3 °C

 
 
28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

Bővebben

Hóátfúvások veszélyére figyelmeztet a Magyar Közút Zrt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2012.12.07. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A meteorológiai előrejelzések szerint ezen a hétvégén országszerte rendkívül erős havazás várható, több helyen pedig hóátfúvásokra is lehet számítani.

   

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy egyes régiókban akár negyven centiméternyi friss hó is hullhat. A társaság a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd a hóakadályokat, ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, havas-jeges útviszonyok közötti közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal induljanak el - áll a nonprofit zrt közleményében.

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és 78 üzemmérnökségének közel 3500 dolgozója 12 órás váltásban fog dolgozni ezen a hétvégén is. A társaság összesen mintegy 750 gépe áll bevetésre. Több helyen már pénteken - megelőzésképp - elkezdik a sószórást.

  A hó eltakarítását folyamatosan végzik majd a közútkezelő gépei, ám a munkát csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig úgynevezett alásózást végeznek majd, hogy megakadályozzák a forgalom által letaposott hó lefagyását. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik a szakemberek, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6–24 órán belül a mellékúthálózatról is letakarítják a havat. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni.

  Az előrejelzések alapján az ország több pontján is hóátfúvások várhatóak, amelyek jellemzően legalább 25-30 centiméter hó lehullása és 30 km/órát meghaladó szélsebesség esetében fordulnak elő. Leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken, kis mélységű bevágásoknál vagy a dombok közötti nyílásoknál fordul elő hófúvás, ezeken a helyeken a havat a szél megemeli és abból magas hóakadályokat épít. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra. Az erős szelek általában 36 órán belül lecsillapodnak. Eredményesen pedig csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

  Telefonáljon, és ne induljon egyedül segítségért!

  Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljanak el segítséget keresni!- figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

  Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.


  Közösségi funkciók