3 °C

 
 
Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott egyes díjfizetési kötelezettséget megállapító rendeletek hatályba lépésének módosításáról, melynek keretében módosította az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.), valamint a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) számú önkormányzati rendeleteket.

22/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

21/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott a GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

Bővebben

Óvatosan a lengyel krumplival - ismeretlen betegség a gumókban

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2012.12.27. csütörtök
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A nem kifejezetten vetési célra termelt, bizonytalan eredetű krumpli komoly kockázatot jelent.

   

  2012 őszén a növény-egészségügyi hatósági ellenőrzések során egy új, Magyarországon nem honos, zárlati károsítóként nyilvántartott baktériumos betegség jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok Lengyelországból származó burgonyaszállítmányokból. A betegség a clavibacter michiganensis ssp. sependonicus okozta baktériumos gyűrűsrothadás.

  A betegség a nyár második felében mutatja első tüneteit fényét vesztett, lankadó lombozat formájában, miközben a gumóban lévő edénynyalábok először barnulnak, majd később, a tárolás során rothadásos folyamat indul meg. Tekintettel arra, hogy nem csak a beteg gumók, hanem a fertőzött talaj is fertőző forrás és a talajművelő eszközökkel is terjed a betegség, az adott területen több évre is ellehetetlenítheti a burgonyatermesztést.

  A Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a zöldség-gyümölcs import bejelentés-köteles. Az élelmiszerlánc-biztonsági szempontok alapján, mint minden más élelmiszer, így a zöldség és gyümölcs esetében is a kereskedelmi forgalomban lévő tételekre vonatkoznak a nyomon-követhetőség szigorú szabályai, melyek megszegői bírságra és árumegsemmisítésre számíthatnak.

  Minden lengyel importburgonya-tétel esetében az áru első magyarországi betárolási helyén a növényvédelmi hatóság laboratóriumi vizsgálatra mintát vesz és forgalomba hozatali korlátozást rendel el, illetve hasonlóképpen jár el egyéb fertőzésgyanús tételek esetében is. Amennyiben a gyorsvizsgálat negatív eredménnyel zárul, a tétel egy hét múlva forgalomba hozható. Ellenkező esetben a kontrollvizsgálatok záró eredményéig (kb. 40 napig) a korlátozás fennáll. Az így fertőzöttnek bizonyuló tételt meg kell semmisíteni, melynek költségeit az áru tulajdonosa fedezi.

  A növényvédelmi hatóság ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a nem kifejezetten vetőmagként, kontrolláltan előállított burgonya a méretétől függetlenül nem alkalmas vetésre, sőt, komoly kockázatot jelent a termelés eredményessége szempontjából.


  Közösségi funkciók