Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Sokszínű a gyöngyösi tavasz

Gyöngyösi tavasz címmel három hónapon át tartó rendezvénysorozatot indított a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. Június elejéig mintegy kéttucatnyi rendezvényt szerveznek a városban, amelyek között mindenki megtalálja a kedvére valót.

Március 8-ától június 2-áig tart a gyöngyösi tavasz rendezvénysorozata, amely három hónapon át kéttucatnyi rendezvényt kínál a gyöngyösieknek. A programok között színházi előadások, koncertek és gyermekprogramok egyaránt helyet kaptak.

A rekeszizmaink pihentetésére nem a következő három hónap lesz a legalkalmasabb: Bödőcs Tibor, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Dolák-Saly Róbert vagy Csányi Sándor önálló estje is alaposan megdolgoztatja majd a nevetőizmokat, de Az ördög nem alszik című színházi előadás is a könnyed szórakozást kedvelőket elégíti majd ki.

A zeneszeretők Máté Péter legszebb dalait hallhatják majd Sári Évi és Egyházi Géza előadásában, míg a Szép nyári nap című musical a Neoton legnagyobb slágereit idézi meg, de hallhatjuk majd Kökény Attila és Rakonczai Viktor vagy a Delta koncertjét is. Az illúziók mesterei című nagyszabású produkció látványával fogja elvarázsolni a nézőket.

Természetesen legfontosabb ünnepeinket is együtt tölthetjük majd, május 1-jét és Gyöngyös város napját is együtt tölthetjük – ez utóbbi rendezvény a várossá válás 690. évfordulója miatt is különleges esemény lesz, ahogy a húsvéti egész napos programok is tartalmas kikapcsolódást kínálnak a családoknak.

A gyerekeknek a húsvéti programok mellett is számos rendezvénnyel készülnek: láthatják majd a színpadon megelevenedni Hamupikőke klasszikus történetét, május 26-án, a városi gyermeknapon pedig minden róluk szól majd.

A gyöngyösi tavasz rendezvényeiről részleteket a programok menüpontban talál.

5/6-198/2024 sz. hirdetmény

5/6-197/2024 sz. hirdetmény

Félpályás útlezárás a Dr. Harrer Ferenc úton

Folyamatosan dolgozik az önkormányzati utak és járdák megújításán a Városgondozási Zrt. A társaság munkatársai a napokban a Dr. Harrer Ferenc utcán kezdték meg a csapadékvíz-elvezető rendszer cseréjét, a munkák félpályás útlezárás mellett zajlanak.

Félpályás útlezárás mellett dolgoznak a Városgondozási Zrt. munkatársai a Dr. Harrer Ferenc úti mentén a csapadékvíz-elvezető rendszer vezetékének cseréjén. A munkák során körülbelül 30 méter csővezeték cseréje valósul meg. Az utat a munkálatok idejére, várhatóan két hétre félpályán lezárják a forgalom elől minden nap 08:30 és 15:00 között. Köszönjük a közlekedők türelmét és megértését.

Az önkormányzati társaság munkatársai az elmúlt egy hónapban a város számos pontján dolgoztak. Egyebek mellett kiépítették a Vasutas utca csapadékvíz-elvezető rendszerét, felújították a Jószerencsét utca és az Iskola utca kereszteződésében található járdaszakaszt, valamint a mátrafüredi Bene vezér tér egy útszakaszát, illetve 17 tonna zúzott kő felhasználásával helyreállították a sástói sétányokat. A társaság folyamatosan végzi a parkolók felfestésének felújítását is, legutóbb a Koháry úton található parkoló útburkolati jelei újultak meg.

Az aradi vértanúk szobrát is felavatták március 15-én

A március 15-i városi ünnepség keretén belül avatták fel Gyöngyös legújabb emlékművét, a tizenhárom aradi vértanú mellszobrát az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékműve mellett a Könyves Kálmán téren. Hiesz György polgármester ünnepi beszédében arról beszélt: a magyar forradalmak és szabadságharcok tanulsága, hogy a nemzet és a haza érdekében csak összefogással vagyunk képesek eredményeket elérni.

