A Koronavírus helyzet kezelése Gyöngyösön

2020. szeptember 14.

Tovább szigorították az ügyfélfogadást a Városházán. Holnaptól csak a Fő téri bejáraton lehet közlekedni, belépéskor testhőmérsékletet mérnek és továbbra is kötelező a maszkhasználat és a kézfertőtlenítés. Hiesz György polgármester arra kéri az ügyfeleket, ha megoldható, elektronikus úton intézzék ügyeiket.

2020. szeptember 10.

A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) idősek, fogyatékosok, pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátását biztosító intézményei szeptember 10-től visszavonásig bezárásra kerülnek. Az ellátottaknak a KHSZK az otthoni segítést, a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, illetve a melegétel házhozszállítását biztosítja.

2020. szeptember 4.

Hiesz György sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szeptember 2-tól otthoni munkát rendelt el a Hivatal legtöbb munkatársának, mivel kiderült, hogy az augusztus 27-i testületi ülésen részt vett egyik képviselő hozzátartozója igazoltan beteg. Vele együtt összesen 17 fő fertőzöttet tartanak nyilván a hivatalos szervektől kapott tájékoztatás szerint. Óvintézkedésként minden, a város által szervezett, szeptemberre tervezett rendezvényt lemondtak Gyöngyösön, így elmaradnak a szüreti napok és a koncertek, valamint az októberre tervezett operagálát sem szervezik meg.

2020. szeptember 3.

Látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a fenntartó szeptember 2-tól visszavonásig a gyöngyösi Idősek Bentlakásos Otthonában (IBO) a koronavírus-járvány terjedése miatt, valamint a tömeges megbetegedés megelőzése érdekében.

2020. augusztus 13.

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a maszkviselésre, egyben jelezte, hogy önkormányzat épületébe érkezőknek és az ott dolgozóknak kötelező a maszk viselése.

2020. július 15. 

Újabb 11 ukrán állampolgár érkezett Gyöngyösre, akik a kormányrendelet alapján 14 napos karanténba kerültek. Rajtuk kívül 3 magyar állampolgár van elkülönítésben, így jelenleg – a múlt héten érkezett 89 vendégmunkással együtt – 103 személy áll járványügyi megfigyelés alatt.

2020. július 10.

Ukrán vendégmunkások kerültek karanténba Gyöngyösön.

A Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya tájékoztatása szerint a napokban 89 ukrán állampolgár érkezett Gyöngyösre.

 A vendégmunkásként foglalkoztatottak egészségügyi állapota nem utal arra, hogy koronavírus-fertőzöttek lennének, ám a járványi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 291/2020-as (VI. 17.) kormányrendelet előírásainak megfelelően 14 napig kötelező járványügyi megfigyelés alá kerültek hat gyöngyösi szálláson – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Kárpáti István alpolgármester.

2020. június 29.

Két új vírusfertőzöttet regisztráltak Gyöngyösön

A Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya tájékoztatása szerint Gyöngyösön jelenleg két fő járványügyi megfigyelését különítették el, akik az új koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott megbetegedésben szenvednek – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Kévés Tamás, Gyöngyös alpolgármestere.

2020. június 18.

Véget ért a március 18-án kihirdetett veszélyhelyzet. Ezzel együtt mgszűnt az időseknek fenntartott vásárlási idősáv is. Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, a drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban.

Ezzel együtt megszűnt a gyöngyösi piacokon bevezetett vásárlási idősáv is, így 11-12 óra között ismét bárki igénybe veheti a piaccsarnokban üzemelő üzletek és az őstermelői piac szolgáltatásait is.

A megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.

2020. május 30.

Kinyitott a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand, miután a hatósági ellenőrzés során fürdésre és sportolásra is alkalmasnak találták a medencék vizét.

2020. május 28.

A polgármester sajtótájékoztatón jelenti be, hogy június 2-tól a városháza és a hivatal pénztára is fogadja az ügyfeleket.

2020. május 25.

Hétfőtől megszűnik az óvodai- és a bölcsődei ügyeleti rend, az összes intézmény a megszokott módon fogadja a gyermekeket.

2020. május 22.

Hiesz György polgármester bejelenti, hogy a koronavírus miatt történő kormányzati elvonások, csökkenő adóbevételek és a váratlan kiadások okozta kb. 600 milliós hiány következtében újra kell tárgyalni a város költségvetését.

A város – egyeztetve a Bugát Pál Kórház szakmai vezetésével – lemondta az előzetesen megrendelt diagnosztikai gép beszerzését, mivel a szállító a mai napig nem teljesítette a megrendelést.

