3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Tisztelet és köszönet az ápolóknak

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.02.21. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-02-21 11:03
 
  Szerző: T. Bokros Mária
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az ápolók napját régóta ünnepli a világ, de a magyar ápolók napját 2014. február 19-e óta köszöntheti az egészségügyi szakdolgozók tábora. Kossuth Zsuzsanna születésnapját az Országgyűlés nyilvánította a magyar ápolók napjává, ezzel tisztelegve nagysága előtt.

   
   

  A Bugát Pál Kórház ápolói közössége is méltó emléket állított a magyar ápolók példaképének. Az intézmény földszintjén elhelyezett emléktábla, valamint az udvaron elültetett emlékfa hirdeti, hogy az őseinkre emlékezni kell. Tetteiket elfeledni nem szabad, nem lehet, hogy a feledés homályába merüljön az a személy, aki egész életét a nemzet és az emberiség szolgálatába állította. Kossuth Zsuzsanna volt az, aki az ápolást, mint foglalkozást létrehozta, neki köszönhetően jelentek meg nők is a betegápolásban.

  Minden egészségügyi dolgozó - különösen a fiatalok - és a társadalom tagjai is ismerjék meg a magyar ápolók példaképét, a magyar történelem azon nőalakját, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején az események véres káoszában, mint hazánk első országos főápolónője vált ismerté. Hősies, önfeláldozó tettei alapkövei voltak a hazai ápolás fejlődésének.

  - Kossuth Zsuzsanna egy új irányvonalat vitt a hadisérültek ellátásába, és neki köszönhetően nőtt meg a nők szerepe a betegápolásban. Felismerte, hogy sikeres munkát csak megfelelő létszámú és végzettségű ápolóval, valamint jó felszereltséggel lehet végezni. Nevéhez fűződik az önkéntesek bevonása a sebesültek ellátásába, de a lelki segítségnyújtás fontosságának felismerése is.

  Kossuth Zsuzsanna szellemi hagyatékának felismerése a feladatainkra is figyelmeztet bennünket, amiből erkölcsi kötelességünk tanulni, és ezt az örökséget a kornak megfelelően kell feldolgozni és továbbadni Az ápolás sokkal többről szól, mint a szakmaiságról, mert ez a foglalkozás, ez a hivatás az önzetlenséget és az együttérzés képességét is jelenti - tette hozzá Rácz Klára.

  Az ünnepségen Weisz Péter főigazgató bejelentette, hogy Az Év Ápolója-, és Az Év Orvosa a Bugát Pál Kórházban elnevezéssel díjat alapít, melyre a kórház dolgozói szavazhatnak. Ebben az évben mindkettőt Semmelweis napon, de a további években, februárban az ápolói-, júliusban az orvosi díjat kapják meg a legtöbb szavazatot kapott munkatársak. A díjjal oklevél és pénzjutalom jár.

  A megemlékezésen koszorút helyeztek el a kórház vezetői, a szakdolgozói kamara és az ápolási egyesület képviselői.

  A nyitókép Czímer Tamás fotója


  Közösségi funkciók