ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A város legjobbjait ismerték el augusztus 20-án

2021. 08. 21. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 09. 28. 19:47

Idén is városi kenyérszentelő ünnepségen emlékeztek meg államalapító Szent István királyunkról és az új kenyérről Gyöngyösön augusztus 20-án. A Szent Bertalan-templomban tartott szentmisén Balog Gyula kanonok-plébános arról szólt, hogy Szent István király nem véres kezű uralkodó, hanem a keresztény magyar állam megalapítója volt. Dudás Róbert országgyűlési képviselő a Fő téren annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a széthúzás helyett újra egymás felé kellene fordulnia a társadalomnak, és kiemelte, hogy gyermekeink jövője most dől el, nem mindegy, milyen országot hagyunk rájuk.

Az ünnepi műsor után Balog Gyula kanonok-plébános megszentelte az új kenyeret, Hiesz György polgármester pedig felszeletelte és szétosztotta a képviselők között. Az új kenyeret és bort a Fő téren ünneplők is megkóstolhatták.

Ezt követően a Mátra Művelődési Központban több mint húsz városi kitüntetést adtak. A pandémia miatt nem lehetett megszervezni a díjátadó ünnepségeket, ezért most hat kategóriában vehették át az elismeréseket mindazok, akik kiemelkedő eredményeikkel gazdagították Gyöngyös hírnevét., „A mai nap, ez egy ünnep, egy tényleg felemelő pillanat. Én azt kívánom magunknak, hogy sok-sok szép ilyen pillanatot éljünk még meg.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a városi kitüntetések átadó ünnepségét Gyöngyös polgármestere. Hiesz György örömét fejezte ki, hogy az idősebb generáció mellett a fiatalok között is sok tehetség él Gyöngyösön.-számolt be róla a Gyöngyösi TV

„Gyöngyös Város Szociális Ügyéért” elnevezésű kitüntetést ebben az évben tizenharmadik alkalommal adták át. A képviselő-testület 2020.-ban úgy döntött, hogy az elismerésben Pető Andrásnét, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Közösségi és Nappali Ellátásának vezetőjét részesíti.

2020-ban díjazottak:

Az „Év Utánpótlás Leány Sportolója” Pernyész Dorottya, többszörös magyar bajnok, országos csúcstartó úszó lett.

Az „Év Női Sportolója” címet, a triatlonista, futó, Borbély Anett kapta.

Az „Év Utánpótlás Fiú Sportolója” kitüntető elismerésben Magda Boldizsár részesült, aki eddigi karrierje során számos elismerés mellett 469 érmet gyűjtött, melyek közül 320 arany, 106 ezüst és 43 bronz.

Az „Év Férfi Sportolója” Mozsár István Alex uszonyos úszó lett, aki számos világbajnoki, világkupa versenyen állt dobogón, volt Magyar Bajnok, és legutóbbi eredményével kvalifikálta magát a 2021-es világbajnokságra is.

Az „Utánpótlás Csapata” kitüntető címet a Vak Bottyán János Katolikus, Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium Sportlövő Csapata, Bárdos Zétény, Csorbás Károly, Horváth Zsombor és Sváb Kovács Péter kapta. Edzőjük Varga Csaba. A mostani csapat az eddigi legjobb eredményeket érte el.

Az „Év Csapata” az Energia SC Strandlabdarúgó Csapa lett, akik tavaly első helyezést értek el az országos strandlabdarúgó Magyar Kupán.

Az „Év Sportszakembere” kitüntető címben Bendiák István Shihan részesült. 38 éve foglalkozik karatéval, 1992 óta vezeti a Kyokushinkai Közhasznú Karate Sportklubot. 2019-ben, Japánban nagymesteri címet szerzett, három évtized alatt 14 mestertanítványt nevelt, tanítványai kb. 150 érmet szereztek országos és nemzetközi versenyeken.

