3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Az Egererdő az őshonos erdőkért

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.02.20. szerda
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az élőhelyek fennmaradására a legnagyobb veszélyt az invazív fajok, azon belül is akác terjedése jelenti.

   

  Védett természeti és Natura 2000-es élőhelyek védelmére és helyreállítására az EGERERDŐ Zrt. száz százalékos támogatással csaknem 73 millió forintot nyert a KEOP-3.1.2 Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése című pályázati

  kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében.

  Az EGERERDŐ Zrt. pályázatának legfőbb célja, hogy a védett, fokozottan védett illetve Natura 2000-es területeken álló őshonos erdők természetes vagy természetközeli állapotban maradjanak fenn a jövő számára. Az élőhelyek fennmaradására a legnagyobb veszélyt az invazív fajok, azon belül is akác terjedése jelenti. Az akác Észak-Amerikában őshonos, hozzánk valószínűleg 1700 évek elején jutott el, agresszív terjedésének köszönhetően ma már a magyarországi erdőterületek mintegy negyedét borítja. Ennek tudatában feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért okoz problémát jelenléte a magyar erdőkben? Sajnos az akác, mint invazív fafaj a természetszerű erdők területéből is foglal el élőhelyet; átalakítja az életközösségeket, kiszorítja az őshonos növényfajokat.

  Az őshonos erdőállományokban természetvédelmi szempontból nem kívánatos az akác jelenléte, itt az őshonos állományok megőrzésére, invazív fajok kiszorítására kell törekedni. Az akác spontán megjelenése először a parlagon hagyott földeken, az utak mentén, nyiladékokban, tűzkárral érintett területeken látható, és innen hatol be a nagyobb erdőtömbök belsejébe. Jó sarjadzó képessége, gyors növekedése miatt rövid idő alatt veszélybe sodorja az őshonos erdei életközösség biológiai sokszínűségét, akár hosszabb-rövidebb időre fel is borítja az ökológiai egyensúlyt.

  A pályázat keretében a fenti hatások ellen intenzív védekezést valósít meg az EGERERDŐ Zrt. a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi- dombvidék veszélyeztetett erdeiben, mely három éven keresztül egy tavaszi mechanikai és egy nyár végi kémiai beavatkozásból áll, összesen 232 hektáron. A szisztematikus védekezéssel akár több évtizedre vissza lehet szorítani az akácot. A beavatkozásokkal szomszédos területeket is ideszámítva több mint 450 hektárnyi erdei élőhely védelme valósul meg a projekt alatt.

  A projekt befejezése 2015. májusában várható.


  Közösségi funkciók