3 °C

 
 
Állami földrészleteket értékesítenek

A Magyar Állam tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Földügyi Központ a felelős állami földvagyon-gazdálkodás fenntartásának érdekében a földbirtok-politika irányelvekkel összhangban, a kellő eljárási és jogszabályi garanciák megteremtése mellett, átlátható eljárások keretében hirdetmény közzétételével értékesíti a három hektárnál kisebb állami tulajdonú földrészleteket.

6/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a PARKOLÁSRÓL szóló 4/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

4/2020. (II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott a KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000. (IX. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

3/2020.(II.21.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. február 20-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

BővebbenÚjra tárgyalják a tömegközlekedés átszervezését

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.05.25. péntek
 
Utoljára módosítva: 2018-05-26 14:37
 
  Szerző: Pifkó Tamás
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Felülvizsgálja a helyi autóbuszközlekedés átszervezéséről hozott korábbi döntését a gyöngyösi képviselő-testület, amely a lakossági visszajelzések alapján tűzte újra napirendre a kérdést a májusi ülésen. A tanácskozásra a grémium meghívta Horváth László országgyűlési képviselőt is, aki a következő négy év legfontosabb feladatiról adott tájékoztatást, és válaszolt a városi testület kérdéseire.

   

  Felülvizsgálják a korábbi döntésüket
  A képviselők a lakosság panaszait meghallgatva újra napirendre tűzték a helyi autóbuszközlekedés átszervezéséről szóló előterjesztést. A grémium márciusi ülésén több járat megszüntetéséről döntött, amit utasszámlálás adatai alapoztak meg. A testület azért döntött a legkevésbé kihasznált járatok törléséről, mert a tömegközlekedés fenntartása meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit. A visszajelzések alapján azonban kiderült, hogy az intézkedés több olyan járatot is érintett, amely munkába szállította az utasokat, vagy éppen egy-egy városrész elérhetőségét alapvetően megváltoztatta. A képviselők ad-hoc bizottságot hoztak létre, és úgy döntöttek, külső szakértő bevonásával javaslatot tesznek a teljes közlekedési hálózat átszervezésére. Az előterjesztésről jövő héten csütörtökön, rendkívüli ülésen tárgyalnak újra a képviselők, az új menetrend leghamarabb július elsejétől léphet érvénybe.

  Az országgyűlési képviselő válaszolt
  A gyöngyösi képviselő-testület májusi ülésére meghívást kapott az áprilisi választáson újraválasztott Horváth László országgyűlési képviselő, aki a most kezdődött, újabb négyéves ciklus legfontosabb feladatairól adott tájékoztatót a képviselőknek, akik maguk is feltehették kérdéseiket. Horváth László a következő négy év legfontosabb feladatai között az utak felújítása mellett a nyugati elkerülő út megépítését és a Mátra kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítását említette. Az elkerülő út tervezéséről már megszületett a kormánydöntés, a Mátra tekintetében pedig már elkészült a kormányelőterjesztés, amely egyebek mellett egy Mátrafüredről Kékestetőre közlekedő négyévszakos kabinos felvonó terveit is tartalmazza. A térség érdekében végzett lobbitevékenységre vonatkozó kérdésekre válaszolva Horváth László úgy fogalmazott: nem lobbistaként, hanem képviselőként kíván a választókerület ügyei mellé állni. Szóba került az európai uniós pályázatokból megvalósítandó beruházások drágulása is, amelynek következtében az elnyert összegek sok esetben nem elegendők a munkák elvégzésére. Horváth László úgy fogalmazott: a probléma létezik, de az önkormányzat benyújthatja többletköltség-igényét a kormány számára, amely ilyen esetben dönthet úgy, hogy kiegészíti az elnyert támogatást.

  Gyöngyösön lehet a diákolimpia döntője
  A testület a 2019-es költségvetés terhére kétmillió forintos támogatást hagyott jóvá a IV. korcsoportos Összevont Labdajáték Diákolimpia Országos Döntőjének megrendezéséhez. A döntőre a Heves Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület kíván pályázatot benyújtani, és vállalja a 2019 nyarán esedékes döntő versenyeinek költségeit, az önkormányzattól a rendezvénnyel kapcsolatos egyéb költségek finanszírozásához kért segítséget. Az összevont labdajátékok döntőjén négy sportág – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda és röplabda – legjobbjai vesznek részt, összesen mintegy 1200 gyermek érkezhet Gyöngyösre.