A hagyományoknak megfelelően Bogdány József sírjánál kezdődött a március 15-i ünnepség Gyöngyösön. A felsővárosi temetőben a Városszépítő és -Védő Egyesület szervezésében hajtottak fejet az egykori honvéd tizedes emléke előtt. Ezt követően a Szent Bertalan-templomban ünnepi szentmisét tartottak a nemzetért, majd a megemlékezők, intézmények, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat az Orczy-kastély falán elhelyezett emléktáblánál.

Az ünnepi megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél folytatódott a Könyves Kálmán téren, ahol Hiesz György polgármester ünnepi beszédében az összefogás fontosságáról beszélt. Mint a városvezető fogalmazott, március 15-e politikai rendszerektől függetlenül a szabadságszeretet utáni vágy szimbólumává vált a magyar emberek szívében az eltelt 176 év alatt. „Ma azokra emlékezünk, akik született osztrákként vagy németként, illetve magyar, szerb, horvát nemzetiségűként a legdrágábbat, az életüket adták a magyar szabadságért, örök példát állítva számunkra önfeláldozásból, hazaszeretetből és tisztességből” – fogalmazott a polgármester, aki felidézte az 1848-as forradalmi események előzményeit, a polgárosodó Európa közepén még meglévő középkori viszonyokat, majd a szabadságharc eseményeit, amelyek során csupán egy-egy pillanatra villant fel a győzelem reménye. A polgármester emlékeztetett: a vereséghez a magyar seregben tapasztalható viták, a széthúzás, árulás és egyet nem értés is hozzájárult. A városvezető szerint azonban ezekből a hibákból máig nem sikerült tanulnia a magyarságnak.

„A magyar történelemben pár évtizedenként minden elfelejtődik, újrakezdjük vitáinkat, nem rendezzük közös dolgainkat, soha nem akarunk tanulni az ezerszer elkövetett hibákból” – fogalmazott Hiesz György, aki szerint a magyar forradalmak és szabadságharcok közös tanulsága, hogy a sikerhez párbeszédre, egyezségre van szükség, hogy vallási, politikai, nemzetiségi hovatartozás nélkül egy célt, a nemzet, a haza, településünk szolgálatát tartsuk elsődlegesnek. „Gondolkodhatunk másként, de nem lehetünk ellenségei egymásnak” – fogalmazott a városvezető, majd azzal zárta beszédét, hogy a jó és nemes célokért, a fejlődésért most is össze kell fogni, és hisz benne, hogy ennek érdekében Gyöngyös is képes félretenni a nézeteléréseit.

Az ünnepi beszédet követően a Pesti Zenés Színpad társulatának két tagja, Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Balog Tímea énekművész koronázta meg műsorával a megemlékezést, majd Hiesz György polgármester, Báryné dr. Gál Edit, a Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke, illetve Jakkel Mihály helyezték el a város koszorúját az emlékműnél.

A március 15-i ünnepség keretén belül avatták fel Gyöngyös legújabb köztéri műalkotását, az aradi vértanúk szoborcsoportját. Az önkormányzat Jakkel Mihály, valamint a Városszépítő és -Védő Egyesület gondolatai alapján 2023-ban határozott róla, hogy hogy felállíttatja a tizenhárom mártír honvédtiszt bronz mellszobrát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékműve mellett. A szobrok elkészítésére pályázat útján választották ki Gáspár Géza szobrászművészt, akinek alkotásai többek között Zalaegerszeg vagy Debrecen köztereit díszítik, de a gyöngyösiek számára sem ismeretlen, hiszen a minden évben átadott Elfogadás Díját is ő alkotta meg. Gáspár Géza jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban alkot, ezért levélben köszöntötte a gyöngyösi megemlékezőket, amelyben egyebek mellett azt írta: „munkám során igyekeztem átadni azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek a tizenhárom aradi vértanú hősiességét és áldozatkészségét szimbolizálják. Remélem, hogy minden egyes nézőt megérint a szobrok által közvetített üzenet, és érzi a múlt hőseinek áldozatát hazájuk iránt, azt a hihetetlen erőt, amelyek bennünket, magyarokat ebben az ünnepben összekapcsolnak”.

Nézze meg képgalériánkat!

A szobrok felavatása előtt dr. Végh Attila önkormányzati képviselő olvasta fel erre az alkalomra írt versét, majd Hiesz György polgármester, valamint Kévés Tamás és Kárpáti István alpolgármester leplezte le az alkotásokat, miközben a vértanúk kivégzésük előtti utolsó mondatai hangzottak el Kautzky Armand tolmácsolásában. A szoborcsoport Batthyány Lajos szobra mellett az október 6-i városi megemlékezések helyszíne lesz a jövőben.

