3 °C

 
 
Idén is az önkormányzat kapta a művésztelep képeit

A mátrafüredi művésztelep alkotóinak kilenc újabb festményét ajánlották fel az önkormányzat számára. Az alkotások egyelőre a városháza falait díszítik, később azonban egy állandó gyöngyösi galériának is alapjául szolgálhatnak.

Botlatókövek emlékeztetnek az elhurcoltakra

A Frankl család tagjaira emlékeztetnek Gyöngyös első botlatókövei. Az emlékjelek a deportált, munkaszolgálatban vagy haláltáborokban elpusztított honfitársainkra emlékezetnek utolsó szabadon választott lakóhelyükön.

Új autó segíti a hajléktalan-ellátást

Új járművel erősödtek az utcai szociális munka feltételei Gyöngyösön. A gépkocsit az önkormányzat egy sikeres pályázat segítségével szerezte be.

Operagálával ünneplik a zene világnapját

Idén is operagálával ünneplik a zene világnapját Gyöngyösön. A szeptember 22-i eseményen olyan kiváló művészek lépnek színpadra, mint Miklósa Erika. A Dr. Fejes András Sportcsarnokban rendezendő esemény ezúttal is ingyenesen látogatható.

Adófizetési határidő: szeptember 16.

Ezúton hívjuk fel az adózók szíves figyelmét, hogy 2019. II. félévi helyi adók, valamint a gépjárműadó befizetése 2019. szeptember 16-ig teljesíthető adópótlékmentesen!

Bővebben
26/2019.(VIII.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. augusztus 29-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelete módosításáról.

25/2019.(VIII.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. augusztus 29-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

24/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Századik születésnapokat ünnepeltek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.09.10. kedd
 
Utoljára módosítva: 2019-09-10 15:26
 
  Szerző: Pifkó Tamás
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Két százéves születésnapot is tartottak az elmúlt hétvégén Gyöngyösön. Szippl Jánosné és Szabó Ferencné egyaránt népes családja körében ünnepelte a jeles évfordulót, és fogadta Hiesz György polgármester köszöntését.

   
   

  Szippl Jánosné a Tolna megyei Kisdorogon született 1919. szeptember 8-án Jergler Margit néven. Első gyermek volt a családban, négy testvére született. Szülei földművelésből éltek, szegénységük ellenére is tisztességben és a katolikus vallás szerint élték mindennapjaikat, nevelték gyermekeiket. Hat elemit végzett, de korán elkezdődött számára a nagybetűs élet, mert az elemi befejezése után "szolgálni" kellett mennie, mert a népes család eltartása gondot jelentett a szülőknek. Huszonkét évesen ment férjhez, majd együtt Kisvejkére költöztek, ahol negyven évig éltek. Napszámban dolgoztak, majd a termelőszövetkezetek kialakulását követően ott helyezkedtek el. Két lány gyermekük született, mindkét lányát szorgalomra és munkára szoktatta, és szűkös anyagi körülményei ellenére is taníttatta őket. Az idősebb lányát korán elvesztette.

  Férje elvesztése után, özvegyként élt tovább Kisvejkén. Huszonegy éve költözött lányához és annak családjához Gyöngyösre. Két testvére él még Tolna megyében, akikkel azóta is tartja a kapcsolatot. Lányaitól két-két fiú unokája és kilenc dédunokája született. A legidősebb dédunoka harminc éves, a legfiatalabb pedig a második évét töltötte be nemrég. Margitka néni tizenegy éve jár az Idősek Klubjába, mindennapos vendég a Visonta úton, ahol a társasjátékokat kedveli leginkább.

  Szabó Ferencné - született Somogyi Mária - 1919. szeptember 8-án Nagyváradon látta meg a napvilágot egy ötgyermekes gazdálkodó család gyermeként. Marika néni hatvan évig élt együtt férjével, akivel három gyermeket nevelt fel. Egyikük súlyos, gyógythatatlan betegségben szenvedett, és mindennapos ápolásra szorult. Marika néni negyvenöt éven át gondozta gyermekét, miközben a budapesti Népművészek Szövetkezetében dolgozott népi iparművészként. Egyebek mellett népviseletbe öltöztetett babákat, díszpárnákat, szűrrátétes munkákat készített egészen 94 éves koráig.

  Ma már csak két fia él, férje 2001-ben távozott az élők sorából, és testvéreit is elveszítette. Öt unokája és hat dédunokája született, akik közül - mint Marika néni fogalmaz - "egyet szívünk legnagyobb bánatára magához szólított az Úr". Az ünnepelt százévesen is aktív, két bottal mozog, és bár varrni szemének romlása miatt ma már nem tud, mindennapjai nem telnek unalmasan.

  Az önkormányzat nevében Hiesz György polgármester emléklappal, ajándékkosárral, tortával és virággal köszöntötte az ünnepelteket.


  Közösségi funkciók