3 °C

 
 
28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

Bővebben

Kamarai évnyitó: borús kilátások, büszke díjazottak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2013.01.09. szerda
 
Utoljára módosítva: 2013-01-13 19:50
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Magyarország a térségben a legnagyobb vesztese a világválságnak. Kiutat csak jelentős átalakításokkal találhatunk - hangzott el a Heves megyei Kereskedelmi és Iparkamara gyöngyösi évnyitóján.

   

  - A rendszerváltás utáni Magyarország gazdaságpolitikája vágyálmok és téveszmék sajátos egyvelege volt, s a helyzet nem sokat változott – ezzel kezdte előadását Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Gyöngyösön. A Mátra Múzeumban a megyei kamara évnyitó rendezvényén az elnök egyebek mellett arról beszélt: 2008-ban Magyarországot igen leromlott gazdasági állapotban érte a válság, s a térségben egyértelműen hazánk a válság legnagyobb vesztese. Parragh szerint tévedés azt hinni, hogy ha majd a válság megoldódik, akkor „automatikusan” rendeződik Magyarország helyzete is. Szerinte ha a problémák okait nem szüntetjük meg, akkor nem lesznek jó megoldások.

  Parragh László

  – A megcsontosodott rossz alrendszereket át kell alakítani, oktatásban, igazgatásban, nyugdíjak területén, közigazgatásban, igazságszolgáltatásban. Enélkül visszacsúszunk a stratvonalra – fogalmazott az elnök, aki szerint a kormányzati átalakítási szándékokkal szemben az említett nagy rendszerek szereplői hatalmas ellenállást tanúsítanak.

  Parragh László úgy vélte: 2013-ban a világgazdaságban és a világkereskedelemben két százalékot meghaladó növekedés várható, ezzel szemben Magyarország kilátásai kevésbé biztatóak. A prognózis szerint a fogyasztás nem fog bővülni, a munkaerőpiac stagnál.

  – A fogyasztás nem bővül, ellenben erősödnek a megtakarítások. Ez rövid távon a növekedést gátló tényező, hosszú távon azonban fontos fundamentumok megerősödését szolgálja, így összességében pozitívum – jegyezte meg Parragh László. Hozzátette azt is: a 2013-as magyar gazdaság bizonyosan „hiánycél-vezérelt” lesz. Sürgette a 2014-2020 közötti uniós források felhasználásának teljes átalakítását, a pénzek legalább felének, de inkább kétharmadának gazdaságfejlesztésre fordítását. Az uniós pénzeket elosztó intézményrendszerről szóló lesújtó véleményét úgy foglalta össze: a jelenlegire lakatot, vagy inkább szarkofágot kellene tenni.

  Utak, előnyök, pénzek, döntések

  Balázs József, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra emlékeztetett: az utóbbi években jelentős, mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett a térségbe. Úgy vélte, a követekező tervezési ciklusban az úthálózat fejlesztésére kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Ugyancsak szorgalmazta, hogy a fejlesztési célok meghatározásában nagyobb beleszólással rendelkezzenek maguk a fejlesztésekben érintett helyi szervezetek és szerveződések, egyebek között az önkormányzatok.

  Thoroczkay Zsolt, a fejlesztési minisztérium helyettes főoasztályvezetője az úthálózat fejlesztése kapcsán egyebek mellett arról beszélt: a 21-es főút négysávosítása a tervezettnél később valósulhat meg, várhatóan 2015 második negyedévében kezdődhet el. A 31-es út burkolatmegerősítése 2015-re fejeződhet be, hasonlóan a 32-es és a 33-as út bizonyos szakaszaihoz. A gyöngyösi nyugati elkerülő út kapcsán a főosztályvezető-helyettes úgy fogalmazott: sem szakmailag, sem társadalmilag nem elfogadható a kialakult helyzet. Hangsúlyozta, a beruházás második ütemének megvalósítására nincs költségvetési forrás, de „meg fogják keresni a helyét a 2014-2020 közötti programozási ciklusban.” Szólt arról is: a Nemzeti Közlekedési Stratégia keretében készülő tervek nyomán akár már az új uniós költségvetési ciklus elején, 2014-ben indítható állapotban lévő tervekkel rendelkeznek majd.

  Gazdaságfejlesztők, oktatók, kiválók a kiválóak között

  A kamarai évnyitó rendezvény hagyományosan elismerések átadására is alkalom, ezúttal a Gyöngyös Város Gazdaságáért elismeréseket is a rendezvényen vehették át a kitüntetettek.

   
  Gyöngyös Város Gazdaságáért cím kitüntetettjei: Matalik Árpád, Dér Nándor és Franck de Cocker
  Fotó: Suha Péter

  Faragó László polgármester, dr. Bánhidy Péter megyei kamarai elnök és Parragh László adta át az elismerést az idei kitüntetetteknek. A Schneider Electric Kft. nevében Franck de Cocker gyárigazgató, DTS Üzletház - Dér és Társa Kft. képviseletében Dér Nándor ügyvezető igazgató vette át a díjat, s ugyanebben az elismerésben részesült Matalik Árpád egyéni vállalkozó fodrász.

   

  Heves Megye Innovatőre díjat ifj. Benus Ferenc, a Mátra Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. oktatási igazgatója vehette át.

   
  ifj. Benus Ferenc (j) Heves Megye Innovatőre kitüntetést vehetett át
  Fotó: Suha Péter

  Heves Megyei Szakképzési díjat hat szakember vehetett át, egyikük a gyöngyösi Vak Bottyán János szakközépiskola szakoktatója, Hevér Tibor.

   
   
  Hevér Tibornak (j) dr. Bánhidy Péter gratulált elsőként
  Fotó: Suha Péter

  A rendezvényen 18 vállalkozás vehette át a korrekt partner védjegyet, Gyöngyösről a Dióda Kft. ügyvezető igazgatója, Jáger József, és a Duett '92 Kft. ügyvezetője, Baranyiné Csernyák Ildikó. A korrekt partner védjegyeket Kósa László, a kamara általános alelnöke adta át a kitüntetetteknek.

   

  Az évnyitót lezáró pohárköszöntőjében Faragó László polgármester Gyöngyös a megye gazdasági életében betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, utalva arra is: miközben a helyi vállalkozásokat igyekszik a város lehetőségeihez mérten segíteni, aközben a külhoni gazdasági kapcsolatait is erősíti.


  Közösségi funkciók