3 °C

 
 
Újabb nyertes pályázat óvodafelújításra

Mintegy 32 millió forintos állami támogatást nyert Gyöngyös önkormányzata a Fecske Úti Tagóvoda fejlesztésére. A beruházást ugyanekkora összeggel támogatja a város, így összesen több mint 64 millió forintból újulhat meg az intézmény.

Fontos tanácsok a tél előtt

A tél közeledtével a rendkívüli időjárás várható következményeire és az ezekre való felkészülés fontosságára figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Szúnyogot irtanak

Szúnyoggyérítést végeznek 2018. október 24-én, szerdán 16 és 22 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Átverésgyanús esetek Gyöngyösön

A Gyöngyösi Polgármesteri Hivatalhoz az utóbbi napokban több bejelentés is érkezett arról, hogy ismeretlenek a gázkészülékek alkatrészcseréjére hivatkozva anyagköltség címén előleget vesznek fel, az ígért munkát azonban nem végzik el. Arra kérünk mindenkit, kellő körültekintéssel járjon el, és ne hagyja magát megtéveszteni.

Trágyát és szemetet akart a patakba szórni a férfi, akit a Városrendészet munkatársai tettenértek.

Bővebben
Hirdetmény a településrendezési eszközök módosításáról

A Gyöngyös, Déli külhatár utca - Kenyérgyár utca tömbben lévő, 3968/1-2, 3969/1-2 és 3969/5-13 hrsz-ú földrészletek a jelenlegi "Különleges terület" övezetből "Gazdasági ipari terület" övezetbe kerülnek átsorolásra.

39/2018.(IX.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. szeptember 27-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) és - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeleteket.

Folytatódik a téli rezsicsökkentés

Gyöngyös Város Önkormányzata – a téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről szóló 1364/2018. (VII. 27.) Korm. határozat alapján – tájékoztatja a lakosságot, hogy 2018. október 15-ig lehet a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos igénybejelentő nyilatkozatot benyújtani személyesen vagy posta útján a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság Szociális és Gyámügyi Csoportjához (földszint 13. iroda).

37/2018.(VIII.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. augusztus 30-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) és - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeleteket.

36/2018.(VIII.31.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2018. augusztus 30-ai ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2018. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben

Háromszázmillió forintból fejlesztheti várost az önkormányzat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.09.28. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A gyöngyösi képviselő-testület szeptemberi ülésén jelentették be, hogy a kormány jóváhagyta az önkormányzat hitelfelvételi kérelmét, így 300 millió forintos fejlesztési program indulhat a városban. A tanácskozáson a nyolcvanas városrészben időnként érezhető bűzhatásról is tárgyaltak.

   

  Elfogadták az önkormányzat hitelkérelmét

  Hiesz György polgármester a szeptemberi képviselőtestületi ülésen, napirend előtti felszólalásában közölte a hírt, hogy a kormány jóváhagyta az önkormányzat hitelkérelmét, így összesen 300 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a városban. A fejlesztési csomag elemeiről még márciusban, a hitelfelvételi kérelemmel együtt döntött a grémium. Az összegből az Üdülősor utca részleges felújítása, a harmadosztálynak nevezett városrész útépítése, a Vasutas utcai övárok megépítése, a délkeleti városrész csapadékvíz-elvezetési rendszerének, valamint a zsellérközös területek rehabilitációjának folytatása, és a Dél-kálváriaparti lakótelep útépítése valósulhat meg.

  A bűzkérdésről is tárgyaltak

  A nyolcvanas városrészben időnként érezhető bűz kérdése is a képviselők elé került. A polgármesteri hivatal tájékoztatójából kiderült, hogy kellemetlen szaghatásról az elmúlt két hónapban több alkalommal érkezett bejelentés az önkormányzathoz. A bűz forrásaként szóba jöhető vállalkozásoknál a hatóságok helyszíni ellenőrzéseket tartottak, amelyek során mindent az előírásoknak megfelelőnek találtak. A bűz forrását így egyelőre nem sikerült beazonosítani, ami azért is nehéz feladat, mert csak időnként és csak bizonyos helyeken lehet tapasztalni a szaghatást. A polgármesteri hivatal folyamatosan egyeztet a szakhatóságokkal, és a képviselő-testület döntése alapján a Településfejlesztési, Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottság is foglalkozni fog a kérdéssel.

  Korrigálták a parkolási rendeletet

  Még nem járt le a kéthetes türelmi idő, de a képviselők többségének tapasztalatai szerint már most látszik, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékén bevezetett új parkolási rend, még akkor is, ha a lakossági visszajelzések alapján több helyen korrekcióra lesz szükség. Ilyen például, hogy az autóbuszpályaudvar környékén a feltételekhez kötött várakozási övezetekre vonatkozó szabályok csak munkanapokon lesznek érvényesek, és azt is megvizsgálják, hogy az időtartam rövidítésére szükség van-e. Ugyancsak fontos változás, hogy a súlyos betegségben szenvedők, mozgásukban korlátozottak, akik kezelésekre utaznak, orvosi igazolás alapján parkolási engedélyt kaphatnak. A parkolási rendelet módosításával a két említett övezethez hasonlóan műanyag órákon kell majd jelezni a parkolás időtartamát a Fő téren is, ahová állandó behajtási engedélyt csak a gépkocsitárolóval rendelkezők és a helyi vállalkozások járművei kaphatnak. Egyéb esetben csak eseti engedély birtokában, és legfeljebb fél óra időtartamra lehet behajtani a Fő térre és a Szent Bertalan utca páratlan oldalára. A parkolás kezdetét egy papírboltban is kapható műanyag tanulóórán kell jelezni.

