3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Ötven éves az anyatejgyűjtő állomás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.07.29. péntek
 
Utoljára módosítva: 2016-07-29 12:59
 
  Szerző: Pifkó Tamás
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az anyatejgyűjtő állomás munkatársait, területi védőnőket és tejet adó anyukákat köszöntött a gyöngyösi önkormányzat az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A rendezvényen a Gyöngyösi Anyatejgyűjtő Állomás fennállásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékeztek.

   
   

  Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus elsejét az anyatejes táplálás világnapjává, a hónap első hetét pedig a szoptatás hetévé. Ez alkalomból rendezett ünnepséget a gyöngyösi önkormányzat a GYÖNGYÖK Családi Intézetében, ahol a helyi anyatejgyűjtő állomás fennállásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékeztek.

  Hiesz György polgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a világnapnak köszönhetően sikerült megállítani azt a rossz tendenciát, amely különböző tápszerek révén kezdte háttérbe szorítani az anyatejes táplálást, és ma már újra ez a természetes, a baba és a mama számára egyaránt jótékony táplálási mód a legelterjedtebb a világon. A hazai statisztikák szerint az anyák hetven százaléka táplálja anyatejjel legalább hat hónapon át csecsemőjét, azonban egyre kevesebben vannak, akik gondolnak a kevésbé szerencsésekre, és tejet adnak le az anyatejgyűjtő állomáson. Míg a kétezres évek első évtizedében Gyöngyösön harmincnál is több anyuka adott tejet, addig 2015-ben már csak tizenöten voltak, akiknek a pénteki rendezvényen egy ajándékcsomaggal köszönte meg a segítségnyújtást Hiesz György. Az ünnepségen emléklapot, oklevelet és jutalmat is átadott a polgármester, aki az anyatejgyűjtő állomás aktív és nyugdíjas dolgozóit, valamint területi védőnőket is köszöntött.

  A rendezvény egyik célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, a csecsemők és a csecsemőt nevelő anyák szükségleteire, és ezáltal elfogadottabbá tegye az otthonon kívüli szoptatást. Sőreginé Tanka Ágnes területi védőnő előadásában azt mondta: az anyatej életének első hat hónapjában a csecsemő legfontosabb táplálékforrása, amely a hozzátáplálás megkezdése után is fontos része maradhat a csecsemők étrendjének. A védőnő szerint Gyöngyösön az egészségügyi ellátás valamennyi területén kiváló szakemberek dolgoznak, akik megfelelő tanácsokkal látják el a kismamákat és az anyukákat, hogy minél tovább tudják anyatejjel táplálni gyermekeiket.

  Kévés Tamás alpolgármester is az anyatejes táplálás fontosságára hívta fel a figyelmet pohárköszöntőjében, és köszönetet mondott mindazoknak, akik az anyatejgyűjtő állomáson dolgoztak vagy dolgoznak, valamint azoknak, akik segítik az anyukákat a csecsemők ellátásában.


  Közösségi funkciók