3 °C

 
 
Folyamatos szúnyoggyérítés

Szúnyoggyérítést végeznek 2017. július 24-től kezdődően minden héten szerdán és csütörtökön, eső esetén pénteken 17 és 22 óra között Gyöngyösön, a Procter & Gamble gyáregységében, a Jedlik Ányos utca 4. szám alatt.

Parafa: halmozott sikerek

Magda Boldizsár háromszoros bajnok, a Parafa Úszó Klub váltója bronzérmes lett az Országos Bajnokságon.

Elhunyt dr. Gedeon András

Életének 89. évében meghalt dr. Gedeon András, a Bugát Pál Kórház legendás, nyugalmazott főorvosa. Több súlyos betegséggel küzdött hősiesen az elmúlt években, de küzdő lelke 2017. július 14-én feladta, a halálban kapott megnyugvást - közölte a Bugát Pál Kórház.

Másodfokú hőségriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve dr. Szentes Tamás, az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár másodfokú hőségriasztást rendelt el 2017. július 20. 00.00 órától előre láthatóan 23-a, vasárnap 24.00 óráig!

Lezárják a vasúti átjárókat

Két helyen is kell részleges, illetve néhány órára teljes útzárra számítani. Ez utóbbira éjszaka.

Bővebben
29/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. június 29-i ülésén rendeletet alkotott a Gyöngyös Város Építési Szabályzatáról szóló 3/2007.(II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról.

28/2017.(VI. 30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. június 29-i ülésén rendeletet alkotott A FÁS SZÁRÚ NÖVÉNYEK VÉDELMÉRŐL.

27/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. június 29-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat vagyonáról szóló 8/2016.(III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. június 29-i ülésén rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2017.(VI.30.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. június 29-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2017. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben

Óvoda-felújításra pályázik a város

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.04.28. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Két óvoda felújítására is pályázatot nyújt be a gyöngyösi önkormányzat – derült ki a város képviselő-testületének áprilisi ülésén. A tanácskozáson a képviselők döntöttek egyebek mellett a hulladékgazdálkodási társulás megalakításáról, a könyvtár önállósodásáról, és több önkormányzati rendeletet is módosítottak.

   
   

  Óvodafelújításra is pályáznak

  A testület úgy döntött, pályázatot nyújt be az Epreskert Úti Tagóvoda felújítására és a Fecske Úti Tagóvoda konyhájának korszerűsítésére. Nyertes pályázat esetén az Epreskert úti intézményben közel 35 millió forintos beruházás valósulhat meg, míg a Fecske úton 24 millió forintot köthetne a város a konyha fejlesztésére. A hazai forrású pályázatokon a beruházások költségeinek ötven százalékát nyerheti el az önkormányzat.

  A csütörtöki ülésen az is kiderült, hogy elindulhat a „Gyöngyös és térsége szennyvízelvezetésének és tisztításának fejlesztése” című projekt tervezése. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló beruházás a város százszázalékos csatornázottságát célozza, beleértve a Petőfi utcai gerincvezeték megépítését, és a szennyvíztelep korszerűsítését is.

  A grémium annak érdekében, hogy a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak helyreállítása és az épület déli tornyába tervezett kilátónak az építése ne szenvedjen késedelmet, elfogadta a beruházás jóváhagyási tervét, ami alapján meg lehet kezdeni a kivitelezési és tervezési munkák közbeszerzési eljárását. A száz évvel ezelőtt pusztító nagy tűzvészben leégett barokk toronysisakok helyreállítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében európai uniós pályázatot nyújtott be az önkormányzat, amelyet azonban még nem bíráltak el. A mostani döntés lehetővé teszi, hogy a támogatásról szóló döntés után azonnal elkezdődhessenek a kivitelezési munkák, így a toronysisakok helyreállítása az 1917-es nagy tűzvész százéves centenáriumának évében megkezdődhetne.

  Önálló intézmény lesz a könyvtár

  A képviselők elfogadták a könyvtár önállósodásáról szóló előterjesztést. A 2007 óta a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ részeként működő Vachott Sándor Városi Könyvtár 2017. július elsejétől önálló intézményként működik majd. A Hermann Lipót-hagyatékot is kezelő és a Huszár Lajos Éremtárnak is otthont adó intézmény igazgatói posztjának betöltésére az önkormányzat május elején pályázatot ír ki.

