3 °C

 
 
27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Még intenzívebben bekapcsolódna a város életébe a Mátra Múzeum

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.06.10. péntek
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Nyitott, szolgáltató jellegű intézményként kíván működni a Mátra Múzeum - ez az egyik legfontosabb célkitűzése az intézmény 2021-ig szóló stratégiájának, amelyet Bajzáth Judit, a múzeum projektvezetője mutatott be a gyöngyösi képviselő-testület tagjainak az Orczy-kastélyban.

   

  A Magyar Természettudományi Múzeum fenntartásában működő gyöngyösi Mátra Múzeum százharminc éves múltra tekint vissza, természettudományos gyűjteménye a második leggazdagabb hazánkban. Az intézmény emellett jelentős, mintegy tizenötezer darabos helytörténti gyűjteménnyel rendelkezik, és ezerhétszáz négyzetméteren mutat be állandó kiállításokat. A jelentős önkormányzati támogatással működő múzeumban folyó tudományos munka nem csak Gyöngyös és a Mátra szempontjából fontos, hanem országos jelentőséggel is bír, unikális leletei miatt számos területen elsődleges forrásként szolgál a kutatóknak. A Mátra Múzeum hazánk jelentős tudományos, kulturális és pedagógiai intézménye, amely most a gyöngyösi képviselő-testület tagjainak mutatta meg a következő öt évre szóló stratégiai célkitűzéseit. Hiesz György polgármester szerint fontos, hogy a képviselők is megismerjék azt a munkát, ami a nagyközönség számára sokszor láthatatlan, de a térség szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír.

  - A gyöngyösi önkormányzat évről évre támogatja a múzeum működését, amiről a testület dönt. Ahhoz, hogy ezt a döntést felelősen hozhassuk meg, fontos, hogy tudjuk, milyen emberfeletti munkát végeznek ebben az intézményben. Elég csak a Sárhegy-kutatásra gondolni, amely a mi munkánk szempontjából is elengedhetetlenül fontos adatokkal szolgál. A megismert célok előre mutatók, és több közös feladatot is adnak, ilyen például a rossz állapotban lévő Wiltner-ház felújítása, amely a múzeum helytörténeti gyűjteményének raktáraként szolgál, a felújítása pedig egyre sürgetőbb - mondta a városvezető.

  A múzeum 2016 és 2021 közötti stratégiája szerint nem csak a tudományos, hanem a laikus közönség felé is szeretne nyitni, egyebek mellett a teljes gyűjtemény digitalizálásával, amely a kutatók és a nagyközönség számára is online megismerhetővé tenné a jelentős gyűjteményt. Az intézmény tervei között szerepel a helytörténeti leletanyag bemutatása a nagyközönségnek, amely tovább erősíthetné a város lakossága és a múzeum közötti kapcsolatot. A múzeum vezetése valódi közösségi helyszínné kívánja tenni az intézményt, amelyet a nagy hagyománnyal rendelkező múzeumpedagógiai programok, és a tárgyak bemutatását szolgáló „Mindenki Múzeuma Program” és a „Látható Gyűjtemények Program” révén igyekszik megvalósítani, egyebek mellett a helytörténeti és természetrajzi kiállítások interaktívvá alakításával, és az Orczy-kert kulturális térként való hasznosításával.

  Mint kiderült, a Mátra Múzeum a következő évekre már konkrét kiállítástervekkel rendelkezik, így 2017-ben a száz évvel ezelőtti nagy tűzvész utáni újjáépítésről, 2018-ban a Sárhegy történetéről, 2019-ben pedig az akkor 685 éves mezőváros, Gyöngyös történetéről, az ember és a természeti táj kapcsolatáról szóló tárlatok nyílnak az intézményben.

  A Mátra Múzeum nem csak a lakossági kapcsolatait szeretné erősíteni a következő években, hanem a város más intézményeivel is szorosabbra fűzné a kapcsolatait. Ennek első megnyilvánulása lesz a június 25-i Múzeumok Éjszakája, amelyen a Ferences rendi könyvtárral, Szent Bertalan-templom kincstárával, valamint a Huszár Lajos Éremtárral közös programokat szerveznek.


  Közösségi funkciók