Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Átadták a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetéseket

2023. 01. 21. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 01. 26. 16:57

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen adták át a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést. Idén dr. Fülöp Lajos nyelvész, etnográfus, valamint az Attitude Táncműhely részesült az elismerésben.

Gyöngyös kulturális központ, ahol pezseg a kulturális élet – fogalmazott ünnepi beszédében Kárpáti István alpolgármester a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen a Mátra Művelődési Központban. A városvezető emlékeztett: Gyöngyösön évente mintegy 300 kulturális eseményt rendeznek, melyek között a kis közösségek által szervezett családias rendezvények ugyanúgy szerepelnek, mint a magas kultúra rendezvényei, melyek gyakran tömegeket vonzanak. Kárpáti István szerint ez azt mutatja, hogy a városban elementáris igény mutatkozik a kultúra iránt, amely amellett, hogy szórakoztat, tanít és nevel, lehetőséget teremt, és a lokális közösségek kohéziójának erősítésében is fontos szerepet tölt be.

Hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen adják át a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést, amit ebben az évben dr. Fülöp Lajosnak és az Attitude Táncműhelynek ítélt a gyöngyösi képviselő-testület.

Dr. Fülöp Lajos nyelvész, etnográfus, az ELTE magyar nyelvészeti tanszékének nyugalmazott tanára tavaly töltötte be 90. életévét. Gyöngyös díszpolgára Karácsondon született, de kisgyermek kora óta Gyöngyösön nevelkedett, ahol 1956-tól 1966-ig gimnáziumi tanárként, majd 1966-tól 1977-ig a Berze Nagy János Gimnázium igazgatójaként és a ferences könyvtár vezetőjeként dolgozott. Irodalmi munkásságának jelentős szakasza is Gyöngyöshöz kapcsolódik. 1977-től az Országos Pedagógiai Intézet magyar nyelvi tanszékét vezette. Részt vett a középiskolai magyar nyelvi tantervek szerkesztésében, a magyar nyelvi tankönyvek kiadásában, a szakfelügyelők és a határokon túli magyar tanárok továbbképzésében. Bekapcsolódott az ELTE magyar nyelvi tanszékének munkájába, majd a tanszéki módszertani szakcsoport vezetőjeként tizenöt évig vett részt a magyarszakos hallgatók képzésében. Közben társszerkesztője volt a Magyartanítás, és rovatvezetője a Lőrincze Lajos által szerkesztett Édes Anyanyelvünk című folyóiratoknak. Tagjává fogadta a Magyar Nyelvtudományi, az Irodalomtörténeti, Néprajzi, Pedagógiai és a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság. Tagja lett a Magyar Tudományos Akadémia oktatási munkabizottságának és a helyesírási bizottságnak. Nyugdíjba vonulása után, 1996-tól 2001-ig a budapesti Bartók Béla Emlékház muzeológusa volt. 2000 óta évente legalább egy önállóan, vagy társszerzővel kiadott könyvvel jelentkezett Gyöngyös és a Mátravidék nyelvi, néprajzi, irodalmi és művelődéstörténeti tárgyköréből. Az alapítás időszakában elvállalta a Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöki tisztét, a szervezetnek azóta is díszelnöke.

Az Attitude Táncműhely 2012 szeptemberében alakult meg a Mátra Művelődési Központban Soltész-Kecskés Lilla művészeti vezető irányításával. Soltész-Kecskés Lilla óvodás kora óta táncol, tanulmányait a Magyar Táncművészeti Egyetemen végezte, ahol előbb táncos és próbavezető diplomát, majd klasszikus balett táncpedagógus mesterdiplomát szerzett. 2013-ban elnyerte a Gyöngyösi Fiatalok a Művészetért kitüntetést, mára pedig nemcsak az Attitude Táncműhely művészeti vezetője, hanem a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda táncpedagógusa is. Az Attitude Táncműhely jelenleg 70 gyermeket foglalkoztat. A legkisebbek 3-4 évesek, a legnagyobbak pedig már egyetemisták. A csoport korrepetitora és állandó zongorakísérője Csizsová Ágnes, aki jóvoltából a városban egyedül a táncműhelyben zajlanak az órák zongorakísérettel. Céljuk minél több gyermeknek megmutatni és megszerettetni a tánc által képviselt művészetet. Ez a cél megvalósulni látszik, hiszen több tanítvány folytatja tanulmányait táncművészeti szakközépiskolában, később pedig a Magyar Táncművészeti Egyetemen. A csoport rendszeres résztvevője az országos táncművészeti versenyeknek, ahonnan rendre dobogós helyezésekkel térnek haza. A táncműhely 2022 júliusában tartotta tízéves jubileumi előadását az Orczy-kastély kertjében egy nagysikerű szabadtéri gálaműsor keretében.

Pohárköszöntőjében dr. Szén Gabriella, az önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke a díjazottakat méltatta, kiemelve, hogy a kitüntetések odaítélésénél évről évre rengeteg alkalmas jelölt közül kell a képviselő-testületnek kiválasztania a legérdemesebbeket. Szén Gabriella úgy fogalmazott: hálásnak kell lennünk a kultúra helyi szerepelői felé, akik rendkívül sokszínű kulturális életet teremtenek a városban.

Nézze meg képgalériánkat!

A kitüntetés-átadón az Attitude táncosai mellett közreműködött Kákonyi Panna Kata és Válik István.

Kiemelt tartalmak