3 °C

 
 
Idén is igényelhetők ingyenes virágpalánták

Gyöngyös Város Önkormányzata negyedik alkalommal szeretne lehetőséget adni társasházaknak, lakóközösségeknek, magánszemélyeknek, hogy egynyári virágpalánták biztosításával környezetüket gondozzák, szebbé tegyék.

Gyöngyösi Újság 2019 április

Online is elérhető a Gyöngyösi Újság 2019 áprilisi száma.

Önkormányzati ügyek. Mindenkinek. Bárhonnan.

A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online!

Intézze önkormányzati ügyeit elektronikusan!

Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál.

Heti négy napon fogadják a zöldhulladékot

Korlátozásokat vezet be a lakossági zöldhulladék fogadásával kapcsolatban a Heves Megyei Vízmű Zrt. a gyöngyösi szennyvíztisztító telep felújítása miatt. A gyöngyösiek lakcímkártyájuk felmutatása után, heti négy napon helyezhetik el ingyenesen zöldhulladékukat a konténerekben.

Bővebben
14/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. március 28-i ülésén rendeletet alkotott egyes önkormányzati rendeletek módosításáról, melynek keretében módosította - a környezetvédelemről szóló 15/2000. (V.22.) és - a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 18/2016. (V.27.) önkormányzati rendeleteket.

13/2019. (III. 29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. március 28-i ülésén rendeletet alkotott a HELYI TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSRÓL.

12/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. március 28-i ülésén rendeletet alkotott A GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁSOKRÓL, VALAMINT A GYERMEKEK NAPKÖZBENI ELLÁTÁSÁT BIZTOSÍTÓ ÉTKEZTETÉS INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJÁRÓL szóló 14/2017. (III.31.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. március 28-i ülésén rendeletet alkotott A FELSŐOKTATÁSI TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ-TÁMOGATÁSRÓL szóló 4/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

10/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2019. március 28-i ülésén rendeletet alkotott a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Játszóterek és parkolás - soron kívül tanácskoztak a képviselők

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.08.31. péntek
 
Utoljára módosítva: 2018-08-31 13:38
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A játszóterek felújítása és az új parkolási rendelet is napirendre került a gyöngyösi képviselő-testület augusztusi, rendkívüli ülésén. A grémium több folyamatban lévő beruházás előrehaladásáról is tájékoztatót hallgatott meg, és döntött az idei tüzelő- és burgonyatámogatásokról is.

   

  Felújítják az elhasznált játszóeszközöket

  Augusztus végi, rendkívüli ülésén tárgyalt a gyöngyösi képviselő-testület a játszóterek felújításáról. A játszóterek négyévenként esedékes minősítésére a nyáron került sor. Az ellenőrzés során a 30 közterületi és 11 intézményi játszótér több mint 400 játéka közül mintegy 80-at minősítettek nem megfelelőnek, ezeket le kellett zárni. A felújításukra forráshiány miatt nem kerülhetett sor, ezért került most a képviselők elé a kérdés. A testület úgy döntött, hogy a frakciók rendelkezésére álló fejlesztési keret terhére 5,3 millió forintot, a költségvetési forráshiány terhére pedig 1 millió forintot biztosít a felújítás költségeire.

  Két hét múlva érvénybe lép az új parkolási rend

  A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy feltételekhez kötött várakozási övezetet alakít ki a buszpályaudvar és a toronyház környékén. Az érintett területeken legfeljebb két órán át lesznek használhatók a parkolók, míg a lakások tulajdonosai kártyát kapnak, amivel korlátozás nélkül parkolhatnak. A rendszer fontos eleme P+R parkolók kijelölése, hogy az ingázók ott tegyék le járműveiket, ahol a helyi lakók mozgását nem korlátozzák. A változások szeptember 15-étől lépnek érvénybe, most a képviselők egyebek mellett arról is döntöttek, milyen büntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be a szabályokat: a rendeletmódosítás szerint egyhetes türelmi időt követően 5 és 200 ezer forint közötti büntetést szabhatnak ki a közterület-felügyelők, de jogi személyek esetén a felső határ 2 millió forint lesz. A grémium arról is határozott, hogy a bevezetés után a tapasztalatok ismeretében novemberben megvizsgálja, a lakástulajdonosok számára további parkolókártyák kiadhatók lesznek-e.