5/6-194/2024 sz. hirdetmény

5/6-193/2024 sz. hirdetmény

5/6-192/2024 sz. hirdetmény

Mutassa meg, mit tud!

Harmincharmadik alkalommal rendeznek Ki mit tud? vetélkedőt nyugdíjasok számára a Mátra Művelődési Központban. A jelentkezéseket március 25-ig várják.

Már várják a jelentkezéseket a Mátra Művelődési Központban a 33. Nyugdíjas Ki mit tud? vetélkedőre. Nevezni ének – nóta, népdal, opera, operett, musical, sláger, sanzon, stb. –, próza, vers, mese, monológ, hangszeres zene, tánc és egyéb kategóriában lehet. Egyénileg legfeljebb 5, csoportosan 10 percben mutathatják be tudásukat.

Egy személy vagy csoport több kategóriában is nevezhet, egy kategórián belül azonban csak egy produkcióval indulhat.

A rendezvényt április 17-én 10 órától rendezik a Mátra Művelődési Központ színháztermében, nevezni március 25-ig lehet az intézmény információs pultjánál, levélben – 3200 Gyöngyös, Barátok tere 3. – vagy e-mail-ben az oroszjazmin.mmk@gmail.com címen.

Bővebb felvilágosítást a 70/866 95 79 telefonszámon Orosz Jázmin rendezvényszervezetőtől kaphat hétköznaponként.

A nevezéshez szükséges jelentkezési lap innen letölthető:

Visszaáll az általános munkarend, változik az ügyfélfogadás

Tisztelt Ügyfeleink!

A Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatalban 2024. március 18-tól visszaáll az általános munkarend.

Az ügyfélfogadás rendje:

Hétfő 7:30 – 16:00
Szerda 7:30 – 16:00
Péntek 7:30 – 13:30

dr. Kozma Katalin jegyző

5/6-185/2024 sz. hirdetmény

5/6-184/2024 sz. hirdetmény

5/6-183/2024 sz. hirdetmény

5/6-182/2024 sz. hirdetmény

Gyöngyszemek – jubileumi alkotói pályázatok

Gyöngyös idén ünnepli várossá nyilvánításának 690. évfordulóját. A jeles évfordulóhoz több hónapot átívelő programsorozat kapcsolódik, amelynek csúcspontja a május 12-i városnap lesz majd. Az évforduló apropóján az önkormányzati intézmények három alkotói pályázatot hirdettek.

Képzőművészeti, irodalmi és fotópályázatot hirdetnek az évfordulós rendezvénysorozatot koordináló önkormányzati intézmények Gyöngyös várossá nyilvánításának 690. évfordulója alkalmából.

A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. fotópályázatra várja a pályaműveket, amelyek olyan értékeket örökítenek meg Gyöngyösön, amelyek ötven év múlva is szeretnénk, ha fennmaradnának. Ez lehet épített örökség, természeti érték, de akár egy érzés vagy hangulat is. Egy pályázó legfeljebb három, digitális formában beküldött, hagyományos vagy digitális technikával készült, színes vagy fekete-fehér fotóval pályázhat.

A Vachott Sándor Városi Könyvtár két pályázatot hirdet. A Kedvenc helyem Gyöngyösön című kiírásra 6 és 16 év közöttiek alkotásait várják technikai megkötöttség nélkül. A zsúrizés során a 6-11 és a 12-16 évesek alkotásait külön értékelik. Az A/4-es vagy A/3-as méretű műveket a könyvtárban kell leadni.

A Velem történt Gyöngyösön című irodalmi pályázatra 16 éven felüliek gyöngyösi élményekről szóló prózáit vagy verseit várják legfeljebb 3 oldal terjedelemben.

Valamennyi pályázat benyújtási határideje április 3-a, az eredményhirdetésre május 12-én, a városnapon kerül sor.

Ajánlattételi felhívás munka- és tűzvédelmi szakfeladatok ellátására

Katasztrófavédelmi tájékoztató az ár- és belvíz elleni védekezésről

A szélsőséges időjárási viszonyok az utóbbi időben állandóan visszatérő problémát jelentenek a településeken – olvasható a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ár- és belvízvédelmi feladatokkal kapcsolatos tájékoztatójában. A Katasztrófavédelem a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét.

Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari és más objektumok, termőföldek, sérülhetnek a víz, gáz, villamos és hírközlő berendezések, fertőzés és járványveszély alakulhat ki. A védekezés elősegítése mellett fontos, hogy legyünk felkészültek egy esetlegesen kialakuló árvízi, belvízi károsító jelenségekkel szemben.

Megelőzés szempontjából fontos, hogy a belterületi vízelvezetők állapota folyamatosan megfelelő legyen, ezért valamennyi telektulajdonos köteles az ingatlana előtti vízelvezető árkot, átereszt tisztán tartani.

Készüljön fel!

Magatartási szabályok árvízveszély, kitelepítés esetén

A csomag tartalmazza

Tudnivalók a visszatelepítésről

A veszély elmúltával a kitelepített lakosság visszatérhet a lakhelyére. A visszatérés lehetőségének a megállapítása a katasztrófavédelmi és a vízügyi szakemberek feladata.

Szélvihar

A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat.

Megelőzés szempontjából fontos, hogy a lakóépületeink karbantartottsága folyamatos legyen (tetőkúpok rögzítése, sérült cserepek cseréje, széldeszkák alkalmazása, esőcsatornák rögzítettsége, stb.). Kísérje figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat médiákban leadott közleményeit! Riasztási fokozat elrendeléséről az önkormányzat is tájékoztatja a lakosságot.


Hogyan védekezzünk szélvihar ellen, ha szabad ég alatt tartózkodunk

Óvintézkedések az épületen belül

Heves zivatarok

A zivatar olyan légköri jelenség, amelyet egy vagy több elektromos kisülés (villám) és/vagy dörgő, esetleg éles, csattanó hang formájában észlelünk. Magasra törő zivatarfelhők környezetében erős fel- és leáramlási területek váltakoznak kis távolságon belül. Emiatt általában kis területre korlátozódva ugyan, de rendkívül veszélyes kísérőjelenségek is kialakulhatnak egy-egy heves zivatar idején. Előfordulhat nagy méretű (legalább 2 cm átmérőjű) jég vagy erős vihar (90 km/h fölötti széllökés). Extrém esetben azonban sokkal nagyobb méretű jégdarabok is hullhatnak, és orkán erejű (119 km/h fölötti) szélroham is létrejöhet. Intenzív zivatarokhoz hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék is társulhat, ekkor a kis vízhozamú patakok pillanatok alatt hömpölygő folyókká szélesedhetnek. Az előbb említett veszélyes jelenségek bekövetkezési valószínűsége egy-egy heves zivatar estén – azok kifejezetten helyi jellege miatt – viszonylag csekély, szerencsés esetben nem is érintenek lakott települést.

Több heves zivatar összekapcsolódásakor zivatarláncról (zivatarrendszerről) beszélünk. Ebben az esetben a veszélyes kísérő jelenségek már nem csak egy-két települést, hanem akár több megyét, régiókat is érinthetnek.

A károk csökkentésének lehetőségei:

Mit tegyünk?

Borítókép: freepik.com

Álláspályázat: tagintézmény-igazgató

Gyöngyös Város Óvodái a 2023. évi LII. törv. 37§ alapján pályázatot hirdet Gyöngyös Város Óvodái tagintézmény-igazgató munkakör betöltésére.

A köznevelési foglalkoztatotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű köznevelés foglalkoztatotti jogviszony.

Pályázatot hirdető szerv: Gyöngyös Város Óvodái (3200 Gyöngyös, Platán u. 1/2. Tel.: 70/931-5941)

Munkahely, munkakör: Gyöngyös Város Óvodái Katona J. Úti Tagóvodája óvodapedagógus, tagintézmény-igazgató

Képesítés: Óvóképző főiskola

Állás elfoglalásának ideje: 2024.augusztus 1.

Pályázat benyújtás határideje: 2024.április 30.

Pályázat elbírálás határideje: 2024. május 31.

Pályázati cím: Molnár Lászlóné intézmény igazgató, 3200 Gyöngyös, Platán u. 1/2. gyongyosovik@gmail.com

Pályázat részeként benyújtandó irat: Helyzetelemzésen alapuló szakmai-vezetői program

Ajánlattételi felhívás informatikai eszközök beszerzésére

5/6-180/2024 sz. hirdetmény