3 °C

 
 
30/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

29/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. szeptember 24-i ülésén rendeletet alkotott A HELYI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL szóló 5/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben


Vakcina nélkül: nincs sertéspestis miatti korlátozás Nógrád megyében

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2012.11.12. hétfő
 
Utoljára módosítva: 2012-11-12 14:42
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Feloldották a sertéspestis miatt még 2007-ben elrendelt állategészségügyi korlátozó intézkedéseket Nógrád megyében

   

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint a Nógrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, az Európai Unió Bizottságának jóváhagyásával megszüntette a klasszikus sertéspestissel fertőzött területre vonatkozó korlátozó intézkedéseket, mivel megszűnt a korlátozás fenntartásának állat-járványügyi indoka.

  A közlemény emlékeztet: még 2007 januárjában mutatták ki a vizsgálatok az első klasszikus sertéspestis eseteket a szlovák határ közelében kilőtt, illetve elhullott vaddisznókban. A betegséget a vaddisznók hurcolták be a Szlovák Köztársaságból, ahol már évek óta előfordult.

  A gyors és szakszerű állategészségügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a sertéspestis a házi sertés állományra átterjedjen. A hazai és uniós jogszabályok értelmében ugyanakkor Nógrád megyében korlátozó intézkedéseket vezettek be, illetve mentesítési tervet dolgoztak ki - emlékeztetett a Nébih.

  A korlátozásokat és a mentesítési terv rendelkezéseit addig kellett alkalmazni, amíg a monitoring program során elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a betegség jelenlétét egyértelműen ki lehetett zárni.

  A korlátozó intézkedések megszüntetésével a Nógrád megyei sertéstartók ezután előzetes vizsgálatok nélkül szállíthatnak más megyékbe élő sertést, és megszűnt a más uniós tagországba történő élő sertés szállítás tilalma is. A vadászok esetében pedig megszüntethető az az előírás, hogy csak előzetes negatív eredményű laboratóriumi (szerológiai és virológiai) vizsgálatot követően használhatták fel, illetve szállíthatták ki a fertőzött területről a Nógrád megyében kilőtt vaddisznók testét, illetve húsát.

  A közlemény kiemeli, hogy az Európai Unió tagországai közül elsőként Magyarországnak sikerült a vaddisznóállományt mentesíteni a klasszikus sertéspestistől a jelentős anyagi ráfordítást és többletmunkát igénylő orális immunizálás (szájon át felvehető vakcina) alkalmazása nélkül.


  Közösségi funkciók