3 °C

 
 
Szúnyogot irtanak

Szúnyoggyérítést végeznek 2019. június 19-én, szerdán, eső esetén június 21-én, pénteken 18 és 22 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Fantasztikus magyar teljesítmény a királyetapon!

Az összetettben élen álló lett Krists Neilands nyerte a Tour de Hongrie királyetapját, a kékestetői célba másodikként Dina Márton, a harmadik helyen pedig Valter Attila ért be, az utolsó szakasz előtt ez lett az összetett élcsoportjának sorrendje is.

Tour de Hongrie - segítséggel a csúcsra

A magyar kerékpáros körverseny történetében kilencedik alkalommal rendeznek hegyibefutót hazánk legmagasabb csúcsán, Kékestetőn. A június 15-én, szombaton délután megrendezendő programot több gyöngyösi szervezet és vállalkozás is támogatja.

Üzemi próbák - sötétebb lesz a füst

Visontán a Mátrai Erőműben befejezéséhez közeledik – az éves karbantartási program részeként - az V. számú 232 MW-os blokk kisjavítása, a napokban megkezdődtek az üzembe helyezési munkálatok, a hideg és meleg próbák.

A könyv gyöngyösi ünnepe

Idén először Gyöngyös is nagy szabású szabadtéri rendezvénysorozattal készült az Ünnepi Könyvhétre. Az olvasást népszerűsítő programok az önkormányzat főszervezésében, a Mátra Művelődési Központ, a Líra Könyvesbolt és a Vachott Sándor Városi Könyvtár támogató közreműködésével valósul meg.

Bővebben
22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

21/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2018. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

20/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

19/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2018. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

18/2019.(IV.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. április 25-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS TELEPÜLÉSKÉPE VÉDELMÉRŐL szóló 16/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Közmeghallgatás: kátyúk, kutyák, közbiztonság

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.02.14. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2013-02-14 19:57
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Utak, járdák, közbiztonság - ezek voltak a leggyakoribb témák az idei közmeghallgatáson. A fórum az utóbbi évek legnagyobb érdeklődése mellett zajlott, több tucatnyi gyöngyösi jött el, hogy megossza gondolatait a nyilvánossággal a város 2013-as költségvetése kapcsán, vagy ürügyén.

   

  Számos fejlesztést tervez végrehajtani Gyöngyös idén, ha sikerül ezekhez pályázati pénzt nyerni. Az önrészeket az önkormányzat biztosítja, de – miután sikerült stabilizálni a város költségvetését – a pályázatok nem veszélyeztethetik az alapfeladatok ellátását illetve a biztonságos működést – fejtette ki Faragó László polgármester a csütörtök esti közmeghallgatáson.

  Mint hozzátette: a közigazgatás illetve a közoktatás átalakulása miatt megváltoztak a város feladatai, de továbbra is a költségvetés jelentős részét – mintegy harmadát - a bérek és járulékok viszik el. A város költségvetése a feladatátadások nyomán 4,9 milliárd forintra csökkent, ezen belül a folyó évi kiadások összege 4,7 milliárd, amiből az önkormányzat csaknem 3,8 milliárd forintot fordít működési kiadásokra, és mintegy 850 milliót fejlesztésekre, beruházásokra. A költségvetési rendelet-tervezet közel 350 millió forintos - nem működési - forráshiányt tartalmaz, ez a költségvetés főösszegének mintegy hét százaléka.

   
  Fotó: Suha Péter

  A bevételek is átstrukturálódtak, mivel az állam több feladatot – s így normatív támogatásokat is – elvont, a város büdzséjének immár több mint felét a saját bevételek adják. Ennek ellenére nem tervezett az idei költségvetésbe adó-, vagy lakbéremelést az önkormányzat.

   

  - Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok jogos fejlesztési igény mutatkozik városszerte, de hangsúlyoznom kell: miután az elmúlt időszakban sikerült stabilizálni a város költségvetését, eltökéltek vagyunk abban, hogy nem növeljük a város adósságállományát – húzta alá a polgármester, némiképpp „elébe menve” a várható lakossági felvetéseknek. Megjegyezte azt is: idén az előző városvezetés(ek) kötelezettségvállalásai miatt mintegy 440 millió forint hiteltörlesztést kell kigazdálkodnia Gyöngyösnek. A fejlesztésekre természetesen módot adhat az is, ha év közben most még nem tervezett bevételek érkeznek.