2021-es kitüntettetek:

„Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntető címet minden évben azok kaphatják, akik a város kulturális, közművelődési, közgyűjteményi és művészeti életében kimagasló érdemeket értek el. Az idei évben a díjban részesült Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár, Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény igazgatója, akinek vezetése óta jelentős modernizálás folyik a központi könyvtár és a fiókkönyvtárak életében, számos kiadvány, fejlesztés köthető a nevében. Illetve szintén a kitüntető címben részesült a BlackJam SportEgyesület, amely számos versenyen, többek között Európa Bajnokságon, Világbajnokságon szerepelnek sikerrel, emellett több kitüntetést tudhatnak magukénak. Az Egyesület teljesítményével egyedülálló az országban.

Szintén átadásra kerül 17. alkalommal a fiatalokat elismerő kitüntetések. „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért díjban részesült Kupás Vendel Péter, a Berze Nagy János Gimnázium korábbi diákja, az ELTE TTK Matematika Szakának hallgatója. „Gyöngyösi Fatalok a Művészetekért” elismerésben részesült Safranka-Peti Zsófia, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatója, egyaránt dolgozik itthon és külföldön és számos kortárs táncegyüttesben dolgozik együtt a táncos és színházi szakma neves művészeivel. A „Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért” díjat pedig Bogdán Noémi kapta. Lelkes közösségi munkája mellett kimagasló tanulmányi eredményekkel büszkélkedhet. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Közösségszervezés szakának hallgatója, emellett a Bánfalvy Ági Nemzetközi Színészképző Szúdió tanulója.

„Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” díjat kapta idén Dely Zoltánné, a Fecske úti Tagóvoda nyugalmazott óvodapedagógusa, Orosz Hajnalka, a Gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa és Molnár Tamás a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pedagógusa.

2019-ben Gyöngyös Város Óvodái vezetése úgy döntött, hogy óvodapedagógusainak elismerésére díjat alapít. Az idei évben  az „Aranyalma” díjban részesült Kádár Mária, a Fecske úti Tagóvoda óvodapedagógusa, Kiss Györgyné, az Epreskert úti Tagóvoda óvodapedagógusa, valamint Major Mária a Katona József úti Tagóvoda óvodapedagógusa.

Átadásra került a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatójának felhívására alapított „Elfogadás díja”, melyet az elfogadást, mint alapértéket képviselő civil szervezetek és magánszemélyek kaphatnak meg. Az idei évben a kitüntető elismerésben az Apró Lépések Egyesület részesült, akik az autista gyermekeket nevelő családokat segítik. Céljuk a társadalmi szemléletformáláson át az érdekérvényesítés, a szülősegítés és az információnyújtás.

Átadták az augusztus 20-i ünnepségen Gyöngyös Város legrangosabb elismerését is, a Pro Civitate, Gyöngyös Város díszpolgára címet. Az idei évben a rangos elismerésben részesült a Mátra Honvéd Kaszinó, mely ápolja a honvédelmi, katonai hagyományokat, emlékeket, segíti a civil szervezeteket. Pro Civitate kitüntetésben részesült az idei évben Juhász Ferenc plébános-kanonok, aki 12 évet töltött Gyöngyösön, nevéhez fűződik az egyházi iskolák beindítása Gyöngyösön és a környező településeken. Jelentős szerepet játszott a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola épületének felújításában, a Szent Bertalan Plébánia és az Egyházi Kincstár teljes megújításában, valamint a Szent Bertalan-templom toronysisakjának helyreállításában.

Gyöngyös Város Díszpolgára kitüntető címben részesült Balázs Ernő, Gyöngyös Város Barátainak Köre megalapítója és volt elnöke. a város egyik legmeghatározóbb civil szervezetének vezetői posztját 12 éven át töltötte be. Vezetése alatt a város életében betöltött kiemelkedő kulturális és társadalmi tevékenységéért az egyesület számtalan elismerésben részesült. Vállalkozóként pedig kiemelt szerepet vállalt Gyöngyös város gazdasági fejlődésében, munkahelyteremtésben, a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének tevékenységén keresztül is.

Kiemelt tartalmak