3 °C

 
 
7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

4/2021. (II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

3/2021.(I.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 29-én rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 33/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

2/2021.(I.22.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. január 22-én rendeletet alkotott AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS KÖRZETEIRŐL szóló 39/2016.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Tájékoztató az állatvédelmi hatósági jogkörök gyakorlásáról

Tájékoztatom a lakosságot, hogy a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet alapján az állatvédelmi törvényben foglaltak tekintetében a NÉBIH, az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró Pest Megyei Kormányhivatal, Megyei Kormányhivatal, a Járási Hivatal, valamint a települési jegyző a kijelölt állatvédelmi hatóság.

Bővebben


Városnap: megtalálni a legkiválóbbakat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.06.02. vasárnap
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Lovászné Juhász Rita népi iparművész és dr. Győri Imre belgyógyász főorvos vehette át a Pro Civitate - Gyöngyös Város Díszpolgára kitüntetést az idei városnapon.

   
   

  Az évtizedes hagyománynak megfelelően a 19. századi piacot megelőző színes felvonulással kezdődött az idei városnap is, melyet ezúttal is Gyöngyös Város Barátainak köre szervezett.

  A Fő térre érkezett menetet Hiesz György polgármester köszöntötte, egyebek mellett arra is emlékeztetve, hogy a piacot szervező egyesület is már a Pro Civitate kitüntetés birtokosa.

  A rendezvény díszvendég-települése idén Domoszló, melynek polgármestere, Paulenka Richárd megtiszteltetésként köszönte meg a meghívást. Településének történetét részletesen bemutatta, majd mindenkit arra buzdított, hogy keressék fel Domoszló sátrait, ahol a település értékeivel, egyebek mellett étkeivel és italaival is alaposabban megismerkedhetnek. Mint ahogy a vendég-településről érkezett fellépő csoportok - a legkisebbektől a felnőttekig - produkciói is betekintést nyújtanak Domoszló színes kulturális hagyományaiba és életébe.

  Városnap 2019

   
  80 kép
  Dátum: 2019-06-02 13:34:00
   

  A városnapok kiemelkedő eseménye évről-évre a Pro Civitate kitüntetések átadása. Az elismerés egyéni kitüntetett esetében díszpolgári címet is jelent egyúttal.

  Köszöntőjében Hiesz György polgármester arról beszélt: minden alkalommal olyan személyek és közösségek kapják a város legrangosabb kitüntetését, akik sokat tettek, alkottak, gyarapították a város és a magyarság jó hírét is. Mint fogalmazott, minden alkalommal fejtörést okoz, hogy vajon megtalálják-e az elismerésre leginkább méltóakat, a legjobbakat, a kiválóak között is a legkiválóbbakat. Úgy vélte, a városi kitüntetés történetében ez mindig sikerült - mint ahogyan ezúttal is.

  Kiemelte: Pro Civitate kitüntetés odaítélésekor a képviselő-testület félre tudja tenni a politikai szempontokat, akár a felterjesztő, akár a kitüntetett személyét, kilétét illetően, s valóban a teljesítményt díjazza. Azt kívánta ez a jövőben is maradjon így, a testületnek és a következő képviselő-testületeteknek is sok tisztességet és bölcsességet kívánt ehhez.

  Végezetül arról szólt: az 1994-ben alapított városi elismerés birtokosai közül sajnálatosan sokan már azóta elhunytak, hiszen ez - mint fogalmazott - nem elsősorban a fiatalok kitüntetése, legtöbbször egy-egy tartalmas életutat, egy komoly pálya eredményeit, akár egy élet munkáját ismeri el a Pro Civitate kitüntetésse a város.

  Ezzel együtt bizakodásának adott hangot, hogy mindig lesznek a kitüntetésre érdemes személyek és csoportok, s ezt a hitét erősíti az is, hogy az utóbbi években sok-sok tehetséges, máris komoly eredményekkel büszkélkedhető fiatal vehetett át különféle városi elismeréseket. „Az utánpótlás tehát biztosított” - jegyezte meg a polgármester.

  Idén elsőként Lovászné Juhász Rita népi iparművész vehette át a kitüntetést.

  Mint köszönő szavaiban elmondta: nagymamája, Szakács Józsefné indította el ezen az úton, melynek legfontosabb feladaként azt tartja, hogy átadja mindazt a tudást, amellyel rendelkezik, mert - mint fogalmazott - minden tudás birtoklása gazdagítja az embert.

  „Nem a műhelyem mélyén élek&rdqupr; jelezte érzékletesen, hogy az ország és a világ tájait járva is igyekszik átadni ismereteit a következő nemzedéknek, s mindezt „büszke gyöngyösiként” teszi - méghozzá örömmel.

  Dr. Győri Imre belgyógyász, gasztroenterológus főorvos a Pro Civitate kitüntetést megköszönve arról beszélt: számára még inkább emeli a díj értékét, hogy „nem született Gyöngyösiként” kapta meg.

  Igaz, több mint negyven éve Gyöngyös egészségügyét szolgálja.

  mint mondta, családi örökségként egyfelől a beteg emberek iránti empátiát kapta, ami egyértelműen az orvosi pálya felé irányította. Másik „öröksége” a zene iránti szeretete. Mint városszerte közismert kórusban is énekel a főorvos. Mint mondta, a zene számos nehézségen képes átsegíteni az embert. Az orvosi hivatás egyik legnagyobb nehézségeként említette, hogy mindenkit sajnos nem lehet meggyógyítani. De enyhíteni gyakorta lehet a bajt, segíteni pedig mindig kötelező - tette hozzá mintegy hitvallásként.

  Az ünnepélyes kitüntetés-átadó után a Fő téren is bemutatkoztak a legújabb díszpolgárok. Itt gyöngyösi zeneművészek alkotta szimfonikus zenekar és gyöngyösi kórusok közös produkciójaként egy kifejezetten erre az alkalomra készült dallal ajándékozták meg hallgatóiakt - igaz, egy erős zápor épp a műsorszám kezdetén zúdult le, de mint valaki megjegyezte: ez bizonyára azért történt, mert olyan szép volt a műsor, hogy még az ég is sírt...

  A városnapon természetesen azért a vidámság és a szórakozás a jellemző, ennek jegyében váltják egymást a különféle színpadi produkciók a színes vásári forgatagban.


  Közösségi funkciók