3 °C

 
 
Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

23/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott egyes díjfizetési kötelezettséget megállapító rendeletek hatályba lépésének módosításáról, melynek keretében módosította az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.), valamint a parkolásról szóló 4/2007. (II.19.) számú önkormányzati rendeleteket.

22/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL SZÓLÓ 21/2011.(VI.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

21/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott a GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2019. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

Bővebben

Emelkedik a parkolás díja Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.03.29. csütörtök
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Több díjváltozásról is döntött márciusi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. Nyolc év után először emelkednek a parkolási díjak, és a fogyasztói árnövekedés hatására minimális mértékben emeltek a térítési díjakon. Több pályázatot is kiírt a testület, amely a Pro Civitate-díjat Csizmadia Elek életműdíjas fizikusnak adományozta.

   

  Változik a parkolási díj
  A képviselők a parkolásról szóló rendelet módosításával emelték a fizetőparkolók használatának tarifáját. A parkolási díjak nyolc éve nem változtak a városban, a mostani döntéssel a jelenlegi óránkénti 220 forintról 240 forintra emelkedett a tarifa. A minimálisan fizetendő, 15 perc parkolásra jogosító várakozási díj 60 forint lesz, a pótdíj mértéke hétfőtől péntekig, 15 napon belüli befizetés esetén 2640 forintra, míg szombati parkolás esetén 2160 forintra emelkedik. Tizenöt napon túli befizetés esetén a pótdíj mértéke 9600 forint lesz. A testület arról is döntött, hogy fizetőssé teszi a buszpályaudvar mellett épített új parkolót, az áprilisi ülésen pedig a buszmegálló, a toronyház és a Fő tér környékének parkolási rendjét is felülvizsgálják majd.

  Felülvizsgálták a helyi tömegközlekedést
  A helyi közösségi közlekedés rendszerét is felülvizsgálta a képviselő-testület a márciusi ülésen, és több autóbuszjárat megszűntetéséről döntött. A határozatot részletes utasszámlálás előzte meg, amely során kiderült, hogy több tucat járat alacsony kihasználtsággal közlekedik a városban, több mint harminc járaton tíznél is kevesebben utaztak, de sok esetben előfordult, hogy csupán néhányan utaztak az autóbuszokon. Az adatok tükrében a képviselők a járatok racionalizálásáról döntöttek, a változások április 30-ától lépnek majd életbe, és addig az önkormányzat részletes tájékoztatást nyújt majd az utazóközönség részére. A most elfogadott változtatások az első lépését jelentik a helyi tömegközlekedés átszervezésének, a nyáron a járatok útvonalát is felülvizsgálják majd. A helyi tömegközlekedés fenntartására évente mintegy 80 millió forintot fordít az önkormányzat, a racionalizálástól a költségek csökkenését várja a testület.

  Változnak a térítési díjak
  Április 1-től átlagosan 3 százalékkal emelkednek a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) által biztosított szociális ellátások térítési díjai. Ennél nagyobb mértékű emelésre csak a szociális étkeztetés esetében kell számítaniuk az ellátásokat igénybe vevőknek, de az emelés mértéke ezekben az esetekben is messze alulmarad az önköltséggel számított térítési díj mértékének. Az emelkedés csak azok esetében lesz érzékelhető, akiknek a nyugdíja meghaladja a 74 ezer forintot. Az időskorúak nappali ellátása 2018-ban is díjmentes marad a Gyöngyös, Visonta úti, valamint a gyöngyöspatai és gyöngyössolymosi telephelyeken is. A térítési díjak változásáról a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása hétfőn döntött, szerdai ülésén pedig a gyöngyösi képviselő-testület is elfogadta az április 1-től érvényes térítési díjakat. A gyöngyösi önkormányzat a szociális ellátások biztosításához ebben az évben 3 és fél millió forintos támogatást biztosít, amely méltányossági keretként lehetőséget ad arra, hogy a nehéz anyagi körülmények között élők számára a térítési díjakat csökkentsék. A szociális ellátásokhoz hasonlóan 3 százalékkal emelkedik a gyermekjóléti szolgáltatások térítési díja a Gyermekek Átmeneti Otthonában és a Családok Átmeneti Otthonában. Ugyanakkor 75 %-os intézményi térítésidíj-kedvezményben részesül, akinek kettő vagy több gyermeke kerül elhelyezésre, a személyi térítési díj összege pedig nem haladhatja meg a család egy főre jutó havi jövedelmének 50 %-át.

  A testület úgy döntött, hogy egységesen – a fogyasztói árnövekedés alapján –, 3 százalékos mértékben emeli a gyermekjóléti és köznevelési intézmények étkeztetési térítési díjait. A változás a bölcsődei, óvodai, valamint általános- és középiskolai térítési díjakat érinti. Kivételt csak a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium képez, ebben az intézményben ugyanis a diákok étkeztetését biztosító szolgáltató nem kérte az étkeztetésért fizetendő térítési díjak emelését.

  Elfogadták a szakmai koncepciót
  A képviselő-testület döntött a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság létrehozásáról. A cég a Gyöngyösi Kulturális és Rendezvényközpont feladatait veszi át az önkormányzati intézmény május 1-jei megszűnését követően. A grémium elfogadta az új önkormányzati társaság ügyvezetője, Ábri Zoltán szakmai és pénzügyi koncepcióját, és úgy döntött, hogy 2019 december végéig bízza meg a cég ügyvezetői feladataival. A képviselők ismét tisztázták: azt várják az új cégtől, hogy hatékonyabban és magasabban színvonalon látja majd el a város közművelődési feladatait.

