Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Bajba jutott vállalkozásoknak segít a város

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 03. 04. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 07. 15:16

A képviselői vélemények meghallgatása után Hiesz György polgármester elfogadta a város 2021-es évre vonatkozó költségvetését, amely 11 milliárd 840 millió forint bevételi és ugyanannyi kiadási főösszeget tartalmaz, miután a város veszteséges költségvetést nem készíthet.

A tavalyihoz hasonlóan az idei évet is meghatározza a koronavírus-járvány és az ebből adódó gazdasági visszaesés összes hatása. A büdzsé tervezése egy majd’ kétmilliárd forintos mínusszal kezdődött a covid miatti gazdasági visszaesés és a kormányzati elvonások miatt, de a központi költségvetésben elfogadott normatív támogatások csökkentették a hiányt. Ezt követően mintegy egymilliárd forintos kiesésre kellett megtalálni a forrást a város költségvetésében. Emiatt az elmúlt évhez képest sokkal szűkebbre kellett szabni a kiadásokat.

Az önkormányzat költségvetését csökkentő kormányzati elvonások 2021-ben:

 • – szolidaritási hozzájárulási fizetési kötelezettség: 497 millió Ft (2020-ban 36 millió Ft),
 • – gépjárműadó kiesése 100 millió Ft,
 • – parkolási díj kiesése egész évre számolva 83 millió Ft,
 • – kkv-kat érintő helyi iparűzésiadó-csökkentés 390 millió Ft,
 • – a pandémia okozta termeléskiesés hatása az iparűzési adóra 380 millió Ft,
 • – idegenforgalmiadó-kiesés egész évre számolva 80 millió Ft,
 • – európai uniós projektekhez szükséges önerő 260 millió Ft,
 • – pénzbeli szociális ellátások le nem finanszírozása 50 millió Ft,
 • – a helyi adó mértékének emelését tiltó rendelkezés kihatása 55 millió Ft,
 • – szolgáltatási díj emelésének tilalma (gazdasági társaságok) 15 millió Ft.
 • Összesen: 1.910 millió Ft

Kedvező hatású, a mozgásteret bővítő gazdasági események:

 • – a jövedelem-kiegyenlítés kapcsán a forrásszabályozás keretén belül elvont, visszatartott összeg csökkenése (beszámítás és szolidaritási hozzájárulás) 211 millió Ft,
 • – normatív állami támogatás növekedése 569 millió Ft,
 • – hiteltörlesztési moratórium 56 millió Ft.

Összesen: 836 millió Ft

A költségvetés készítésekor elsősorban meg kellett határozni azokat a prioritásokat, melyekre mindenképpen biztosítani kell a fedezetet. Ilyen az intézmények, például a bölcsődék és az óvodák fenntartása, valamint a város működését biztosító szolgáltatások.

Kiemelt szerepet kaptak a büdzsében azok az európai uniós pályázatok, melyeknek már elkezdődött a megvalósítása, de még nem fejeződtek be. Ezek esetében biztosítják a szükséges többletforrást, mert ellenkező esteben több mint kétmilliárdos támogatást veszítene el a város.

Mindemellett forrást kell biztosítani a 2021-2027-es ciklusban kiírandó európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó tervek, tanulmányok, városi koncepciók elkészítéséhez.

Fontos szempont volt idén a takarékossági intézkedések meghozatala. Ennek érdekében megszűnt egy, a képviselő-testület munkáját segítő bizottság, egy bizottság létszáma pedig csökkent, csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat tíz százalékkal, és ennek az összegnek megfelelően a polgármester és az alpolgármesterek felajánlották, hogy leadózott jövedelmükből havi 20 ezer forintot jótékony célra fordítanak.

Szükség volt néhány szolgáltatás költségének drasztikus csökkentésére, ilyen a téli síkosságmentesítés, a köztisztasági feladatok ellátása vagy a parkgondozás. A korábbiaknál 20 százalékkal kevesebb pénz jut az önkormányzati cégek, például a Kulturális Nonprofit Kft., a Sportfólió Kft., a Városgondozási Zrt. és a Gyöngyösi Városi Televízió támogatására. A költségek csökkentéséhez hozzájárultak a létszámleépítések is, beleértve a polgármesteri hivatalban történt elbocsátásokat is. Csak ez utóbbi több mint 80 millió forintos megtakarítást jelent.

Az egyéb önkormányzati intézményektől is szükség volt az eddigiekhez képest három százalékos működési kiadás elvonásra.

Az idei költségvetés legnagyobb vesztesei a civil szférában tevékenykedő kulturális és sportegyesületek, melyek között vannak, amelyek ebben az évben egyáltalán nem, vagy csak kevesebb önkormányzati segítségre számíthatnak.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére mintegy 100 millió forint jut kisebb-nagyobb fejlesztésre, például járda, út, játszótér és parkolók működtetésére, illetve kialakítására a város minden területén.

A város költségvetéséről és a kialakult helyzetről a polgármester még február elején levélben tájékoztatta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, március elején pedig Pogácsás Tibor és Banai Péter Benő államtitkárokat, bízva abban, hogy Gyöngyös is számíthat kompenzációra a kormányzati elvonások és a járványhelyzet kezelése okán kieső összegek miatt. Mint ismert, a 25 ezer fő fölötti létszámmal rendelkező települések ez idáig semmilyen központi pénzügyi ellensúlyozásra nem számíthattak annak érdekében, hogy a járvány miatti kormányzati elvonásokat pótolni tudják.

Előzetes tájékoztatás szerint a kérésekkel kapcsolatos döntésre áprilisban számíthat a város.

Hiesz György polgármester hangsúlyozta: a bevezetett takarékossági intézkedéseken akkor lehet enyhíteni, ha egyrészt Gyöngyös is részesül majd kormányzati kompenzációban, másrészt a helyi gazdasági környezet kedvezően alakul évközben.

Válságalap a bajba jutott vállalkozóknak

Az önkormányzat egy ötmillió forintos válságalap létrehozásával igyekszik segíteni a covid miatt bajba jutott, szinte minden bevételüktől eleső gyöngyösi vállalkozásokon. Ilyen például a gyöngyösi állatkert is. Az alapból azok juthatnak támogatáshoz, akik kéréssel fordulnak az önkormányzathoz.

A szorult helyzetbe került, önkormányzati bérleményben működő vállalkozásoknak pedig a város tavaly tavasz óta már több ízben elengedte vagy csökkentette a bérleti díjat.

Elnyert és megvalósítás alatt lévő európai uniós pályázatok Gyöngyösön

 • – A tervek szerint a nyárra befejeződik a Jeruzsálem Úti Bölcsőde és Tagóvoda bővítése és szigetelése
 • – Hamarosan elkezdődik a Mátra Művelődési Központ belső felújítása, tűzvédelmi, színpadtechnikai és elektronikai korszerűsítése
 • – Közbeszerzés előtt áll az új ipari park kialakításával kapcsolatos beruházás
 • – Nemsokára elkezdődik az északnyugati városrészen az út- és közműépítés. Közbeszerzés előtt áll a szociális bérlakások felújítása, közösségi ház kialakítása a Fuvaros utcában, megújul a Berényi-Haller-kastély, ahol hat bérlakást és közösségi tereket is kialakítanak
 • – Az egykori laktanyában alakítják ki azt az Aktívházat, amely otthont ad egyebek között konferenciateremnek, sportmúzeumnak, sport-egészségügyi létesítményeknek, edzőtermeknek, raktáraknak. Szintén itt – a közbeszerzési eljárás lefolytatása után –utakat és közműveket építenek, majd elkezdődik a parkosítás.
Kiemelt tartalmak