a rendezvények biztonságára, az ebrendészettel közösen végzett feladatokra, vagy éppen a szomszédom a felügyelő programra. Ez utóbbi innovatív kezdeményezés egyébként több országos díjat is elnyert az elmúlt évben, a városrendészet által végzett felmérés szerint a program működése óta a gyöngyösi válaszadók 70 százaléka biztonságosabbnak érzi a várost.

A képviselő-testület egyébként az áprilisi ülésen újabb négy térfigyelő kamera létrehozásáról döntöttek.

Jóval többen utaznak a helyi járatokkal

Több mint húszezerrel emelkedett a helyi tömegközlekedésben résztvevő utasok száma 2021-hez viszonyítva 2022-ben Gyöngyösön – olvasható a szolgáltató Volánbusz Zrt. képviselő-testület számára készített beszámolójában, amelyből az is kiderül, hogy a társaság jegybevétele is magasabban alakult 2022-ben, mint a megelőző évben. A dokumentum beszámol arról, hogy tavaly a társaság hálózatoptimalizálással, ütemes közlekedési menetrend bevezetésével, megfelelő csatlakozásokkal, az átszállások optimalizálásával olyan utazási lehetőségek kialakítására törekedett, melyek az eljutási idő tekintetében versenyképesek az egyéni közlekedéssel. A képviselők több, a lakosságtól érkezett kritikát fogalmaztak meg a társaság felé a beszámolóval kapcsolatban, ezeket levélben juttatja majd el az önkormányzat a társaságnak, miután annak képviselői nem voltak jelen a grémium ülésén.

Civilszervezetek támogatásáról döntöttek

A képviselő-testület elfogadta a Civil Kulturális Bíráló Bizottság javaslatát a kulturális célú önkormányzati támogatási keret felosztására. Kulturális tevékenységek támogatására az önkormányzat 2023-ban 40 millió forintot különített el, aminek felosztását a pályázók között átlátható, egységes pontszámítási rendszer alapján végzi a testület egy civilekből álló ötfős bíráló bizottság javaslata alapján. A pályázat iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés, összesen 40 civilszervezet jelentkezett a kiírásra, közülük mindössze nyolc pályázata nem felelt meg a pályázati feltételeknek, a többiek pályázatát elfogadta a bíráló bizottság, amely a pontrendszer alapján tett javaslatot a 40 millió forintos pályázati keret felosztására. A grémium elfogadta a javaslatot, néhány közgyűjteménnyel kapcsolatban azonban felfüggesztette a támogatás folyósítását, azt ugyanis csak akkor biztosítja, ha a közgyűjtemények vállalják, hogy hétvégén is nyitva tartanak, a városba látogató turisták ugyanis jellemzően szombaton és vasárnap látogatnák ezeket a gyűjteményeket, ráadásul a múzeumok esetében világszerte gyakorlat, hogy vasárnap nyitva vannak, hétfőn pedig szünnapot tartanak.

Többmillió forintos támogatásról döntöttek a képviselő-testület bizottságai. Az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság összesen kétmillió forintos pályázati keretet osztott fel a pályázók között egészségügyi és szociális tevékenységek támogatására, az Oktatási és Kulturális Bizottság egymillió forinttal támogatott oktatási és nevelési célú tevékenységeket, a Turisztikai, Ifjúsági és Sportbizottság pedig 3 150 000 forintnyi támogatást biztosított sporttevékenységek támogatására.

Polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői keretek terhére összesen 13 gyöngyösi alapítvány támogatását hagyta jóvá a képviselő-testület. A támogatások összege megközelíti a másfél millió forintot.

A grémium újabb pályázatok kiírásáról is döntött, nyugdíjas szervezetek működésére és tevékenységük támogatására összesen két és fél millió forintos keretösszeggel ír ki pályázatot az önkormányzat, míg polgárőr szervezetek összesen hárommillió forintra pályázhatnak majd.

Szabályozták a részvételi költségvetés folyamatát

A képviselők elfogadták a részvételi költségvetés szabályozására vonatkozó javaslatot, amely az elmúlt két év tapasztalatai alapján határozza meg a részvételi költségvetés menetét. A program lényege, hogy a város költségvetésének egy meghatározott részéről a lakosság közvetlenül dönthessen. Idén 8 millió forint lesz a részvételi költségvetés kerete, a program ötletgyűjtési, előminősítési, szavazási és megvalósítási szakaszra tagolódik. A folyamatban 16 évnél idősebb, gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők vehetnek részt, egy személy több javaslatot is tehet. Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy nem csak javaslatot tenni, hanem szavazni is lehet majd offline módon, illetve hogy csak az az ötlet lesz megvalósítható, amely legalább száz voksot gyűjt a szavazatgyűjtési szakaszban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a legtöbb szavazatot gyűjtő javaslatokat valósítják meg a részvételi költségvetés keretösszegének erejéig.