A polgármester bejelenti, hogy június elsejétől csökkentett járatszámmal újraindul a városban a helyijárat.

2020. május 18.

A Dobó úti Óvoda és Bölcsőde mellett már a Visonta Úti Bölcsőde, Tündérkert Tagóvoda és a Platán Úti Tagóvoda is fogadja a gyermekeket ügyeleti rendszerben.

2020. május 9.

Szombattól változik a piac látogatási rendje: a 65 év felettiek 11 és 12 óra között vásárolhatnak.

2020. május 7.

Szombattól ismét változik a piac látogatásának rendje az idős korosztály részére. Május 9-től 11-12 óra között vásárolhatnak a gyöngyösi Köztársaság téri, valamint a nyolcvanasi városrész kispiacának nyitott őstermelői és fedett piacán.

2020. május 6.

A mai napon és jövő hét szerdán teszteli Gyöngyösön a Debreceni Egyetem a KSH által véletlenszerűen kiválasztott állampolgárokat. A központilag szervezett teszteléshez Gyöngyös a Kolping Házat biztosítja helyszínként.

A Bugát Pál Kórházban újraindul a járóbeteg szakrendelés szigorú szabályok és feltételek mellett.

2020. május 4.

Kötelező a maszk viselése az üzletekben mind a dolgozók, mind a vásárlók számára. A szabadtéri piacot az idős korosztály tagjai (65 év felett) csak reggel 7 óra és fél 9 között látogathatják.

2020. április 29.

A Dobó úti bölcsőde és óvoda fogadja ügyeleti rendszerben a gyermekeket április 30-tól. Szigorú szabályok mellett, 5 fős csoportokban teljes ellátás mellett egész nap (6-18 óráig) fogadják a kicsiket előzetes bejelentkezés után.

2020. április 28.

Kínai testvérvárosunk, Luohe 20.000 maszkot ajándékozott Gyöngyösnek, amely mellé a város még 10.000 maszkot vásárolt. A maszkokat az önkormányzati képviselők juttatják el a lakosságnak az elkövetkező napokban, háztartásonként 2 db-ot.

2020. április 24.

A polgármester határozata szerint – a húsvéti és az előző hétvégéhez hasonlóan – ezen a hétvégén is lezárásra kerülnek a mátrai parkolók, a városi közterületeken pedig kötelező a maszk és a kesztyű viselése.

2020. április 17.

A polgármester határozata szerint – a húsvéti hétvégéhez hasonlóan – ezen a hétvégén is lezárásra kerülnek a mátrai parkolók, a közterületeken pedig kötelező a maszk és a kesztyű viselése.

2020. április 9.

A kormány döntése alapján, amely szerint a polgármesterek saját hatáskörben dönthetnek a kijárási korlátozás szigorításáról, Hiesz György polgármester az alábbiakat rendelte el:

A Gyöngyös közigazgatási területén található mátrai parkolók (Farkasmály, Mátrafüred összes várakozó helye, Sástó parkoló, Sástó felső parkoló, Görgőbikki parkoló, Mátraháza nagyparkoló, Mátraháza Árnyas parkoló, Kékestető összes parkolója) péntek reggeltől hétfő éjfélig nem használhatók.

Kesztyű és maszk viselése kötelező Gyöngyös közigazgatási határain belül (a Mátra vonatkozó részein is) és kötelező az emberek közötti 1,5 méteres távolság megtartása.

2020. április 6.

Hiesz György polgármester tájékoztatást ad arról, hogy a gépjárműadó elvétele, illetve a parkolási díjak eltörlése a becslések szerint közel 200 millió forintos hiányt fog teremteni.

A város gyorsteszteket rendelt elsősorban a “frontvonalban” dolgozók számára.

A megüresedett bérlakásokat a kórház kérésére az ide gyógyítani érkező orvosok rendelkezésére bocsátja a város.

2020. április 1. 

Kévés Tamás alpolgármester bejelenti, hogy a járvány végéig a közterületeken lévő utcabútorokat, oszlopokat a Városgondozási Zrt. folyamatosan fertőtleníteni fogja.

2020. március 31.

Hiesz György polgármester bejelenti, hogy az eredetileg megrendelt tesztelő gép helyett egy másik típust rendel meg az önkormányzat.

2020. március 30.

