3 °C

 
 
30/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

29/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


Az érték mindig korszerű marad

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.05.07. kedd
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Takaró Mihály szerint nem helyes, ha egy alkotót politikai hovatartozása alapján akarnak értékelni, mert ezzel palástolható egy-egy író nagysága.

   

  Wass Albert politikai megítéléséről azért nem érdemes beszélni, mert ha József Attilát a politikai pártállása alapján próbálnánk megítélni, akkor a mai hatályos Alkotmány értelmében nem lenne szabad bizonyos József Attila-verseket tanítani. József Attila baloldali volt, de emellett nagy költő. A kettőt ne keverjük össze! Wass Albert jobboldali volt és szintén nagy író. Nem minden értékes, ami korszerű, de az érték örökre korszerű marad – hangsúlyozta gyöngyösi előadásán Takaró Mihály irodalomtörténész, aki elsősorban Wass Albert regényeinek világába vezette be az érdeklődőket.

  A magyar irodalmi kánonnak az a baja, hogy 1948-tól kezdve az egypárti politikai diktatúra mellé felsorakozott az ízlésterror is – fogalmazott az irodalomtörténész. - Ettől kezdve nem érték alapján került be vagy ki egy mű az irodalmi kánonba, hanem osztályharc alapon, kisöpörték a magyar irodalomból azokat, akik nem feleltek meg a szocialista rendszernek. Ez az irodalmi kánon egy torz, egyoldalú és csorba képet mutat a XX. század magyar irodalmáról. Nekünk éppen az a dolgunk, hogy - Horváth János szavaival éljek – „ne mi döntsük el, hogy mi volt akkor az irodalom, hanem mutassuk meg, hogy mi volt akkor az irdalom.\"

  Az irodalomtörténész szerint Wass Albertnek a XX. századi magyar prózában kitüntetett helye van. Ő az, aki egyszerre képviseli a folyamatosságot és az újítást a regény világában. Wass Albert Csaba című regénye szintézisregény, az Adjátok vissza a hegyeimet! című regényében pedig ott a családregény és a pszichológiai regény sok-sok válfaja. De ő írta meg Rézkígyó című munkájával az első és mindmáig egyetlen „vegytiszta” parabolaregényt. A Kard és kasza című regényének különlegessége, hogy Wass Albert saját családjának közel kilencszáz éves történetét dolgozza fel, miközben a háttérben ott van Erdély történelmének teljes tablója.

  Takaró Mihály azt javasolta, azok, akik szeretnének megismerkedni Wass Albert regényeivel, A funtinelli boszorkány című regénnyel kezdjék az olvasást.


  Közösségi funkciók