Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A 13 aradi vértanúra emlékeztek Batthyány Lajos szobránál

2022. 10. 06. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 10. 14. 08:25

Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek a megemlékezők Batthyány Lajos szobránál az október 6-i városi megemlékezésen.

1849 őszén a magyar szabadságharcot leverő hatalmak nem csak a 13 aradi vértanút végezték ki, hanem rengeteg más embert ítéltek halálra, még többet börtönöztek be, fosztottak meg vagyonától, és a teljes magyar társadalomtól elvették a szabadságot – idézte fel a 173 évvel ezelőtt történteket az aradi vértanúk emléknapján szervezett városi megemlékezésen elmondott beszédében Kárpáti István alpolgármester, aki emlékeztetett: a számos dicsőséges pillanatot hozó magyar szabadságharc sorsa akkor pecsételődött meg, amikor I. Miklós orosz cár bejelentette, hogy beavatkozik a háborúba, ezzel végleg elbillentve az erőviszonyokat, és közel két évtizedre diktatúrába taszítva a magyarságot. „A kiegyezés után 50 évvel, a Habsburg Birodalomhoz láncolva jött a következő tragédia, az első világháború és Trianon, majd az a kényszerpálya, amelyen majdnem az egész 20. századot töltötte el hazánk, megannyi szenvedést átélve” – emlékeztetett a városvezető.

Kárpáti István úgy fogalmazott, nem tud elmenni a tény mellett, hogy az 1848-49-es szabadságharcot leverő orosz birodalom, amely 1944-45 után 45 évre rabságba taszította hazánkat, miközben az 56-os forradalmunkat is vérbe fojtotta, a 21. században sem veszített erőszakosságából. A városvezető felidézte Orbán Viktor 2008-as szavait, amelyekkel elítélte Grúzia orosz megszállását. „Ma az orosz birodalom Ukrajnát igyekszik leigázni” – mondta az alpolgármester, majd hozzátette: együtt érez minden néppel, amelyet agresszió ér, különösen, ha az attól az orosz birodalomtól származik, amely az elmúlt 170 év során annyi szenvedést okozott Magyarországnak. „Emlékezzünk 1848-49 hőseire” – zárta gondolatait Kárpáti István, majd Slava Ukraini, herojam slava – dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek – mondat kíséretében kék-sárga szalagot tűzött a magyar nemzetiszínű kokárdája mellé, ezzel is kifejezve szolidaritását Ukrajna népével.

Nézze meg galériánkat!

A beszédet követően a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanulói mutatták be Az élet megy tovább című műsorukat, majd az önkormányzat mellett hivatalok, intézmények, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat gróf Battyhány Lajos szobránál.

Kiemelt tartalmak