  A Török Ignác utca forgalmi rendjéről vitáztak

  A képviselők hosszan vitáztak a Török Ignác úti lakók kérelme alapján született tájékoztatóról. A bevásárlóutca lakói és az ott működő üzletek tulajdonosai azért fordultak az önkormányzathoz, mert a 24-es számú főút forgalmi rendjének megváltoztatásával a Koháry útról a Mátra felé közlekedő járművek balra kanyarodva nem fordulhatnak be az utcába, így csak az Alkotmány - Páter Kiss Szaléz - Kossuth - Koháry utca útvonalon kerülve tudnak bejutni az utcába. A grémium elé került tájékoztatóból kiderült, hogy a forgalmi-rend változtatás elsődleges célja a városon áthaladó forgalom gyorsítása és a gyalogosok átkelésének biztonságosabbá tétele volt, amit csak jelzőlámpák telepítésével lehetett elérni. Az új forgalmi rend beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám azt a képviselők is elismerték, hogy a Török Ignác utcában működő vállalkozások és az ott lakók sérelmet szenvedtek, azonban már a tervek elkészítésekor is egyértelművé vált, hogy a Török Ignác utcába a balra kanyarodás lehetőségét csak a beruházási költségek jelentős emelkedésével lehetett volna megvalósítani. A vitában az is elhangzott, hogy a helyzet megoldását a főutakat – a 24-es mellett többek között a 3-as utat, a Kossuth utcát, a Damjanich és Vachott Sándor utcákat – üzemeltető állami közútkezelőnek kellene vállalnia, mint ahogy a megvalósult beruházást is tőle vállalta át tulajdonképpen az önkormányzat. A képviselő-testület most két alternatíva részletes megvizsgálására adott feladatot a polgármesteri hivatal városüzemeltetési igazgatóságának. Az egyik változat kisebb kerülővel tenné lehetővé a behajtást, a másik a Török Ignác utca forgalmi irányának megváltoztatásával orvosolná a helyzetet. A vitában szó esett a Than Károly utca végén létesült gyalogátkelő zöld jelzésének hosszáról is, és a képviselők arra kérték az illetékeseket, hogy növeljék meg a zöld jelzés időtartamát, hogy mindenki biztonságosan átkelhessen a zebrán.

  Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az önkormányzatnak

  Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők több folyamatban lévő beruházás előrehaladásáról. Kiderült, hogy a közvilágítás lámpatesteinek LED-es fényforrásokra való cseréjére kiírt közbeszerzési eljárás lezárult, azonban a legolcsóbb ajánlat is negyvenmillió forinttal a beruházás tervezett, 300 milliós értéke felett van. A beruházást hitelből, a várható elektromosáram-megtakarításra alapozva kívánja elvégezni az önkormányzat, így a pluszköltségeket idén nem tudja vállalni, ezért a közbeszerzés várhatóan eredménytelenül zárul majd. Szeptemberben ismét a képviselők elé kerül a kérdés, akik akkor választhatnak majd, hogy a műszaki tartalom csökkentésével, vagy a 2019-es költségvetés megterhelésével hidalják át a többletköltség-igény okozta nehézségeket.

  A volt Táncsics Mihály Laktanyában több beruházás is folyamatban van. Az új tűzoltólaktanya építésének előkészületei lezárultak, a munkaterület átadása októberben, novemberben várható, az építkezés 2020 közepére fejeződhet be. Csaknem kész a Gyöngyösi Kézilabda Klub által tao-pályázat útján épített új edzőcsarnok, és zajlik a hozzá kapcsolódó öltözőépület beruházása is, amire a Gyöngyösi Atlétikai Klub nyert el pályázati forrást. A TOP-os pályázatból készülő sportközpont, az úgynevezett Aktív Ház előkészületei is magas készültségi fokban vannak, de a városüzemeltetési igazgatóság tájékoztatójából az is kiderült, hogy a különböző beruházásokhoz kapcsolódó közműfejlesztéshez a jövő évi költségvetés terhére mintegy 10 millió forint pluszforrásra lesz szükség.

  Idén is osztanak burgonyát és tűzifát

  A grémium összesen több mint 700 ezer forint támogatást hagyott jóvá négy alapítvány számára, és döntött a tűzifa- illetve burgonyatámogatásról is. Tűzifa-támogatásban az előző évekhez hasonlóan mintegy háromszáz család részesülhet az előttünk álló fűtési szezonban. Az önkormányzat nem csak vásárolja a tűzifát, hanem a fakivágásból, gallyazásból származó faanyagot, nyesedéket is továbbadja támogatásként azoknak, akik megfelelnek a rendeletben megfogalmazott feltételeknek. Étkezési burgonyát várhatóan mintegy ezer család részére tud biztosítani az önkormányzat családonként 20-25 kilogramm mennyiségben. Tűzifa vásárlására mintegy 8 és fél millió forintot, burgonyatámogatásra egymillió forintot különített el a város.

  Létrejön az új közösségi tér
  Ifjúsági közösségi tér jön létre a Mátra Művelődési Központban. A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. az augusztus végi képviselőtestületi ülésen számolt be a tervekről, amelyek szerint az intézmény úgynevezett kukac termében, valamint a pincében alakítják ki a közösségi teret, az önkormányzat által biztosított közel ötmillió forintos keretből, és egyéb forrásokból. Az elképzelések között könnyűzenei próbaterem és házi hangstúdió létrehozása, valamint a vizuális kultúrával kapcsolatos képzések, előadások, találkozók szervezése is szerepel. Az előterjesztés tárgyalása során bemutatkozott a grémium előtt az ifjúsági iroda új vezetője, Soltész-Kecskés Lilla, aki az Attitude Táncműhely vezetőjeként eddig is szoros kapcsolatban volt az érintett korosztállyal.

  Csökken a visszaélések lehetősége a buszokon
  Elektronikusra cserélik a jelenlegi, mechanikus jegyérvényesítő berendezéseket a gyöngyösi autóbuszokon. Mindez a helyi tömegközlekedést bonyolító Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. testület elé került tájékoztatójából derült ki. Az új rendszer előnye, hogy a berendezések az eddigiekkel szemben nem csak lyukasztással érvényesítik a menetjegyeket, hanem időbélyegzővel is ellátják, ami könnyíti az ellenőrzést, ezáltal a várakozások szerint csökkenti a visszaélések számát.


  Közösségi funkciók