3 °C

 
 
27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

A legjobb ellenszer a tudás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.06.19. vasárnap
 
Utoljára módosítva: 2016-06-19 17:19
 
  Szerző: Suha Péter
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A gyöngyösi gettó kiürítésére emlékeztek a rendbe hozott zsidó temetőben.

   
   

  Az előítéletek legjobb ellenszere a tudás. Ezért aktívan tenni kell azért, hogy mindenki megismerje a holokauszt történéseit. Nagy felelősség, hogy mire emlékeznek, mit mesélnek - erről beszélt a gyöngyösi gettó kiürítésének évfordulóján rendezett megemlékezésen Radnóti Zoltán főrabbi. Mint fogalmazott: az elődök érdeke az volt, hogy élő zsidóság legyen, a mai zsidóság érdeke, hogy számukra a szó - zsidóság - ne a fájdalom, hanem az öröm, az imák, a dicső múlt szava legyen. S a jövőé, azé a jövőé, amelyben megadatik, hogy bele tudnak nyugodni a végtelen fájdalomba.

  Horváth László országgyűlési képviselő beszédében úgy vélte: a holokauszt nem zsidó ügy, hanem magyar ügy, és személyes ügy. A holokauszt meglátása szerint a 20. század soha jóvá nem tehető szégyenfoltja, s indokolt a kérdés: vajon a lelkünkben véget ért-e az az őrült időszak, ami milliók halálát hozta. A kérdését meg is válaszolta, mondván: elég egy focimeccs ahhoz, hogy elborítsa a \"legkülönfélébb felületeket a gyűlölködés\", szóval a lelkünkben még nem zárult le az a dicstelen korszak.

  Gondolatait Weöres Sándortól idézve zárta, mondván: a rendezetlen, ködös lelkület leggyakoribb és legjellemzőbb tünete a gyűlölködés valamely közösség iránt

  - A gyűlölködés igen könnyen fertőződik, mert a balsikereink okozta keserűséget és csalódást egyszerűbb és kényelmesebb egy-egy általános indulatrohammal levezetni, mint önmagunkat ellenőrizni - idézte az országgyűlési képviselő Weöres Sándor írását a közösség-gyűlöletről.

  A mártírok tiszteletére rendezett megemlékezésen a város képviseletében Tóth Szabolcs önkormányzati képviselő tolmácsolta Hiesz György polgármester üzenetét, miután a városvezető családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Üzenetében arra hívta fel a figyelmet: az ordas eszmék ma is léteznek, a veszély valódi, \"a farkas báránybőrbe bújva\" jár közöttünk.

  A felszólalók közül többen méltatták a temető rendbe tételét, illetve a mártírok és hősök tiszteletére emelt emlékművet, mindezek kapcsán Weisz Péter, a Status Quo Ante gyöngyösi zsidó hitközség elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és segítik a munkát, amely révén az elhagyatott és többször feldúlt temetőből végre méltó kegyeleti emlékpark válhat.

  Mártír megemlékezés

   
  50 kép
  Dátum: 2016-06-19 13:19:00
   


  Közösségi funkciók