3 °C

 
 
30/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

29/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


A GPS-től az atomenergiáig - Bugát Pál vetélkedő

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.08.23. péntek
 
Utoljára módosítva: 2013-08-23 14:23
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Immár harminc éve annak, hogy a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium egykori fizikatanára, Kiss Lajos életre hívta a Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőt.

   
   
  Cseppnyi figyelem - a természettudományok iránti érdeklődés nagyon sok fiatalt vonz a már harminc éves múltú versenyre
  Fotó: Suha Péter

  A harmincadik megmérettetés döntője most zajlik a gyöngyösi gimnáziumban és Mátrafüreden, a Mátra Szakképző Iskolában. A végső fordulóban 14 háromfős csapat verseng a legjobbaknak járó első helyezésért. Az versenyzők az ország különböző részéről érkeztek a Mátrába, hogy a szervezők által választott „Technika és civilizáció” témakörben összemérjék tudásukat.

   

  Az országos döntő aktualitását a megoldandó versenyfeladatok is tükrözik, hiszen a paksi atomerőmű tervezett bővítése kapcsán a diákoknak az atomerőművekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kell, de a versenyfeladatok kapcsolódnak egyebek mellett a műholdas helymeghatározáshoz, vagy éppen a mobilkommunikációhoz.

  Bugát Pál vetélkedő

   
  12 kép
  Dátum: 2013-08-23 13:55:00
   

  Dr. Radnóti Katalin főiskolai tanár, a zsűri elnöke elmondta: az elmúlt három évtizedben több bugátos generáció nőtt fel, akik közül többen ma már országszerte elismert biológusok, fizikusok vagy tanárok, akik előadóként vagy csoportkísérőként lehetnek ismét részesei az országos döntőknek.

  - A verseny sajátossága, hogy a dobogós helyezés más, egyéni tanulmányi versenyek első helyezésivel ellentétben semmilyen előnyt nem jelent az érettségi vagy a felvételi alkalmával. A diákok mégis örömmel és minden évben nagyon sokan jelentkeznek a Bugát Pál-vetélkedőre – tette hozzá a zsűri elnöke.

  A versenynek otthont adó Mátra Szakképző Iskola nevében, az intézmény igazgatója, dr. Ördög István köszöntötte, és a jubileum kapcsán megvendégelte azokat, akik évek óta aktív szervezői vagy segítői az országos döntőnek.

  Az igazgató hangsúlyozta: az iskola életében kiemelt szerepet tölt be minden nyáron a természetismereti vetélkedő, hiszen mindig öröm tehetséges diákokkal találkozni. Majd dr. Ördög István biztosította a szervezőket arról is, hogy a mátrafüredi intézmény jövőre is szívesen otthont ad a középiskolások megmérettetésének.

  Bozsik István alpolgármester az igazgatóhoz csatlakozva elmondta: a verseny szervezői továbbra is számíthatnak a gyöngyösi önkormányzat támogatására.


  Közösségi funkciók