  Utak, forgalmi rend, közbiztonság

  A fórumon a legtöbb gyöngyösi az utak és a járdák állapotára panaszkodott, a város szinte mindegyik területéről érkeztek javaslatok arra, hogy melyik utakat kellene mihamarabb rendbe tenni.

   

  Az északnyugati városrészből többen azért próbáltak a nyilvános fórumon is lobbizni, hogy az önkormányzat végre vásárolja meg a házukat, mert piaci alapon képtelenség értékesíteni például a Csobánka, Akaszka, Víg utcában lévő házakat.

   

  A közbiztonságra szintén nem kizárólag az északnyugati városrészben élők panaszkodtak, többen szorgalmazták a rendőrség és a polgárőrség megerősítését, civil járőrszervezet létrehozását, hangsúlyozva, hogy mindez nem politikai kérdés.

  Többen javasoltak a város különféle helyein új gyalogátkelő-helyeket illetve autóbusz-megállókat, akadt, aki szerint utcákat kellene egyirányúsítani, s felvetődött az is: a Karácsondi úton ötvenről hetvenre emeljék a sebességhatárt.

  Kutyák és galambok

  Kisebb bonyodalmat okozott, hogy a Ringsted úti lakók egy már nem Gyöngyösön élő megbízotton keresztül szerették volna elmondani a problémájukat. Kévés Tamás a képviselői székéből felállva állampolgárként akarta tolmácsolni mondandójukat, de képviselő-társai meggyőzték, hogy ez nem szokás és nem helyénvaló, így végül Szűcsné Major Ildikó olvasta fel a Ringsted úti galambok miatt tiltakozók álláspontját. Azt kérik, a rengeteg kárt okozó madarak ellen végre hatékonyan lépjen fel az önkormányzat, s ennek költségét nevesítve tervezzék be a költségvetésbe. Az állattartási témakörben előkerült a kutya-probléma: az északi városrészben élők a kóbor kutyákra panaszkodtak, míg a Pesti úti lakótelepen élők azt kérték, az egyre több kutyasétáltató – és ezzel együtt kutyagumi – miatt a város építsen egy kutyafuttatót. Ennek érdekében aláírásokat is gyűjtöttek.

  Politikai szócsata: nem mind bútorozás, ami annak látszik

  Többé-kevésbé burkolt politikai felhangok rendre díszítettek egy-egy hozzászólást, ebben a műfajban Hatalyák Péter László alkotott maradandót, aki a polgármester egy 2010-es interjújából idézve érdeklődött, hogy volt-e a választás után átvilágítás, volt-e számonkérés, s ha nem, akkor mikorra tervezik, illetve azért maradt-e el, mert úgymond „összebútoroztak a szocialistákkal.”

  Válaszában Faragó László határozottan visszautasította az összebútorozást, mint „olcsó népszerűsítő kifejezést.” Aztán elmondta: azért nem volt pénzügyi átvilágítás, mert nem volt rá pénz. Az elszámoltatás kapcsán pedig megjegyezte: a választási időszakban suttogások és sejtetések keringtek a városban, de tényekkel senki nem tudott előállni. Igaz, létrejött egy bizottság, ám ez egyszer sem ült össze.

  - Hogy miért, arról kérdezze meg párttársát – javasolta Faragó László, azt is megjegyezve: az egyeztetéseket továbbra is folytatni fogják a szocialistákkal minden olyan esetben és kérdésben, amikor a párbeszéd a város érdekét, előrehaladását szolgálja.

  Színfoltok: köszönet, terv, csoki

  A kérésekkel és panaszokkal kontrasztban érdekes szífoltja volt a KRF-en tanuló Juhász József felszólalása, aki bejelentette: elkészítette Gyöngyös környezetvédelmi akciótervét, amit szeretne a város rendelkezésére bocsátani. Egy példányt át is adott a polgármesternek, megjegyezve azt is: a benne szereplő tennivalók között sok olyan akad, amihez pénz sem kell, csupán szándék.

  Aradi Mária az általa képviselt civil szervezetek nevében köszönte meg az önkormányzat eddigi támogatását, egyben figyelmükbe ajánlva legújabb civil képzésre irányuló kezdeményezésüket.

   

  A műfüves pályára vágyó Energia SC nevében pedig Csiba Attila egy nagy doboz csokoládéval ajándékozta meg a képviselőket, Valentin nap alkalmából.

   

  Közösségi funkciók