Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A rendőrség tanácsai a karácsonyi vásárlási szezonra

2022. 11. 17. Hírek

Közeleg a karácsony, sokan már most elkezdik beszerezni az ajándékokat, és sokan már most elkezdték beszerezni az ajándékra valót – írja közleményében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, amely számos tanáccsal segít, hogy ne váljon csalók áldozatává.

Vásárlás az interneten

Jelentős nagyságrendet képviselnek az internetes hirdető oldalak, különböző webes áruházak (vagy, amik annak látszanak) felhasználásával elkövetett csalások. A kiválasztott termék árának elutalását követően az áru vagy nem érkezik meg, vagy nem az, vagy nem olyan minőségben, mint a hirdetésben, és a hirdető rendszerint elérhetetlenné válik.

Néhány megtörtént esemény a közelmúltból:

F. József feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, akitől 2022.10.17-én egy internetes oldalon keresztül szeretett volna vásárolni egy elektromos rollert, amelyért közel 130.000 Ft-ot utalt át az eladó részére, de azóta sem a rollert nem kapta meg, sem a pénzét nem kapta vissza.

V. Zsolt 2022.10.14.-én a facebookon vásárolt egy PlayStation 4 készüléket, amelyért közel 70.000 Ft-ot utalt az eladó részére. A termék nem érkezett meg, eladó pedig elérhetetlenné vált.

S. Szabolcs 4 évszakos mobil házat szeretett volna vásárolni, talált is egy hirdetést a jófogás.hu oldalon. Az értékesítővel történő egyeztetés alapján a sértett közel 3 millió forintot utalt át a hirdető által megadott bankszámlára, azonban a házat azóta sem kapta meg, a cég pedig, akinek a nevében a hirdetést feladták, elérhetetlenné vált.

Ezeket a csalásokat nehéz teljes bizonyossággal megelőzni.

 • Legyen gyanús a szokásostól lényegesen olcsóbb ár!
 • Lehetőség szerint teremtsék meg a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el!
 • Lehetőség szerint teremtsék meg a szolgáltatást nyújtóval is a személyes kapcsolatfelvételt, ellenőrzést!

Adataink védelme

Az egyik legnépszerűbb módja a csalásnak az adathalászat útján megszerzett adatokkal történő visszaélés. Ál nyereményjáték, internetes vásárlás, internetezés során csak egy linkre kell kattintaniuk, esetleg kitölteni egy egyszerű kis kérdőívet, vagy válaszolni néhány egyszerű kérdésre, s míg ezt megteszik, ellopják az Ön adatait, amivel később különböző visszaéléseket követnek el. Az Ön által megadott adatokkal, vagy amelyeket elloptak az ide-oda kattintgatás során, vagy az idegenek által ajánlott applikációk letöltésével, idegenek vásárolnak az interneten az ön pénzéből, megcsapolják a bankszámláját, áruvásárlási kölcsönt vesznek fel, és a sértettek minderről már csak utólag szereznek tudomást, amikor megtörtént a baj.

K.István feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki 2022. szeptembertől a bankszámlájáról megközelítőleg 250.000 Ft-ot utalt át különböző internetes videó megosztó oldalak részére.

P. Jánosné számlájáról egy novemberi nap éjszaka több internetes vásárlást hajtott végre ismeretlen tettes közel 62.000 Ft értékben.

D. Bence vállalkozásának számlájáról utaltak el ismeretlen tettesek közel 2 millió forintot.

 • Használjon egyedi, összetett jelszót minden online fiókjához, és fontolja meg a jelszókezelő használatát!
 • Gondosan vizsgálja felül adatvédelmi és biztonsági beállításait, és korlátozza a látható és megosztható lehetőségeket! Utólag is ellenőrizze a már telepített webszolgáltatások és alkalmazások adatvédelmi és biztonsági beállításait
 • Tiltsa le az ön által nem használt alkalmazásokat és funkciókat!
 • Kapcsolja ki a követési és a helymeghatározó szolgáltatásokat, amikor éppen nem használja, és konfigurálja a böngészőt úgy, hogy rendszeresen törölje a sütiket!
 • Számos alkalmazás hozzáférést kér a személyes adatokhoz, például a földrajzi helyhez, a névjegyzékhez és a fényképalbumhoz, mielőtt igénybe vehetné a szolgáltatásaikat. Óvakodjon az olyan alkalmazásoktól, amelyek hozzáférést igényelnek a kínált szolgáltatáshoz szükségtelen információkhoz!
 • Ha nem tudja pontosan egy alkalmazásról, mire használható, ne telepítse sem a számítógépére, sem egyéb mobil eszközeire, különösen mások kérésére ne tegye!
 • Csak hivatalos alkalmazás-boltból telepítsen mobil eszközére alkalmazást!
 • Egyeztessen a pénzintézettel az Ön számára legideálisabb védelemről (virtuális számla, virtuális bankkártya, korlátozások alkalmazása stb)

Idősek védelme

Sokan próbálkoznak úgy pénzhez jutni, hogy a könnyű prédának vélt idősek értékeit igyekeznek megszerezni. Különféle ürügyekkel, legendával váratlanul megjelennek a kiszemelt áldozat lakásánál; segélyt, támogatást hoztak, tüzifát árulnak, vasat vesznek, régiségeket keresnek, házalnak, üzletelnek minden félével, a lényeg, hogy bejussanak a sértett házába, lakásába, eltereljék a figyelmét és kicsalják, vagy ellopják a pénzét, az egyéb értékeit.

Eljárás indult ismeretlen tettesek ellen, akik 2022.11.09 napon 14:00 és 14:45 közötti időben a egy idős sértetthez bundavásárlás címen bejutva, arany ékszereket tulajdonítottak el. A lopási kár körülbelül fél millió forint.

Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat!

 • Kérjük, fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket!
 • Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen jó üzletet kínálnak, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, vagy segítséget kérnek! Ha segíteni szeretnének, hívják a Rendőrséget a 112 ingyenesen hívható számon! Ha valóban segítségre szorul a váratlanul megjelenő idegen, a rendőrség majd fog segíteni neki.
 • Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a kaput és a lakásajtót!
 • Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!
 • Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!

Javasoljuk:

 • Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is.
 • Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ha mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!
 • Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor hívja a Rendőrséget (112) az ingyenesen hívható számon! A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény továbbra is terv marad.
 • Végül, de nem utolsó sorban, a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan figyeljék meg a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, érkezésük, távozásuk irányát és erről tájékoztassák a rendőrséget!

Ha minden elővigyázatosság, odafigyelés ellenére mégis bűncselekmény történne a sérelmükre, kérjük, azonnal értesítsék a Rendőrséget az ingyenes segélyhívó számán: 112

Akik még segíthetnek:
Áldozatsegítő Központ
Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 10.
Tel: +36 (30) 3752176
e-mail: askeger@im.gov.hu

Kiemelt tartalmak