3 °C

 
 
30/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

29/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


A gyöngyösi adósság felét vállalja át az állam

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.02.27. szerda
 
Utoljára módosítva: 2013-02-27 09:32
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az eredetileg kalkulált negyven százalék helyett a város meghatározott adósságának felét vállalja át az állam.

   

  Szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Egerben Horváth László Heves megyei kormánymegbízott és Faragó László polgármester, hogy Gyöngyös az adósságrendezésben kedvezőbb elbírálás alá esett, így az eredetileg tervezett negyven százalékos arány helyett ötven százalékos adósságkonszolidációban részesül.

  Mint korábban írtuk, az iparűzési adóbevételek alapján Gyöngyös abba a település-kategóriába tartozott, amelyektől alapesetben negyven százaléknyi adósságot vállal át az állam. Horváth László kormánymegbízott nemrégiben jelentette be, hogy kezdeményezi a kormánynál ennek az aránynak a növelését, tekintettel Gyöngyös "példás gazdálkodására."

  Szerdán a kormánymegbízott bejelentette: megszületett a kormánydöntés az ötven százalékos átvállalásról.

  Mindez azt jelenti, hogy miután Gyöngyös mintegy hatmilliárdos adósságállományából 3,2 milliárdot érint az átvállalás, így - kerekítve, az árfolyammozgásoktól függően - mintegy 1,6 milliárd forintos tehertől szabadul meg Gyöngyös.

  Faragó László polgármester köszönetet mondott a kormánymegbízott lobbijáért, s hangsúlyozta: Gyöngyösnek hosszú távon jelent komoly könnyítést az adósságátvállalás, s a felszabaduló összeget munkahelyteremtő beruházások elősegítésére szánják.

  Szólt arról is: Gyöngyös teljes adósságállománya 2010-ben 6,2 milliárd forint volt, ami 2027-ig jelent kötelezettségeket a városnak. Az adósságot két év alatt sikerült egymilliárd forinttal csökkenteni, és stabilizálni az önkormányzat pénzügyi helyzetét. Mindezt úgy, hogy az elmúlt két évben újabb hosszú lejáratú hiteleket nem vett fel a város.

  Horváth László bejelentette azt is: Heves megye ötezer főnél népesebb városaiban rendre jobban alakult az átvállalás az eredetileg tervezettnél. Eger 60 százalékos (4,5 Mrd), Gyöngyös 50 százalékos (1,6 Mrd), Hatvan ötven százalékos (0,5 Mrd), Füzesabony 40 százalékos (0,68 Mrd), Lőrinci szintén negyven százalékos (0,22 Mrd) forintnyi adósságátvállalással számolhat.

  A kormánymegbízott szerint mindez a kormánypárti képviselők és polgármesterek lobbijának, illetve a települések felelős gazdálkodásának köszönhető, ez utóbbit ismerte el az arányok növelésével a kormány.

  Az adósságátvállalásról szóló szerződéseket ma délután Egerben írják alá a kormány és a városok képviselői.


  Közösségi funkciók