Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A lokálpatrióta összefogás segíthet

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 02. Hírek

Gyöngyös önkormányzata arra kéri a helyi kis- és középvállalkozásokat (kkv), hogy ha 2020-as gazdasági eredményük megengedi, ne felezzék meg helyi iparűzésiadó-előlegüket (hipa).

Amennyiben a kormánydöntés értelmében a kis- és középvállalkozók élnek azzal a lehetőséggel, hogy a helyi iparűzésiadó-előlegüknek csupán a felét fizetik meg, az önkormányzat becslései szerint Gyöngyös közel 400 millió forinttól esik el.

A kedvezményes fizetési lehetőség 2700 gyöngyösi kis- és középvállalkozót érint, melyek átlagosan 289 ezer forintot fizetnek be normál adómérték mellett.

Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben mindenkinek minden forint számít, de ami egy vállalkozásnak egy előre betervezett néhány százezer forint, az a városnak csaknem 400 millió forintos kiesést jelent.

Sajnos egyre nehezebb a koronavírus-járvány és a sok-sok elvonás miatt adódó anyagi terheket kompenzálni. Tudjuk, és átérezzük ennek súlyát, hiszen a veszélyhelyzet miatt kialakult váratlan körülmények nem csak a vállalkozásokat és a cégeket állítják komoly kihívások elé, hanem az önkormányzatot is.

Ezt a saját bőrünkön is érezzük, hiszen az elvont gépjárműadó, a kieső parkolási díjak és a csökkenő turizmus miatt elmaradt idegenforgalmi-adóbevétel, a kkv-szektort érintő iparűzésiadó-felezés, valamint a covid-helyzet okán kieső több százmillió forintos adóbevétel miatt több mint egymilliárd forintot kell nélkülöznie a város költségvetésének.

Tudjuk, hogy a helyi iparűzési adó mellett egyéb más adóterhek is nyomják a vállalkozók vállát. Gyöngyös önkormányzata mégis arra kéri a kkv-szektor tagjait, ha a tavalyi gazdasági eredményük megengedi, és tudják nélkülözni a betervezett hipa 50 százalékát, támogassák a teljes adó befizetésével Gyöngyösön az olyan szolgáltatások életben tartását, amelyek a meglévő munkavállalókat itt tartják, az újakat pedig ide vonzzák.

Mert a hipa szerepe sokkal fontosabb annál, mint amilyennek elsőre látszik. Hozzájárul ahhoz, hogy működtessük és fejlesszük a bölcsődéket, az óvodákat, hogy biztonságban tudhassuk gyermekeinket, unokáinkat; hogy támogassuk a helyi sportot, művelődést, kultúrát, lehetőséget teremtve ezzel a tartalmas kikapcsolódásra és szórakozásra.

Az önkormányzat felelősnek érzi magát azért, hogy a város gazdálkodása ne kerüljön veszélybe, ezért a spórolást önmagán kezdte. Felülvizsgálta, hogyan lehetne az eddigieknél is takarékosabban gazdálkodni. Sajnos elkerülhetetlen a hivatal létszámcsökkentése, az önkormányzati tulajdonú cégek összevonása, és az ezzel járó létszámleépítés, a képviselői tiszteletdíjak csökkentése és a testület munkáját segítő bizottsági létszámok szűkítése.

Sokkal kevesebb pénz jut fejlesztésekre, beruházásokra és azoknak a közösségeknek a támogatására, amelyek szellemi, kulturális érdemeikkel vagy sporteredményeikkel értéket teremtettek a városnak.

Gyöngyös kiszolgáltatottságán most a lokálpatrióta vállalkozói szellem sokat segíthet. Ha a kkv-szektor tagjai nem a csökkentett helyi iparűzésiadó-előleget fizetik be, a járvány negatív hatásain közös összefogással úrrá tudunk lenni.

A vállalkozások akár meg is jelölhetik, hogy pontosan mire fordítsa az önkormányzat az általuk befizetett teljes összegű adóforintokat.

Ha önnek vagy az ön vállalkozásának nem megterhelő a normál adómérték befizesse, továbbra is segítse teljes összegű adójával Gyöngyöst!

Mit kell tennie?

  1. január 1-jétől az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon (ÁNYK) teljesítheti.

Ha ön nem szeretné érvényesíteni a hipa-kedvezményt, akkor nem kell semmit tennie, nem kell a NAV honlapján erre a célra rendszeresített nyomtatványon jeleznie.

Az ÁNYK-án keresztül nem lehet már rendelkezni a hipa meghatározott részéről, ezért erre a célra a korábbi évekhez hasonló tartalommal – várhatóan februárban – egy űrlapot tesz közzé a gyongyos.hu weboldalon az önkormányzat a helyi iparűzési adó meghatározott célú felhasználása megnevezéssel. Ezt kell a rendelkezni kívánó adózónak letölteni, majd kitöltve elektronikus úton, e-papíron az önkormányzat hivatali kapuján keresztül megküldeni a hivatalnak.

A rendelkezés fő célja lehet (akár konkrét egyesület, intézmény, fejlesztendő terület megjelölésével):

  • városfejlesztés
  • kultúra
  • sport
  • gyermeknevelés

A városfejlesztési célon belüli projektekről a költségvetési rendelet elfogadásakor születhet döntés

Kiemelt tartalmak