3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


"Értékeljük az eredményeket"

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.02.21. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-02-21 12:45
 
  Szerző: Juhász Marianna
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Áprilistól többet kell fizetni Gyöngyösön a parkolásért és a bérlakásokért is - egyebek között erről is döntött februári ülésén a képviselő-testület. A város idei költségvetésében pedig egymillió forintot különítettek el az életkezdést segítő babakötvénnyel rendelkezők támogatására.

   

  Nem lesz nehezebb vagy könnyebb

  Legyen önbecsülésünk, és értékeljük az eddig elvégzett munka eredményeit, a városban végrehajtott korszerűsítéseket, hiszen nem állít igazat, aki azt mondja, hogy semmilyen fejlesztés nem történt és nem történik Gyöngyösön. Az európai uniós pályázatokkal együtt sok milliárd forintos beruházások valósultak meg - mondta Hiesz György polgármester a képviselő-testületének februári ülésén a város idei költségvetési rendelettervezetének második fordulós tárgyalása zárásaként.

  A polgármester hangsúlyozta: a büdzsé tekintetében nem lesz nehezebb vagy könnyebb ez az év, mint amilyen korábban is volt. Az elfogadott költségvetés tényleges, finanszírozás nélküli forráshiányt nem, ám jelentős, több mint 328 millió forintos tartalékot tartalmaz, és az ebben szereplő 50 millió forintos általános tartalék lehetőséget biztosít év közbeni feladatok bevonására, finanszírozására.

  Ettől függetlenül az önkormányzat az idén is keresi azokat a pályázati és egyéb lehetőségeket, amelyek az egyes feladatok megvalósításában csökkenthetik a város kiadásait.

  A kitűzött célok között továbbra is kiemelt hangsúlyt kapnak az Európai Unió által is támogatott és elnyert pályázatok befejezése.

  A cégektől elvettek

  Habár a testületi ülésen a polgármester kiemelte: nem ért egyet az önkormányzati cégeknek javasolt támogatások csökkentésével, a képviselők úgy döntöttek, hogy a Sportfólió Kft. 5 millió, a Gyöngyösi Városi Televízió, a városi könyvtár, valamint a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. 2,5 millió forinttal számíthat kevesebb városi támogatásra.

  Az ülésen elhangzott: az önkormányzat lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja a városban működő civil és kulturális szervezeteket, valamint a sportegyesületeket.

  Bért emelnek

  A grémium tagjai egyet értettek abban, hogy szükség van az önkormányzati alkalmazottak bérfejlesztésére, amit április 1-jétől 5,9 százalékkal vállaltak is. Ez mintegy 25 millió forint többletkiadást jelent a városnak.

  Csökken a szolidaritási adó

  Kovács Róbert, a városháza Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóságának vezetője elmondta: tudomása van arról, hogy a Gyöngyös által a központi költségvetés számára fizetendő csaknem egymilliárd forintos szolidaritási adó idén 104 millió forinttal csökken, ám erről hivatalos értesítés még nem érkezett az önkormányzathoz.

  A napirendi pontok között szerepelt öt önkormányzati tulajdonú cég üzleti tervének elfogadása, ám ezt márciusra halasztották.

  Többe kerül a parkolás

  Április 1-jétől változik a parkolás díja Gyöngyösön, így a parkolóautomatával ellátott területeken óránként 320 forintot kell majd fizetni. Ezzel egyidejűleg emelkedik a parkolási díj megfizetését elmulasztók bírsága is, ami hétköznapokon, 15 napos megfizetéséi határidő mellett 3080 forintról 3520 forintra változik. A havi és éves parkolóbérletek ára azonban nem módosul. Az autóbusz-állomásnál, a toronyháznál, valamint a Mátrafüreden feltételekhez kötött várakozási övezetekben pedig az ott élőknek szeptemberben már nem kell regisztrációs díjat fizetniük az eddig 2000 forintba kerülő parkolókártyáért.

  Módosult a lakásrendelet

  Áprilistól változik az önkormányzattól igényelhető lakások havi bérleti díja. Az összkomfortos, komfortos lakás esetén négyzetméterenként 800 forintot, a félkomfortos lakásnál 600 forintot, míg a komfort nélküli lakás esetében 390 forintot kell majd fizetni. A bérleti díj hét év után az érvényes díj 20 százalékával növekszik majd. Azoknak, akinek idén jár le a hétéves bérleti jogviszonya, csak jövőre kell számolniuk a húsz százalékos díjemeléssel. A bérlakást igénylők közül az önkormányzat a jövőben előnyben részesíti azokat, akik helyben szeretnének letelepedni vagy Gyöngyösre szeretnének visszaköltözni, hogy a városban, vagy a környéken vállaljanak munkát.

  Ovifoci és megelőzés

  Több mint kétmillió forintos önerőt biztosít az önkormányzat az Energia SC által tervezett új műfüves kisméretű sportpálya megépítéséhez. A TAO forrás bevonásával kialakítandó sportpálya az Egressy Béni Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola területén épül meg, és az óvodások testmozgását szolgálja majd. A grémium továbbá 700 ezer forintot különített el a büdzsében azokra a drogstratégiával kapcsolatos kiadásokra, melyeket a megvalósításához szükséges pályázat nem fedez.

  Kiegészítik a babakötvényt

  A város költségvetésében egymillió forintos céltartalékot különítettek el azoknak a gyerekeknek a támogatására, akiknek a szülei igazolni tudják, hogy Start értékpapírszámlát nyitottak gyermeküknek. A Magyar Államkincstár által évek óta működtetett Start értékpapírszámla lehetővé teszi, hogy a Kincstár ?babakötvényt? vásároljon a kedvezményezett javára. Ehhez a 19 éves futamidejű életkezdési támogatáshoz gyermekenként 10 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat.

  A támogatási forma igénylésének és folyósításának feltételeit a rendelet elfogadása után dolgozzák ki, a pontos részletekről ezt követően ad tájékoztatást az önkormányzat.

  Szigorúbb közterület-használat

  A mátrafürdei részönkormányzat javaslatára márciustól már szigorúbb szabályokhoz kötik a mátrafüredi közterületeken, közutakon megrendezett országos vagy regionális, száz főnél nagyobb versenyzői létszámot elérő sportrendezvények megszervezését. Ebben az esetben a közterülethasználati díj versenyzőnként 100 forint, valamint a szervezőknek 100 ezer forintos óvadékot is fizetniük kell, amely biztosítékként szolgál arra az estere, ha a rendezvényt követően elmulasztanák a takarítási kötelezettségüket. Azok, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek, napi 10 ezer forintos pótdíjat kötelesek fizetni. A jótékonysági vagy karitatív céllal, illetve a köznevelési intézmények által szervezett események előtt elegendő közterület-használati megállapodást kötni, közterület-használati díjat nem kell fizetni. Gyöngyös közigazgatási területén pedig eltörölték a vendéglátóteraszok közterületfoglalási díját.


  Közösségi funkciók