  Megalakul a hulladékgazdálkodási társulás

  A grémium elfogadta a Nyugat-Hevesi Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási megállapodását. A hulladékgazdálkodási feladatok ellátására szerveződő társulás Gyöngyös gesztorságával a Gyöngyösi járás településeinek, valamint néhány nógrádi településnek a részvételével jöhet létre. A társulást az önkormányzat azért hívja életre, hogy a későbbiekben nagyobb eséllyel fejleszthesse a közszolgáltatást.

  Rendelet-módosítások

  A grémium módosította a gyermekjóléti alapellátásokról szóló önkormányzati rendeletet. A bölcsődei térítési díjakat a jogszabály 235 forintos napidíjban állapítja meg az eddig havi szinten meghatározott összeggel szemben, annak érdekében, hogy a ténylegesen fizetendő díjat a hiányzások figyelembevételével lehessen megállapítani. A rendelet módosítása rendezte az általános iskolás korú gimnáziumi tanulók étkezését is, akik ezentúl ugyanúgy napi háromszori étkezést igényelhetnek, mint általános iskolában tanuló kortársaik.

  A közterülethasználatról szóló rendelet módosításával a testület mérsékelte a belvárosi közterület-használatért fizetendő díjakat, ugyanakkor szigorította a zöldterületek használatának szabályait. Fontos változás, hogy a Fő téren legfeljebb ötven négyzetméteres teraszt lehet kialakítani, azt is a vendéglátóhelyek homlokzatához kapcsolódva. Ennek érdekében a polgármesteri hivatal egyeztetést kezdeményezett az illetékes hatóságokkal. A testület zárt ülésen tárgyalt a közterület-használati díj megfizetése nélkül üzemelő belvárosi teraszok kérdéséről. Mint a napirend tárgyalása során kiderült, az üzemeltetők vállalták a hátralék megfizetését, és a teraszok hatályos szabályozás szerinti átalakítását. Az önkormányzat a jogi, gazdasági és városképvédelmi érdekek érvényesítését szem előtt tartva a tárgyalások során konszenzusra törekedett, ezért a büntetési tételeket elengedte, de a megállapodásokban rögzített feltételek be nem tartása esetén végső megoldásként a kényszerbontást is kész érvényesíteni.

  A képviselő-testület az önkormányzat lakásrendeletét is módosította. A változtatások lehetőséget teremtenek arra, hogy a lakásbérleti jogok elcserélhetők legyenek, s szabályozzák egyebek mellett a kiköltözés körülményeit, és a bérleti jogviszony meghosszabbításának lehetőségét. A módosított rendelet hatályba lépése után a lakóknak nem kell majd újra pályázniuk, ha a bérleti jogviszony lejárta előtt harminc nappal kérelmet nyújtanak be a jogviszony meghosszabbítására. A testület tárgyalt arról is, hogy a kedvező anyagi körülmények között élők magasabb bérleti díjat fizessenek, erről azonban egyelőre nem döntöttek, egy későbbi ülésen térnek vissza a kérdésre.

  Pályázatok, támogatások

  A grémium összesen 650 ezer forinttal támogatott különböző alapítványokat a polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői keretek terhére, és döntött az utánpótlásneveléssel foglalkozó sportegyesületek teremdíj-támogatásáról is. Az öt érintett sportegyesület állami vagy egyházi fenntartású intézmények számára fizetendő terembérleti költségeit az idei évben összesen 13 és fél millió forinttal támogatja az önkormányzat.

  A testület 700 ezer forinttal járult hozzá az ifjúsági koncepcióból eredő feladatok megvalósításához. Az összeg többek között városi diákkártya bevezetésére, különböző rendezvények megtartására és az év tanára verseny díjazására szolgál majd.

  A testület döntött egyházi jogi személyek számára pályázat kiírásáról kétmillió forintos keretösszeggel, és a nyugdíjas szervezetek számára kiírt pályázatra beérkezett pályázatok elbírálásáról is. Az önkormányzat tizenhárom szervezet számára összesen hárommillió forint támogatást biztosít.