A kézilabdaklub átveszi két sportcsarnok üzemeltetését

A Gyöngyösi Kézilabda Klub veszi át a Dr. Fejes András Sportcsarnok, illetve a szomszédságában lévő bemelegítőcsarnok üzemeltetését a százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft.-től. Az üzemeltetőváltás ötletével a sportegyesület kereste meg az önkormányzatot, miután a Magyar Kézilabda Szövetség tao-pályázati rendszerében üzemeltetésre is igényelhetővé vált támogatás. A szakszövetség befogadta a klub kérelmét, és 120 millió forintot hagyott jóvá a két csarnok üzemeltetési feladataira, így a számítások szerint az önkormányzat az üzemeltetés átadásával mintegy 30 millió forintot takaríthat meg. Az üzemeltetőváltás egy évre szól, a Sportfólió Kft. munkavállalóinak munkaviszonyát pedig nem érinti majd a változás.

Mentőövet dobtak a GYAK-nak

A Gyöngyösi Atlétikai Klub (GYAK) elnöksége levélben fordult a képviselő-testülethez, ugyanis a sportegyesület korábbi vezetése által elkezdett, de be nem fejezett beruházások – a műfüves labdarúgópálya öltözőjének megépítése és a Kömlei Károly Sporttelep lelátójának felújítása – miatt a több mint 110 éves klub a megszűnés szélére sodródott. A GYAK-nak valamivel több mint húszmillió forintos gyorssegélyre volt szüksége ahhoz, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség ne zárja ki a tao-rendszerből, ami az egyesület végét jelentené, hiszen nem jutna forrás az utánpótlás-nevelésre sem. A képviselők segítő kezet nyújtottak a sportklubnak, amivel az egyesület levegőhöz jutott, de vélhetően nem utoljára tárgyalt a patinás egyesület jövőjéről a grémium, és várhatóan a beruházások befejezésének terhe is az önkormányzatra hárul majd.

Újabb urnafal épül a Felsővárosi temetőben

A negyedik ütemmel folytatódik a Felsővárosi temető urnafalának bővítése. Az első három ütemben mintegy 120 urnafülke épült a temetőben, a negyedik ütemben pedig újabb negyvennel bővül majd az urnafülkék száma. A beruházás költsége közel hatmillió forint.

Hozzájárul az önkormányzat a Mátra Múzeum liftjének felújításához

A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének általános tartaléka terhére 5 millió forintot biztosít a Mátra Múzeum természettudományi pavilonjában működő lift felújítására, annak vezérlése ugyanis olyan mértékben meghibásodott, hogy cserére van szükség, azonban az üzemeltető Magyar Természettudományi Múzeum ennek fedezetét nem tudja biztosítani.

Ők a város érdemes pedagógusai

A grémium döntött a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa kitüntetés odaítéléséről. Az elismerést három kategóriában adja át az önkormányzat, az óvodapedagógusok kategóriájában Szántó Editet, az Epreskert Úti Tagóvoda vezetőj veheti át az elismerést, az általános iskolai pedagógusok közül Juhászné Dafkó Andrea, a Gyöngyösi Arany János Általános Iskola intézményvezetőjét tüntette ki a grémium, míg a középiskolai, illetve felsőfokú intézményben dolgozó pedagógusok közül Kissné Császár Erzsébetet, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pedagógusát tartotta a kitüntetésre méltónak a grémium, amely posztumusz ítélte oda az elismerést dr. Tamus Antalnénak, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa idén februárban tragikus hirtelenséggel elhunyt professzorának.

Frissítették a házszámozásról szóló rendeletet

A grémium elfogadta az önkormányzat közterületek elnevezéséről, valamint a házszámok megállapításáról szóló rendeletét, amely előírja, hogy az ingatlanok házszámozását a városközpontból kezdődően a város központi belterületi határa felé növekvő sorrendben kell megállapítani, ahol a közterületek bal oldalán fekvő ingatlanok páros, míg a jobb oldalon fekvő ingatlanok páratlan házszámozást kapnak, az egy oldalon beépíthető közterületek esetében pedig folyamatos lesz a házszámozás. A rendelet megállapítja továbbá a terek, az úszó településrészi ingatlanok és zsákutcák házszámozásának szabályait, melyekre közterületi jellegtől függően differenciált előírás vonatkozik. A rendelet rögzíti azt is, hogy a házszámokat a bejáratnál jól látható módon az ingatlan tulajdonosának kötelessége elhelyezni.

Kiemelt tartalmak