  Támogatások, pályázatok
  A grémium pályázatok kiírásáról is döntött. Az önkormányzat nyugdíjas szervezetek, egyházi jogi személyek és médiatevékenységet folytatók támogatására hirdet pályázatot április 13-i benyújtási határidővel. A részletes kiírások a www.gyongyos.hu oldalon találhatók.

  A képviselők saját keretük, illetve az Oktatási és Kulturális Bizottság támogatási keretének terhére öt alapítványt összesen több mint 500 ezer forint támogatásban részesített.

  Az önkormányzat 2018-ban mintegy 8 millió forint támogatást nyújt az utánpótláskorú sportolókat is versenyeztető sportegyesületek számára a terembérleti díjak megfizetésére. Az összeget a grémium az Energia SC, a Gyöngyösi Atlétikai Klub, a Fortuna TSE, a Gyöngyösi Diáksport Egyesület, a Gyöngyösi Kézilabda Klub és a Gyöngyösi Röplabda Sportegyesület között osztotta fel.

  Segítséget nyújtanak a beteg, idős embereknek
  A testület a közösségellenes magatartásról szóló rendeletbe emelte be a lakóingatlanok előtti zöldterületek gondozásának kötelességét. A szöveg szerint a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz, illetve a telekhatártól számított 5 méter szélességben az ingatlan körüli zöldterület folyamatos tisztántartásáról. Az önkormányzat ugyanakkor megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az idős, beteg ingatlantulajdonosok számára szolgáltatásként kínálja fel a zöldterület-gondozási feladatokat.

  Beszámolók, tájékoztatók
  Továbbra is visszatérő probléma a város bizonyos területein a hulladékégetés – derül ki a Katasztrófavédelem 2017-es évről szóló beszámolójából, amelyet szintén szerdia ülésükön hallgattak meg a gyöngyösi képviselők. A dokumentum szerint elsősorban az Erdélyi tér, Lőcsei utca, Gyergyói utca, Víg út, Malom út, Szép utca településrészeken fordul elő a jelenség. A tűzesetekhez hasonlóan a műszaki mentések száma is emelkedett a 2016-os évhez viszonyítva, viszont nagy anyagi kárral, súlyos sérüléssel járó káreset 2017-ben nem történt Gyöngyös közigazgatási területén.

  A hulladékszállítással kapcsolatos panaszok is napirendre kerültek a képviselő-testület márciusi ülésén. A problémák között felmerült egyebek mellett a szemétgyűjtő edények hanyag kezelése, a nagy tömegű hulladékgyűjtő járművek által az útban, járdában okozott károk kérdése, a szemétgyűjtő edények eltűnése. A szolgáltató képviselői válaszukban elmondták: a hulladékgazdálkodás országos rendszerében jelentős változások történtek az elmúlt időszakban, és folyamatosan dolgoznak az átállás nyomán keletkezett nehézségek orvoslásán. A képviselők és a szolgáltató egyaránt felhívta a figyelmet a Kenyérgyár úton működő hulladékudvarra, ahol a gyöngyösi lakosok bármilyen hulladékukat, bármikor elhelyezhetik, mégis sokan közterületen, illegális módon szabadulnak meg a szeméttől.

  A képviselők elfogadták a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2017-es évről szóló beszámolóját, és jóváhagyták a TDM-szervezet 2018-as terveit is. A szervezet ebben az évben mintegy 37 millió forintból gazdálkodik, amelynek legnagyobb része az önkormányzat által biztosított támogatás.

  Kitüntetésekről döntöttek
  A képviselő-testület a város legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate-kitüntetést Csizmadia Elek életműdíjas fizikusnak adományozta. Dr. Csizmadia Elek 1969 óta él Gyöngyösön, akkoriban az Egyesült Izzó Félvezető és Gépgyár gyöngyösi egységében dolgozott, ma a Magnetec Ungarn Kft. vezető kutató fizikusa. Csizmadia Elek nevéhez fűződik az első, teljesen magyar építésű műhold iránystabilizációs rendszerének kifejlesztése és elkészítése. A MASAT-1 műhold megkapta az Európai Űrügynökség által odaítélt műholdak Oscar-díját. Csizmadia Elek 2013-ban fizikus életműdíjat vehetett át, 2017-ben pedig a gyöngyösi képviselő-testület javaslatára a Heves Megyei Közgyűlés Heves megyéért kitüntető díjban részesítette.

  A gyöngyösi grémium 2018-ban Báryné dr. Gál Editet, a Mátra Múzeum igazgatóját javasolja a Heves megyéért kitüntető díj odaítélésére. Báryné dr. Gál Edit 1982-ben került történész-muzeológusként a gyöngyösi Mátra Múzeumba, ahol immár 35 éve dolgozik, 2016 óta annak vezetőjeként. Fő kutatási területe a Heves megyei gazdaság- és uradalomtörténet, Gyöngyös és környékének településtörténete, a Heves megyéhez kötődő főúri családok életmódvizsgálata. Báryné dr. Gál Editet heves megyei, azon belül gyöngyösi történeti kutatásai, múzeumpedagógiai tevékenysége, aktív tudományos, kulturális, közösségi szerepvállalása okán javasolja a testület a Heves megyéért kitüntető díj odaítélésére.


  Közösségi funkciók