  Üdvözlő installáció és emléktábla

  A képviselők támogatták a 3-as számú főút bevezető szakaszának körforgalmi csomópontjában kialakítandó üdvözlő installáció terveit. A mátrai borvidéket népszerűsítő, hordóból, szőlőprésekből és szőlőtőkékből álló alkotás megvalósításáról végleges döntés az installáció költségeinek megismerése után születhet. A terveket a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület hozta a testület elé.

  Gyöngyös Város Barátainak Köre a mátrai turizmus 130 éves évfordulója alkalmából emléktábla elhelyezését tervezi a Hanisz Imre téren, a volt városháza helyén, ahol 1887-ben Hanák Kolos vezetésével megalakult a Magyarországi Kárpát Turista Egyesület Mátra Osztálya. Az emléktábla elhelyezésével a képviselők egyetértettek.

  Rendvédelmi beszámolók

  A képviselő-testület meghallgatta és elfogadta a Gyöngyösi Rendőrkapitányság beszámolóját a város közbiztonsági helyzetéről. Mint a dokumentumból kiderült, a regisztrált bűncselekmények száma 2016-ban mintegy 9 százalékkal emelkedett az előző évi adatokhoz viszonyítva. Gyöngyösön 2016-ban közel ezer bűncselekményt regisztráltak, a nyomozások eredményességi mutatója pedig több mint két százalékkal, közel 60 százalékra emelkedett. Balogh Tibor rendőrkapitány az ülésen elmondta, a rendőrég a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, így kívánja a bűncselekmények számát csökkenteni. A rendőrség vezetője kitért arra is, hogy az önkormányzat által bővített, immár ötven közterületi kamerából és tizenegy rendszámfelismerő kamerából álló megfigyelő rendszer jelentősen segíti a munkájukat. Kérdésre válaszolva a kapitány beszélt arról is, hogyan lépnek fel a városban szabálytalanul kéregetők ellen. Mint elmondta: aki közterületen kéreget, szabálysértést követ el, vele szemben a rendőrök és a közterület-felügyelők is intézkedhetnek. A rendőrség ennek érdekében több esetben civil ruhás járőröket is bevet. A képviselők a gyöngyösi és a mátrafüredi polgárőr szervezetek beszámolóját is elfogadták. A negyvenöt tagot számláló Gyöngyösi Polgárőrség 2016-ban több mint négyezer órát töltött szolgálatban, míg a huszonkét tagú Mátrafüredi Új Polgárőrség több mint hétszáz órát teljesített. Egy harmadik rendvédelmi szerv, a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal részeként működő Városrendészet beszámolóját is elfogadták a képviselők. A beszámoló szerint a közterület-felügyelők közel ötezer esetben figyelmeztettek szabálytalankodókat 2016-ban, helyszíni bírságot több mint hatszáz alkalommal szabtak ki, kétszáz esetben pedig feljelentéssel éltek. A büntetések nyomán befizetett összeg meghaladja a hétmillió forintot. A mezei őrszolgálat több mint négyszáz esetben szabott ki bírságot 2016-ban – számol be a dokumentum.

  Kitüntetések

  A képviselő-testület döntött a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés odaítéléséről. Az elismerést idén Solymosi Lajosné, a Katona József Úti Tagóvoda vezetője, Vinczéné Mádi Magdolna, a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola intézményvezetője, valamint Köves Péter, a Berze Nagy János Gimnázium testnevelőtanára, a Gyöngyösi Kézilabda Klub utánpótlásedzője veheti át a városi pedagógusnapi ünnepségen. A testület posztumusz Pro Civitate-díjban részesítette Kecskés Péter tanárt, szőlész-borászt, újító-feltalálót, aki megalkotta a Kecskés-féle fedő és nyitó ekét, sikeres peronoszpóra előrejelző-rendszert hozott létre, kidolgozta a Sárhegy szőlőkultúrájának felújítási tervét, borospincéjében pedig író-olvasó találkozókat szervezett.

  A kitüntetésekről szóló rendelet módosításával a testület lehetővé tette, hogy a „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetést a rendvédelmi dolgozók számára is odaítélhesse a grémium. Arról is döntöttek, hogy a „Gyöngyös Város Gazdaságáért” díjat és az „Év Sportolói” kitüntetéseket a városi karácsonyi ünnepség helyett az év elején adják át.


  Közösségi funkciók