  Beszámolók, tájékoztatók
  Egy százalék alatti mértékben emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma Gyöngyösön 2017-ben az előző év adataival összehasonlítva. Ez a Gyöngyösi Rendőrkapitányság éves beszámolójából derül ki, amit májusi ülésén hallgatott meg és fogadott el a város képviselő-testülete. Az előző évekhez hasonlóan tavaly is a lopások adták az elkövetett bűncselekmények mintegy felét, ezek száma 2016-ról 2017-re több mint 22 százalékkal emelkedett. A rendőrség eredményességi mutatója ugyanakkor javult: míg 2016-ban az elkövetett bűncselekmények 59,5 százalékát derítették fel a nyomozók, addig 2017-ben ez az arány a 62 százalékot is meghaladta.

  A társadalom öregedése továbbra is jellemző Heves megyére, és azon belül Gyöngyösre is – ez már a járási tisztifőorvos beszámolójából derült ki. A város lakosságának egészségügyi állapotáról szóló tájékoztató tanúsága szerint Gyöngyös lélekszáma 2016 végén 30 000 fő alá csökkent, míg a megye népessége a 300 000-es határ alá csúszott. A Gyöngyösi járásban a legtöbbgyakoribb halálokok között a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer betegségei szerepelnek, jelentős eltérés azonban nem mutatkozik az országos értékekhez képest. Dr. Pálosi Béla az ülésen hangsúlyozta: az arányok csökkenthetők lennének a helyes életmód megválasztásával és a szűrővizsgálatokon való nagyobb arányú részvétellel. A grémium nem csak ezt a két beszámolót fogadta el, hanem a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ 2017-es tevékenységéről szóló tájékoztatót, valamint a Városrendészet tevékenységéről szóló jelentést is.

  Támogatások sportcélú és kulturális tevékenységekhez
  Az Idegenforgalmi, Ifjúsági és Sportbizottság összesen közel ötmillió forinttal támogatott sportcélú beruházásokat, így többek között a Petőfi Sándor Általános Iskola szabadtéri pályájának felújításához, a József Attila Szakgimnázium épületében található lőtér újranyitásához, kerékpártámaszok kihelyezéséhez, a strand tervezett, új medencéje terveinek elkészítéséhez, valamint közterületi sportpályák, játszóterek fejlesztéséhez járult hozzá. A bölcsődék és óvodák játékbeszerzését és rendezvényeinek lebonyolítását összesen egymillió forinttal támogatta a szakbizottság. Az Oktatási és Kulturális Bizottság közel négymillió forintos támogatást nyújtott közgyűjtemények fejlesztéséhez, és hatmillió forinttal támogatott kulturális feladatokat, így hozzájárult egyebek mellett egy új városkönyv megjelentetéséhez, egy képzőművészeti alkotótáborhoz, a GYÖNGYÖK Családi Intézet bútorzatának cseréjéhez és a könyvtár bejáratának felújításához. Alapítványok támogatására összesen több mint 800 ezer forintot hagyott jóvá a testület a polgármesteri és alpolgármesteri keretek terhére.

  Folytatódik a közmunkaprogram
  Az önkormányzat csatlakozik a július 1-től 2019. február végéig tartó közfoglalkoztatási programhoz. A nyolchónapos programban hatvan közmunkás foglalkoztatását vállalja az önkormányzat, de a képviselők úgy döntöttek, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy több közfoglalkoztatottat vonjanak be a programba.

  Kitüntetésekről döntöttek
  Két kitüntetés odaítéléséről is határozott májusi ülésén a képviselő-testület. A Gyöngyös Közszolgálatáért kitüntetést Nagy Gábornénak, a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal Pénzügyi- és Költségvetési Igazgatóság igazgató-helyettesének ítélte oda a grémium, míg a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetésre Előházi Irént, a Bugát Pál Kórház diplomás ápolóját, mentálhigiénés szakemberét, illetve dr. ifj. Rechtorisz László háziorvost találta a legalkalmasabbnak a grémium. Az elismerések átadására a köztisztviselők napján, illetve a Semmelweis-napi ünnepségen kerül majd sor.

  A grémium napirendjén több mint hatvan előterjesztés szerepelt, aminek egy részét idő hiányában nem tudták megtárgyalni a képviselők, ezekről a javaslatokról jövő hét csütörtökön rendkívüli ülésen határoznak majd.


  Közösségi funkciók