ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A január a regények hónapja volt

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 06. Kultúra

Olvasni mindig öröm, és a gyöngyösiek örömmel olvasnak. Ezt bizonyítja az a több száz kikölcsönzött könyv is, ami az elmúlt hetekben fordult meg a Vachott Sándor Városi Könyvtár látogatóinak kezében.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az év első hónapjában vajon milyen könyveket olvastak szívesen a gyöngyösiek. A toplista összeállításában a könyvtár munkatársaitól kértünk segítséget.

A januári rangsort a regények vezetik, méghozzá Náray Tamás Zarah-trilógiája. A háromkötetes regény történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogság áráról, amelyet így vagy úgy, de mindenkinek meg kell fizetnie.

A dobogó második helyét szintén Náray Tamás foglalja el, de már egy korábban írt önéletrajzi regényével. Az utolsó reggel Párizsban című műve egyebek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen hosszú az út a szocialista Magyarország szürkeségéből Párizsba, a fény és a divat városába.

A januári lista további helyeit is kortárs – főként magyar szerzők – foglalják el:

 1. Náray Tamás: Zarah-trilógia
 2. Náray Tamás: Az utolsó reggel Párizsban
 3. Lucinda Riley: A hét nővér – sorozat
 4. Fábián Janka: Emma trilógia
 5. Borsa Brown: Az arab – sorozat
 6. Ken Follet: A katedrális – sorozat
 7. Frei Tamás: Bábel
 8. Baráth Viktória: Az igazság – sorozat
 9. Bauer Barbara: A fekete rózsa
 10. Benkő László: Mátyás – sorozat
 11. Bán Mór: Hunyadi – sorozat
 12. Jeffrey Archer: Clifton – krónia – sorozat

A városi könyvtár munkatársainak tapasztalatai szerint az olvasók több helyről, például a könyvesbolt kirakatából és folyóiratokból tájékozódnak az újonnan megjelent könyvekről, de szívesen fogadják a könyvtárosok ajánlását is. Így közkedvelt lehet olyan könyv is, amely esetleg kevésbé volt ismert az olvasók körében. A közösségi média pedig lehetőséget biztosít arra, hogy az olvasók ajánlják egymásnak a nekik tetsző könyveket.

Mint megtudtuk, egy-egy szerző korábban megjelent művének sikerét nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire lesz keresett egy újabb, frissen kiadott könyve.

A korábban megjelent kötetek közismertségének pedig jót tesz, ha a történetet megfilmesítik.

Kiemelt tartalmak