3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Csillagvizsgáló, tanösvény és vízi terasz is épül Sástón

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.01.21. hétfő
 
 
 

Bezár
Cikk küldés
 
 

A tervek szerint Sástón épül majd egy turisztikai és oktató központ, ahol a Mátra élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 

Akár már a tavasszal elkezdődhet Sástó megújulása, miután Gyöngyös önkormányzata csaknem 300 millió forintot nyert a feladat ellátására.

Az Európai Unió által is támogatott beruházás egy két évig tartó előkészítő munka eredménye, melynek nagyon fontos része volt, hogy tavaly nyáron az önkormányzat megvásárolta Sástó mesterséges tavának déli részét. Ezt követően kezdődhetett el az az előkészítő munka, amely megalapozta az elnyert pályázatból finanszírozható turisztikai fejlesztéseket.

Stég, ösvény, csillagvizsáló, új parkolók

A tervek szerint Sástón épül majd egy turisztikai és oktató központ, ahol a Mátra élővilágával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Korszerűsítik a tó környéki gyalogos utakat, valamint új parkolók is lesznek. Részben akadálymentesített új vízi és szárazföldi tanösvényeket alakítanak ki, melyeket egy csillagvizsgáló egészít ki. A tavon lévő fahidakat felújítják, és a tervek szerint épül majd egy új csónakstég is, amely vízi teraszként is szolgál, ahol nyáron akár kamarazenei koncerteket is lehet majd szervezni. A pályázati elképzelésben szerepel egy erdei játszótér, egy csillagvizsgáló valamint kulturált illemhelyek megépítése is, de jut majd pénz a kilátó felújítására is. Ezek mind-mind szorosan kapcsolódnak a sástói kempingben folyó megújító beruházásokhoz.

Dr. Réthy Béla alpolgármester hangsúlyozta: az önkormányzat a nyáron saját erejéből számos olyan munkát elvégzett már, ami hozzájárult az ország legmagasabban fekvő mesterséges tavának és az ott élő növények és állatok megmentéséhez. A revitalizációs pályázattól függetlenül elbontották a tavon lévő balesetveszélyessé vált hidakat, gondoskodtak a tó levegőztetéséről, eltávolítják a vízben lévő növényzet és az iszap egy részét, kitakarították a tavat friss vízzel ellátó árokrendszert a Farkas-kút forrástól.

A mintegy ötven éves tó a felújítást követően ismét a turisták kedvelt pihenőközpontja lehet.

A munka a közbeszerzési eljárásokat követően kezdődhet el. Dr. Réthy Béla elmondta: már tavasszal szeretnének hozzálátni a munkához. A projekt zárásának időpontjáról a támogatói megállapodás megkötésekor döntenek.


Közösségi funkciók