3 °C

 
 
Hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom

Hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben az országban, illetve visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalom.

Tartsuk tisztán a csapadékvíz-elnyelőket!

Az elmúlt időszak nagy intenzitású esőzéseinek következményeiből leszűrt tapasztalatok alapján, a jövőbeni káresemények megelőzése érdekében Gyöngyös Város Önkormányzata a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét.

Szúnyoggyérítés a város teljes területén

Gyöngyös is bekerült a Katasztrófavédelem országos szúnyoggyérítési programjába. Az úgynevezett csípőszúnyog lárváit június 28-a és 30-a között irtják a város teljes területén. Az irtószer kizárólag a rovarokra van káros hatással.

Nem fogunk ráismerni a laktanyára

Gyöngyös sport- és szabadidőközpontjává válhat a volt honvédségi laktanya területe, ahol a meglévő sportlétesítmények mellett szabadidőközpont, edzőcsarnok és öltöző épül, a szomszédos Kömlei Károly Sporttelep pedig új lelátót kap.

Gyöngyösön járt az európai olimpiai láng

Szombaton Gyöngyös is vendégül láthatta Győr nagyköveteit, akik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángjával járják körbe hazánk településeit. A lángot Gyöngyösön helyi sportegyesületek utánpótláskorú sportolói vitték.

Bővebben
24/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 26-i ülésén rendeletet alkotott a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékéről.

23/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 25-i ülésén rendeletet alkotott a KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000. (IX. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

22/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 25-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS INTÉZMÉNYEI 2016. ÉVI PÉNZMARADVÁNYÁRÓL.

21/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2017. május 25-i ülésén rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2016. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL.

Közszolgálati jelentés

Gyöngyös Város felelősségi körébe tartozó (menetrendszerinti helyi) autóbuszos személyszállítási közszolgáltatásról szóló 2016. évi adatok közzététele.

Bővebben

Térítési díjakról is döntöttek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.03.31. péntek
 
Utoljára módosítva: 2017-03-31 14:40
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Egyebek mellett hulladékgazdálkodási társulás létrehozásáról is döntött a gyöngyösi képviselő-testület márciusi ülésén. A csütörtöki tanácskozáson a szociális és gyermekjóléti intézmények térítési díjait is meghatározták, és több új rendeletet alkottak a képviselők. Az ülésen az is kiderült, ki kapja idén a város legrangosabb elismerését, a Pro Civitate díjat.

   

  Változó térítési díjak

  A képviselő-testület márciusi ülésén döntött a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjairól. 2017. április 1-jétől a térítési díjak átlagosan 3-4 százalék közötti mértékben emelkednek, ennél magasabb mértékben csak az Idősek Bentlakásos Otthonának intézményi térítési díjai változtak, itt 12 százalékos emelkedésre kell számítani. Ez utóbbit az önkormányzat évközben felülvizsgálja majd, s ha a kormány a béremelést kompenzálja, csökkenti a térítési díjakat. A térítési díjak a változtatás után is alatta maradnak az intézmények önköltségének, a személyi térítési díjakat pedig a jövedelmi viszonyok figyelembevételével, az önkormányzat jelentős méltányossági támogatásával alakítják ki.

  A grémium rendeletet alkotott a gyermekjóléti alapellátásokról, amely tartalmazza a bölcsődék, óvodák intézményi térítési díjait, és valamennyi oktatási-nevelési intézmény étkezési díjait. Az étkezés költsége és a bölcsődék intézményi térítési díjai egy százalék alatti mértékben emelkednek, de a szociálisan rászorulók térítésmentesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

  Hulladékgazdálkodási társulás alakul

  A gyöngyösi képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat kötelező hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait Gyöngyös gesztorsága mellett önkormányzati társulás formájában kívánja ellátni. A döntésre az országos szintű, egységes hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer megvalósítása miatt volt szükség. A grémium áprilisi ülésén tárgyalja meg a társulási szerződés tervezetét, amit a társulás lehetséges tagjaival közösen alakítanak ki.

  A piacokon is rendet kell tartani

  A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosításával a közterület-felügyelők hatékonyabban léphetnek majd fel a piacokon a rendbontókkal szemben. A szabályozás szerint megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki a piac területén a piac működését zavaró magatartást tanúsít, és a piacüzemeltető figyelmeztetése ellenére a zavaró magatartást nem hagyja abba, illetve az, aki a piacüzemeltetőnek a piac területéről való kitiltásra, az árusítási lehetőség megtagadására vonatkozó rendelkezésének nem tesz eleget.

  Pályázni kell a támogatásra

  Új rendeletet fogadott el a képviselő-testület az önkormányzati támogatások odaítélésének szabályairól. A dokumentum szerint a polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői keret, illetve a külön költségvetési soron szereplő támogatások kivételével mindenféle önkormányzati támogatás csak pályázat útján nyújtható. A rendelet tartalmazza a pályáztatás és a támogatások odaítélésének módját. A döntést követően a civil szervezeteknek nyújtható kulturális és sporttámogatások a jövőben csak a rendelet által szabályozott módon ítélhetők oda.