  Változik a menetrend

  A képviselő-testület a lakosági visszajelzések alapján újabb változásokat hagyott jóvá a helyijáratú autóbuszok menetrendjében. A változások november elsején léphetnek életbe, miután az elképzeléseket a lakossággal is megismertették, és azokat a szolgáltató is elfogadta.

  Klimatizálnák a városi sportcsarnokot

  Az önkormányzat részt vesz a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) által ötödik alkalommal kiírt országos tornaterem felújítási programban. A képviselők úgy döntöttek, hogy a Dr. Fejes András Sportcsarnok klimatizálására nyújtanak be pályázatot a szövetséghez. A beruházás teljes értéke meghaladja a negyvenmillió forintot, amelynek hetven százalékát az MKSZ vállalja magára, így az önkormányzatnak mintegy 12 millió forintba kerül a légkondicionáló kiépítése. Hasonló konstrukcióban valósulhat meg az új bemelegítőcsarnokhoz kötelezően megépítendő katasztrófavédelmi felvonulási út, amelyre Gyöngyösi Kézilabda Klub nyújtott be tao-támogatási kérelmet. Az önkormányzat ebben az esetben is a pályázat 30 százalékos önerejét biztosítja.

  Tovább dolgozik a karbantartócsoport

  Beszámolót hallgattak meg a képviselők a június végén zárult közmunkaprogramról. A dokumentumból kiderült, hogy a március és július közötti közfoglalkoztatási időszakban a közfoglalkoztatottak közel negyven millió forint értékű munkát végeztek el a városban. Egyebek mellett járdafelújítást, játszóterek körbekerítését és különböző köztisztasági feladatokat is elláttak a városgazda irányításával működő karbantartócsoport munkáját segítve. A hatfős karbantartói csoport jövőre is működni fog, erről is döntöttek a képviselők.

  Minden csoport maradhat a művelődési központban

  A képviselő-testület döntése nyomán az önkormányzat harmincmillió forintos kiegészítő támogatást nyújt a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft.-nek. A többlet támogatásra azért volt szükség, mert az önkormányzat év elején egy pályázat megvalósulására alapozva csökkentette az intézmény támogatását, a pályázat azonban csak 2019-ben valósulhat meg, így hatásait is csak jövőre élvezheti a társaság. Az idén alakult cég új szabályozást alkotott a Mátra Művelődési Központban működő csoportok teremhasználatára. A házban összesen 42 csoport működik, közülük azok, amelyek közművelődési feladatokat látnak el, ingyenesen használhatják majd az intézmény termeit, bérleti díjat csak a gazdasági tevékenységet folytató csoportoknak, vagy az egyedi bérleti igénnyel érkezőknek kell fizetniük. Ábri Zoltán ügyvezető az ülésen hangsúlyozta: minden csoport maradhat az intézményben, és az új szabályozások a működésükben sem okoznak változást.

  Megkapja a város Almásy Pál festményét

  Újra a képviselők elé került az Almásy Pált ábrázoló nagyméretű festmény kölcsönének kérdése. A gyöngyösi származású politikust – aki 1848-ban a képviselőház elnökeként kimondta a Habsburg-ház trónfosztását – ábrázoló műalkotás az egri Dobó István Vármúzeum tulajdonában áll, kiállítva azonban nincs. A megyeszékhelyi intézmény hozzájárult, hogy az önkormányzat öt évre kölcsönvegye, és a Vachott Sándor Városi Könyvtárban kiállítsa. A nagy méretű festmény október 15-én kerül Gyöngyösre, és a restaurálás után lesz megtekinthető a könyvtárban.

  Jövőre is csatlakozik a város a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez

  A testület úgy döntött, hogy az önkormányzat 2019-ben is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Az önkormányzat a kezdetektől részt vesz a 2001-ben indított programban, amely a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi, főiskolai hallgatók, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok részére nyújt támogatást. A következő évben 3 000 000 forintot fordít az önkormányzat az ösztöndíjprogramra, a felhívás még október elején megjelenik.

  Szabályoznák az éjszakai nyitva tartást

  Az önkormányzat rendeletben kívánja szabályozni a vendéglátóhelyek és az éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszerüzletek nyitva tartását. A rendelettervezetet két fordulóban tárgyalja a képviselő-testület, amely az első fordulós egyeztetésen a szabályozás alapelveit fogadta el. A szabályozás nem lenne érvényes a kereskedelmi szálláshelyekre, a zenés, táncos rendezvénytartási engedéllyel rendelkező egységekre, a benzinkutak shopjaira és a szeszes italt nem forgalmazó üzletekre. A rendeleti szabályozásra azért van szükség, mert az önkormányzathoz rendszeresen érkeznek panaszok a késő éjszakáig nyitva tartó vendéglátóhelyek okozta zajártalom miatt, különösen a lakókörnyezetben lévő egységek vendégei zavarják a lakók éjszakai nyugalmát.


  Közösségi funkciók