Hiesz György, Gyöngyös polgármesterének közleménye

Kedves Gyöngyösi és Környékbeli Lakosok!

A koronavírus-járvány miatt lassan egy hónapja rendkívüli körülmények között élünk. A lakosság többsége fegyelmezett, tisztában van tetteinek súlyával. Sokan azonban fittyet hánynak a veszélyre, se kesztyűt, se maszkot nem viselnek. Tegnap és ma tömve voltak az üzletek, ahol a vásárlók és az eladók védőfelszerelés nélkül voltak a zsúfolt üzletekben. Ez óriási veszély! Betegek, idősek életével játszunk!

Ma nagyon sokan várták a kormány ülését, azt, hogy a miniszterelnök legalább a húsvéti ünnepek idejére – hogy „megfogjuk a járvány kirobbanását” – kijárási tilalmat rendel el. Nem tette, a polgármesterekre bízta a döntést! Azt azonban, hogy mihez van joguk, és a végrehajtáshoz eszközük, arról nem szól a döntés.

Kritikus napok következnek a koronavírus-járvány megfékezéséért vívott harcban. A legjobb eszköz a járvány megfékezésére az, ha minél többen otthon maradunk, és különösen fontos, hogy ezt a húsvéti ünnepek alatt is betartsuk. A kormány határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást, ugyanakkor lehetőséget adott a polgármestereknek arra, hogy ezen szigorítsanak.

Ezzel az eszközzel élve polgármesterként a következőket rendelem el:

1. A Mátra parkolóit péntek reggeltől hétfő 24 óráig lezárjuk a forgalom elől. A lezárás a következő parkolókat érinti:

– Farkasmályi parkoló

– Mátrafüred összes várakozó helye,

– Sástó parkoló

– Sástó felső parkoló,

– Görgőbikki parkoló

– Mátraháza nagyparkoló,

– Mátraháza Árnyas parkoló,

– Kékestető összes parkolója.

2. Gyöngyös város közigazgatási területén (Mátrában is), valamint kereskedelmi üzletekben a húsvéti ünnepek alatt kötelezővé teszem a maszk és a kesztyű viselését és az egymástól 1,5 méteres távolság betartását.

3. Gyöngyösön közigazgatási területén a rendőrség és a városrendészet a húsvéti hosszú hévége ideje alatt fokozott és szigorított ellenőrzést folytat, és a szabályok megszegőit akár 50 000 Ft helyszíni bírsággal sújthatja.

A húsvéti ünnepek idején tudom, hogy sokan szoktak kirándulni menni.

A tiltás ellenére is várható, hogy turisták nagy száma fog érkezni a Mátrába. Kérem önöket, hogy kerüljék a Mátra kiemelt üdülőhelyeit (Farkasmály, Mátrafüred, Sástó, Mátraháza, Kékestető). Óriási fertőzésveszély, hiszen a turisták zöme a két legfertőzöttebb régióból szokott érkezni.

A kijárási korlátozás miatt kizárólag az alapvető szükséglet céljából lehet elhagyni a lakhelyet.

A csoportos kirándulások, séták, találkozások tilosak, ha csak nem egy lakókörnyezetben élők vannak együtt.

A kerékpárutat szintén nem lehet csoportosan használni. Gyöngyös közigazgatási területén (a Mátrában is) továbbra is tilos a sportpályák, játszóterek használata.

A tilalom megszegése súlyos büntetéssel jár.

Szombati naptól jelentős korlátozások, szigorítások várhatók a városban, amelyek érinthetik a város közlekedését és kereskedelmi egységeinek látogatását.

Az elmúlt napokban azt tapasztalom, hogy a gyöngyösi üzletek, bevásárlóközpontok tömve vannak, ezért arra kérem az üzletek vezetőit, tulajdonosait, hogy fontolják meg a szombati zárva tartás lehetőségét, vagy korlátozzák az egy időben az üzletben tartózkodható vásárlók számát.

Felhívom figyelmüket, hogy Gyöngyösön is egyre több üzlet és étterem szállít házhoz, valamint az önkéntesek is segítenek a bevásárlásban és gyógyszerek beszerzésében.

Ezek elérhetőségeit összegyűjtöttük, és közzétettük a gyongyos.hu/koronavirus oldalon.

Kiszállítást vállaló üzletek

Kiszállítást vállaló éttermek

Most óriási felelőssége van mindannyiunknak abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk.

Kérem, maradjanak otthon, és vigyázzanak egymásra!

Polgármesteri bejelentés

Hiesz György polgármester a húsvéti hétvégére életbe léptetett korlátozó intézkedésekről ad tájékoztatást.

Közzétette: Gyöngyös Város Hivatalos Oldala – 2020. április 9., csütörtök

Frissítés: 2020-04-10 12:08