Kévés Tamás alpolgármester vezetésével a Polgármesteri Hivatal munkatársai figyelemfelhívó plakátokat helyeztek ki a város északnyugati részében. Emellett a nap folyamán végigjárták a nagyobb üzleteket és amellett, hogy tájékoztatták az üzletvezetőket a kormányzati döntésekről, kérték őket, hogy minél nagyobb gondot fordítsanak arra, hogy a dolgozók és a vásárlók minél biztonságosabb körülmények között legyenek.

2020. március 28.

Gyöngyös és az országos médiában! Gyöngyös azon városok egyike, amely komoly mértékű saját erőforrást is mozgósít a tesztelés érdekében.
Az RTL Klub és benne Hiesz György:
http://gyongyos.hu/koronavirus/2020/03/30/gyongyos-is-hamarosan-tesztel/

2020. március 27.

Leállt a gyöngyösi tömegközlekedés.

Kévés Tamás alpolgármester a sajtótájékoztatón ismertette, hogy már van igazolt koronavírusos beteg Gyöngyösön. A sajtótájékoztatón ismertette a kormány által 2020. március 28-től elrendelt kijárási korlátozás fontosabb elemeit.

2020. március 26.

A Városházán informális jelleggel tanácskozott a Város vezetése: a polgármester, a két alpolgármester, a jegyző és a három frakcióvezető.

2020. március 25.

Elindult Gyöngyös Város honlapjának egy új aloldala, amely kifejezetten a koronavírussal kapcsolatos helyi információkra koncentrál. http://gyongyos.hu/koronavirus/

Bejelentésre került, hogy 2020. március 27-től leáll a gyöngyösi tömegközlekedés.

2020. március 24.

Hiesz György polgármester bejelenti a Koronavírus Védelmi Alap létrehozását.

2020. március 23.

Már 6 személy van karanténban, de igazolt fertőzött továbbra sincs.

Az önkormányzat elindítja az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket támogató szolgálatát.

A polgármester bejelenti, hogy korszerű diagnosztikai gépet vásárol Gyöngyös önkormányzata, amely a koronavírus szűrésére is alkalmas, és amelyet a város az egészségügy rendelkezésére bocsát.

2020. március 18.

Hiesz György polgármester felfüggeszti a lakbér, és a parkoló díj emelését, valamint másnaptól elrendeli a helyijáratú tömegközlekedés felfüggesztését.

Gyöngyösön ketten kerültek hatósági karanténba.

2020. március 17.

Bezár a Városháza ügyfélszolgálata, a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand, a Visonta utcai Idősek Klubja, a Lokodi utcai Napközi Otthon és a Petőfi utcai pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátója (az étkeztetés házhozszállítással folytatódik).

A Család- és Gyermekjóléti Központban, valamint a Hajléktalanszállón be- és kijárási tilalmat, illetve korlátozást rendelnek el.

Leállításra kerülnek az edzések az önkormányzati sportlétesítményekben, tilos a gyöngyösi játszóterek és a szabadtéri sportpályák használata.

A Családi Intézet házasságkötő termében csak azok vehetnek részt az esküvőkön, akiknek jelenléte feltétlenül szükséges a házasság törvényességéhez.

Felfüggesztésre kerül a kórházban a járóbeteg szakrendelés, kivonják a közvetlen betegellátásból a 65 év feletti orvosokat, ápolókat.

2020. március 16.

Bezár a Cinema Bridge Mozi, a Mátra Művelődési Központ és a Vachott Sándor Városi Könyvtár, a Városgondozási Zrt. ügyfélszolgálata.

Meghirdetésre kerül az önkormányzat önkéntes programja.

2020. március 14.

Hiesz György polgármester elrendeli az óvodák, bölcsödék bezárását március 16-i hatállyal (a közétkeztetés folytatódik: a diákok hazavihetik ebédjüket).

2020. március 12.

Kévés Tamás és Kárpáti István alpolgármesterek bejelentik, hogy a város intézményeiben (Művelődési Központ, Sportcsarnok, Strand, Könyvtár) a meghirdetett események ill. foglalkozások korlátozottan látogathatóak, elhalasztásra kerülnek ill. elmaradnak.

Az Operatív Törzs döntése nyomán a beltéri rendezvények 100 főig, a kültéri rendezvények 500 főig látogathatóak Gyöngyösön is.

2020. március 10. 

Dr. Szén Gabriella, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke és Kárpáti István alpolgármester bejelenti, hogy a március 15-i városi megemlékezés elmarad.

Az Idősek Bentlakásos Otthonában meghosszabbítják a látogatási tilalmat.