3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


A NAV kérdez, Ön válaszol - enyhébb szabályok a kockázatelemzésben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.01.21. hétfő
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Január elseje óta a NAV nem törli azok adószámát, akik nem küldik vissza a kockázatelemzési kérdőívet. A mulasztók első körben bírságra számíthatnak

   

  Az adózás rendjéről szóló törvény korábban hatályos szabályai szerint az állami adóhatóság a cégbejegyzésre kötelezett adózó adószámát törölte, ha az adózó a kockázatelemzési eljárás részeként kiküldött kérdőívre határidőn belül nem válaszolt. A szabályok 2013. január 1-jétől enyhültek, így a kiküldött kérdőív kitöltésének elmulasztása a továbbiakban nem vonja maga után az adószám azonnali, felszólítás nélküli törlését; az állami adóhatóság elsőként mulasztási bírságot szab ki, és felszólítja az adózót a kérdőív kitöltésére. Ha a felszólításban megszabott határidőig sem tesz eleget az adózó a kötelezettségének, akkor az adóhatóság törli az adószámát - közölte a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

  A szabályozás változása miatt azok az adózók, akiknek az adószámát a 2012. december 31-ig hatályos szabályok alapján az állami adóhatóság azonnal, felszólítás nélkül jogerősen törölte, kérhetik az adószám törlésről hozott határozat visszavonását. A kérelmeket 2013. február 15-ig nyújthatják be az állami adóhatósághoz. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye. A határozat visszavonásáról az állami adóhatóság haladéktalanul értesíti a cégbíróságot.

  Az adózóknak a kérelemhez – az adószám törlésről hozott határozat visszavonásnak feltételeként – az aktuális adatokat tartalmazó, kitöltött kérdőívet is csatolniuk kell. A kérdőív csatolása minden esetben szükséges, ez alól az adózó abban az esetben sem mentesül, ha azt az adószámtörlést eredményező kockázatelemzési eljárás során pótlólag már benyújtotta.

  A KOCKERD kérdőív nyomtatványa letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (http://www.nav.gov.hu) a „Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt.

  A kérelmet benyújtó adózók a visszavonó határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül pótolhatják a visszavonó határozat jogerőre emelkedéséig esedékes bevallási kötelezettségeiket. A bevallási kötelezettségeknek a megjelölt 15 napos határidőn belüli teljesítése esetén a bevallás késedelmes benyújtása miatt az adóhatóság mulasztási bírságot nem szab ki.

  A módosításhoz kapcsolódik továbbá, hogy azon cégek tulajdonosai, képviselői, amelyeknek az adószámát az állami adóhatóság a 2012. december 31-ig hatályos szabályok alapján a KOCKERD kérdőív visszaküldésének elmulasztása miatt törölte,a jövőben nem lesznek kizárva a cégalapításból, függetlenül attól, hogy kérték-e a törlésről hozott határozat visszavonását, vagy sem.


  Közösségi funkciók