3 °C

 
 
13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Hóátfúvások veszélyére figyelmeztet a Magyar Közút Zrt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2012.12.07. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A meteorológiai előrejelzések szerint ezen a hétvégén országszerte rendkívül erős havazás várható, több helyen pedig hóátfúvásokra is lehet számítani.

   

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy egyes régiókban akár negyven centiméternyi friss hó is hullhat. A társaság a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd a hóakadályokat, ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, havas-jeges útviszonyok közötti közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal induljanak el - áll a nonprofit zrt közleményében.

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és 78 üzemmérnökségének közel 3500 dolgozója 12 órás váltásban fog dolgozni ezen a hétvégén is. A társaság összesen mintegy 750 gépe áll bevetésre. Több helyen már pénteken - megelőzésképp - elkezdik a sószórást.

  A hó eltakarítását folyamatosan végzik majd a közútkezelő gépei, ám a munkát csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig úgynevezett alásózást végeznek majd, hogy megakadályozzák a forgalom által letaposott hó lefagyását. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik a szakemberek, majd a hóesés elálltát, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően, 6–24 órán belül a mellékúthálózatról is letakarítják a havat. Az időközben letapadt hóból maradhat a burkolaton, ekkor azonban a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel már biztonságosan lehet közlekedni.

  Az előrejelzések alapján az ország több pontján is hóátfúvások várhatóak, amelyek jellemzően legalább 25-30 centiméter hó lehullása és 30 km/órát meghaladó szélsebesség esetében fordulnak elő. Leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken, kis mélységű bevágásoknál vagy a dombok közötti nyílásoknál fordul elő hófúvás, ezeken a helyeken a havat a szél megemeli és abból magas hóakadályokat épít. Fontos tudnia mindenkinek, hogy a hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra. Az erős szelek általában 36 órán belül lecsillapodnak. Eredményesen pedig csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni.

  Telefonáljon, és ne induljon egyedül segítségért!

  Amennyiben a közlekedők elakadnának járművükkel a hófúvás miatt, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon. Egyedül sose induljanak el segítséget keresni!- figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

  Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.


  Közösségi funkciók