  A grémium a márciusi ülésen alapítványok támogatásáról és a négymillió forintos médiatámogatási keret felosztásáról is döntött, és hozzájárult a Kömlei Károly Sporttelep füves labdarúgópályájának kiszélesítéséhez, hogy a pálya megfeleljen az NB III. előírásainak, a Gyöngyösi Atlétikai Klub csapatának ugyanis esélye van a visszakerülésre a sportág harmadik vonalába. A testület támogatta a város óvodáinak sportprogramjait, amelyek az idegenforgalmi és sportbizottság keretéből egymillió forintos támogatásban részesülnek.

  Elfogadott beszámolók

  A testület elfogadta az önkormányzat 2017-es közbeszerzési tervét, és két beszámolót is jóváhagyott. Az egyik a február 28-án véget ért közfoglalkoztatási program keretében elvégzett feladatokról, a másik a testvérvárosi kapcsolatok alakulásáról szólt. Az önkormányzat tavaly júniustól 35, októbertől pedig újabb 76 fő foglalkoztatását látta el a program keretében, az elvégzett feladatok között egyebek mellett takarítás, utcabútorok karbantartása, buszmegállók felújítása és a játszóterek körbekerítése is szerepelt. A beszámolóból az derül ki, hogy a programnak köszönhetően az önkormányzat több mint 14 millió forintot takarított meg, ennyivel kerültek volna többe a munkák, ha azokat vállalkozók bevonásával végezteti el a város. A testvérvárosi kapcsolatokról szóló beszámolóban egyebek mellett az is olvasható, hogy a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztiválon 2017-ben Gyöngyös lengyelországi testvérvárosából, Sanokról érkező együttes is fellép majd. Gyöngyös hét testvérvárosának és a Munkácsi járásnak a képviselői meghívást kaptak a nagy városi rendezvényekre, a Mátrai Bornapokra és a Szüreti Fesztiválra is. A beszámoló azt is tartalmazza, hogy felül kell vizsgálni az elmúlt években meggyengült kapcsolatot Ringsteddel, Zeltweggel és Pieksämäkival.

  A képviselők elfogadták a város tűz- és katasztrófavédelméről szóló beszámolót. A Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség által készített dokumentumból kiderül, hogy 2016-ban semmilyen katasztrófahelyzetben nem kellett beavatkozniuk, sem jelentős árvíz, sem belvíz miatt nem kellett vonulniuk a tűzoltóknak. 2015-höz viszonyítva a tűzesetek száma a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területén csökkent, műszaki mentést azonban többször kellett végezniük a tűzoltóknak. A 226 beavatkozásból 63 esetben téves jelzés alapján vonultak a tűzoltók, és egy alkalommal szándékosan megtévesztő jelzést kaptak.


  Módosult a reklámrendelet

  A testület néhány ponton módosította a reklámhordozók és hirdetmények elhelyezéséről szóló önkormányzati rendeletet. A javaslat egyebek mellett a hirdetőfelületek maximális méretének meghatározását, valamint az utcabútorok hirdetési felületként való alkalmazásának szabályait tartalmazza. A hirdetésekkel kapcsolatban újabb változtatások is várhatók, a testületnek ugyanis településképi rendeletet és arculati kézikönyvet kell létrehoznia, amely több ponton is változtat majd a jelenlegi szabályokon.

  Új rendezvények

  A képviselő-testület még februárban döntött arról, hogy május 1-jét is beemeli az önkormányzati rendezvények közé, az augusztus 20-ai rendezvényt pedig délutáni, esti programokkal egészíti ki. A grémium most elfogadta a GYÖNGYÖK javaslatát a két ünnepnap programjára, azonban költséget nem különített el a megvalósításra, a programokat a kulturális központ így saját költségvetésének terhére valósítja meg.

  Pro Civitate

  Kitüntetésekről is döntés született a márciusi ülésen. A testületi tagok szavazatai alapján a város legrangosabb elismerését, a díszpolgári címmel együtt járó „Pro Civitate” kitüntetést ebben az évben Deák Ferenc, a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Dr. Puky Árpád Gyöngyösi Szervezetének alapító elnöke és Dr. Lukács Tóth Gyula főorvos kapja, míg a felterjesztett egyesületek közül a Gyöngyösi Városi Kispályás Labdarúgó Szövetségnek ítélte oda a kitüntetést a grémium. A testület úgy döntött, hogy a Heves Megyéért kitüntetésre posztumusz terjeszti fel Szabó Gyulát, a „Világ Igaza” emlékérem és a „Bátorság Érdemjel” kitüntetettjét. Ugyancsak javasolta a grémium Dr. Csizmadia Elek életműdíjas fizikus, valamint a Gyöngyösi Városszépítő és Városvédő Egyesületet kitüntetését.


  Közösségi funkciók