3 °C

 
 
Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Egész napos programsorozattal, koncertekkel, tűzijátékkal várja az ünneplőket Gyöngyös önkormányzata augusztus 20-án a Fő téren.

Permeteznek

A gesztenye- és platánfák permetezését végzik Gyöngyösön augusztus 16-a és 18-a között.

Szúnyogot irtanak

Szúnyoggyérítést végeznek 2019. augusztus 22-én, csütörtökön, eső esetén augusztus 23-án, pénteken 20 és 24 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Két új játszóvár épült a városban

Gyöngyös önkormányzata a város idei költségvetéséből jelentős összeget fordít a játszóterek felújítására. Legutóbb két játszóvárat is birtokba vehettek a gyerekek.

Megújult a városi könyvtár

Több mint 4 millió forintból újult meg a Vachott Sándor Városi Könyvtár polcrendszere, valamint a kölcsönzői és olvasói terek padlóburkolata.

Bővebben
24/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2019.(VI.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. június 27-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2019. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

22/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-ai ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

21/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2018. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

20/2019.(V.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. május 30-i ülésén rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Városnap: megtalálni a legkiválóbbakat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.06.02. vasárnap
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Lovászné Juhász Rita népi iparművész és dr. Győri Imre belgyógyász főorvos vehette át a Pro Civitate - Gyöngyös Város Díszpolgára kitüntetést az idei városnapon.

   
   

  Az évtizedes hagyománynak megfelelően a 19. századi piacot megelőző színes felvonulással kezdődött az idei városnap is, melyet ezúttal is Gyöngyös Város Barátainak köre szervezett.

  A Fő térre érkezett menetet Hiesz György polgármester köszöntötte, egyebek mellett arra is emlékeztetve, hogy a piacot szervező egyesület is már a Pro Civitate kitüntetés birtokosa.

  A rendezvény díszvendég-települése idén Domoszló, melynek polgármestere, Paulenka Richárd megtiszteltetésként köszönte meg a meghívást. Településének történetét részletesen bemutatta, majd mindenkit arra buzdított, hogy keressék fel Domoszló sátrait, ahol a település értékeivel, egyebek mellett étkeivel és italaival is alaposabban megismerkedhetnek. Mint ahogy a vendég-településről érkezett fellépő csoportok - a legkisebbektől a felnőttekig - produkciói is betekintést nyújtanak Domoszló színes kulturális hagyományaiba és életébe.

  Városnap 2019

   
  80 kép
  Dátum: 2019-06-02 13:34:00
   

  A városnapok kiemelkedő eseménye évről-évre a Pro Civitate kitüntetések átadása. Az elismerés egyéni kitüntetett esetében díszpolgári címet is jelent egyúttal.

  Köszöntőjében Hiesz György polgármester arról beszélt: minden alkalommal olyan személyek és közösségek kapják a város legrangosabb kitüntetését, akik sokat tettek, alkottak, gyarapították a város és a magyarság jó hírét is. Mint fogalmazott, minden alkalommal fejtörést okoz, hogy vajon megtalálják-e az elismerésre leginkább méltóakat, a legjobbakat, a kiválóak között is a legkiválóbbakat. Úgy vélte, a városi kitüntetés történetében ez mindig sikerült - mint ahogyan ezúttal is.

  Kiemelte: Pro Civitate kitüntetés odaítélésekor a képviselő-testület félre tudja tenni a politikai szempontokat, akár a felterjesztő, akár a kitüntetett személyét, kilétét illetően, s valóban a teljesítményt díjazza. Azt kívánta ez a jövőben is maradjon így, a testületnek és a következő képviselő-testületeteknek is sok tisztességet és bölcsességet kívánt ehhez.

  Végezetül arról szólt: az 1994-ben alapított városi elismerés birtokosai közül sajnálatosan sokan már azóta elhunytak, hiszen ez - mint fogalmazott - nem elsősorban a fiatalok kitüntetése, legtöbbször egy-egy tartalmas életutat, egy komoly pálya eredményeit, akár egy élet munkáját ismeri el a Pro Civitate kitüntetésse a város.

  Ezzel együtt bizakodásának adott hangot, hogy mindig lesznek a kitüntetésre érdemes személyek és csoportok, s ezt a hitét erősíti az is, hogy az utóbbi években sok-sok tehetséges, máris komoly eredményekkel büszkélkedhető fiatal vehetett át különféle városi elismeréseket. „Az utánpótlás tehát biztosított” - jegyezte meg a polgármester.

  Idén elsőként Lovászné Juhász Rita népi iparművész vehette át a kitüntetést.

  Mint köszönő szavaiban elmondta: nagymamája, Szakács Józsefné indította el ezen az úton, melynek legfontosabb feladaként azt tartja, hogy átadja mindazt a tudást, amellyel rendelkezik, mert - mint fogalmazott - minden tudás birtoklása gazdagítja az embert.

  „Nem a műhelyem mélyén élek&rdqupr; jelezte érzékletesen, hogy az ország és a világ tájait járva is igyekszik átadni ismereteit a következő nemzedéknek, s mindezt „büszke gyöngyösiként” teszi - méghozzá örömmel.

  Dr. Győri Imre belgyógyász, gasztroenterológus főorvos a Pro Civitate kitüntetést megköszönve arról beszélt: számára még inkább emeli a díj értékét, hogy „nem született Gyöngyösiként” kapta meg.

  Igaz, több mint negyven éve Gyöngyös egészségügyét szolgálja.

  mint mondta, családi örökségként egyfelől a beteg emberek iránti empátiát kapta, ami egyértelműen az orvosi pálya felé irányította. Másik „öröksége” a zene iránti szeretete. Mint városszerte közismert kórusban is énekel a főorvos. Mint mondta, a zene számos nehézségen képes átsegíteni az embert. Az orvosi hivatás egyik legnagyobb nehézségeként említette, hogy mindenkit sajnos nem lehet meggyógyítani. De enyhíteni gyakorta lehet a bajt, segíteni pedig mindig kötelező - tette hozzá mintegy hitvallásként.

  Az ünnepélyes kitüntetés-átadó után a Fő téren is bemutatkoztak a legújabb díszpolgárok. Itt gyöngyösi zeneművészek alkotta szimfonikus zenekar és gyöngyösi kórusok közös produkciójaként egy kifejezetten erre az alkalomra készült dallal ajándékozták meg hallgatóiakt - igaz, egy erős zápor épp a műsorszám kezdetén zúdult le, de mint valaki megjegyezte: ez bizonyára azért történt, mert olyan szép volt a műsor, hogy még az ég is sírt...

  A városnapon természetesen azért a vidámság és a szórakozás a jellemző, ennek jegyében váltják egymást a különféle színpadi produkciók a színes vásári forgatagban.


  Közösségi funkciók