3 °C

 
 
9/2020.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. március 26-án rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.), valamint a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) számú önkormányzati rendeleteket.

8/2020.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. március 26-án rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

7/2020.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2020. március 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Állami földrészleteket értékesítenek

A Magyar Állam tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Földügyi Központ a felelős állami földvagyon-gazdálkodás fenntartásának érdekében a földbirtok-politika irányelvekkel összhangban, a kellő eljárási és jogszabályi garanciák megteremtése mellett, átlátható eljárások keretében hirdetmény közzétételével értékesíti a három hektárnál kisebb állami tulajdonú földrészleteket.

6/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

BővebbenHa kéri, a NAV elkészíti az adóbevallását

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.02.01. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Február 15-ig kérhetik a magánszemélyek, hogy az adóhatóság készítse el az adóbevallásukat.

   

  A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2013-ban is többféle lehetőséget kínál a 2012. évi jövedelemadó elszámolására és bevallására, hogy az adózók a számukra legegyszerűbb és legkényelmesebb formában tehessenek eleget törvényi kötelezettségeiknek - emlékeztetett dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, a NAV Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának főosztályvezetője, aki szerint a személyijövedelemadó-bevallás teljesítésének egyik legegyszerűbb módja az egyszerűsített bevallás.

  Az egyszerűsített bevallás az önadózás egyik formája, amely lehetőséget nyújt arra, hogy - meghatározott feltételek mellett - az adózók az állami adóhatóság közreműködésével tegyenek eleget bevallási kötelezettségüknek.

  Az egyszerűsített bevallást főszabály szerint azok a magánszemélyek választhatják, akik a 2012-es adóévben kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szereztek, amelyből a kifizető (munkáltató) adót vagy adóelőleget vont le.

  Nem zárja ki ugyanakkor az egyszerűsített bevallás választását például az, ha az adózónak a 2012-ben ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásból, ingó vagyontárgy értékesítéséből jövedelme származott, vagy egyszerűsített foglalkoztatás révén is szerzett bevételt. Szintén nem kizáró ok, ha valaki adókedvezményt vagy családi kedvezményt kíván érvényesíteni, vagy a nyugdíj-előtakarékossági illetve az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári számlája javára kíván rendelkezni.

  Egyszerűsített bevallást nyújthat be az is, akinek visszafizetendő adókedvezménye keletkezett, vagy olyan bevételt szerzett, amely után az ekho szabályai szerint adózott.

  - Az egyszerűsített bevallás elengedhetetlen feltétele, hogy a magánszemély az adóhatóság közreműködését a 1253NY jelű nyilatkozat kitöltésével és megküldésével 2013. február 15-éig kezdeményezze - hangsúlyozta a főosztályvezető.

  A 1253NY nyilatkozat hozzáférhető a személyi jövedelemadó bevallásához szükséges egységcsomagban, beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) is. Az esetleges hibákat a bevalláskitöltő és - ellenőrző programmal lehet elkerülni. Ezek a programok ugyancsak a NAV honlapján érhetők el.

  A nyilatkozat 2013. február 15-éig postán és az ügyfélkapun keresztül elektronikusan is megküldhető, illetve bármely ügyfélszolgálaton személyesen is leadható.

  Fontos, hogy a 2013. február 15-i határidő után már csak a 1253 jelű adónyilatkozattal vagy a 1253-as bevallással lehet önadózással eleget tenni a bevallási kötelezettségnek.

  Az állami adóhatóság a beküldött 1253NY nyilatkozat és a saját adatbázisában nyilvántartott adatok alapján valamennyi - az egyszerűsített bevallás választására jogosult - adózó részére személyre szabott bevallást (1253E) készít, amelyet 2013. április 30-áig küld meg az érintettnek postán, illetve a 1253NY nyilatkozat ügyfélkapun keresztül történt beküldése esetén elektronikus úton.

  Lényeges változás, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően idén május 21-éig csak azoknak a magánszemélyeknek kell a 1253E egyszerűsített bevallást aláírva visszaküldeniük, akik úgy ítélik meg, hogy a kiküldött bevallás - például a családi kedvezmény megosztása vagy annak kettőnél több eltartottra történő igénybevétele, ingatlan, vagyoni értékű jog vagy ingó értékesítése stb. miatt - kiegészítésre vagy javításra szorul. Amennyiben az adózó a bevallásban foglaltakkal egyetért, akkor azzal további teendője nincs.

  Az egyszerűsített bevallás részletes törvényi feltételeiről és annak legfontosabb szabályairól a magánszemélyek a 1253NY nyilatkozathoz tartozó kitöltési útmutatóból, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon, illetve telefonon a 06/40-42-42-42-es kék számon keresztül bővebben is tájékozódhatnak.


  Közösségi funkciók