3 °C

 
 
27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

24/2020.(VI.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. június 25-i ülésén rendeletet alkotott KÖZTERÜLETEK RENDELTETÉSTŐL ELTÉRŐ HASZNÁLATÁRÓL szóló 25/2000.(IX.20.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Bővebben

Tájrekonstrukció a Mátrában

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.05.11. szerda
 
Utoljára módosítva: 2016-07-01 13:31
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Elvadult területeket tisztítanak meg az Apollo Tyres támogatásával.

   
   

  Régen legelőnek használt, de mára teljesen elvadult területeket tisztíttat ki a Bükki Nemzeti Park Parád közelében, a Mátrában. Egy-egy ilyen tájegységen az eredeti állapotok visszaállítása több éven átívelő munka, melynek hatásosságát egészen különleges módon, az ott élő pókok számlálásával vizsgálják. A tájrekonstrukció a Gyöngyöshalászon gyárat építő Apollo Tyres támogatásával zajlik.

  A Parádhoz közeli Somhegybükki-legelőt az elmúlt évtizedekben teljesen benőtte a cserje, elnyomva az ott kialakult élővilágot, így a munkát bozótirtással, fakitermeléssel kezdték az 5 hektáros területen. Már ezt követően előbukkantak ritka, régen látott védett növények, mint például a gyepeket kedvelő ritka orchidea fajok. Arról, hogy hogyan képes a természet regenerálni önmagát, az ott élő pókok számából következtetnek a szakemberek. Ezért a területen pókszámlálást végeznek, amit a napokban kezdtek el. Pókcsapdákat, vagyis műanyag poharakat helyeznek a földbe, azokat kétnaponta ürítik. Most még lándzsás és gyászos farkaspókból van több, ezek az erdőket kedvelik. Azonban ahogy telik az idő, úgy veszik át helyüket a nyílt gyepeket kedvelő fajok, ilyenek például a zugpókok.

  A mátrai gyeprekonstrukció jelenleg az Apollo Tyres egyik legnagyobb ilyen jellegű természetvédelmi programja Indián kívül.

  - „Az Apollo Tyres Hungary környezetvédelmi programjának első lépéseként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával kötött partner együttműködés keretében szeretné támogatni az Igazgatósághoz tartozó védett területeken az eredeti állapotok visszaállítását, fenntartását. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal szorosan együttműködve választottuk ki a Parád Somhegybükki-legelőt, hogy ott gyeprekonstrukció kezdődhessen. A cserjeirtást és fakitermelést követően növekszik a Nemzeti Park által hasznosítható és fenntartható védett terület, ami eredeti állapotában biztosít élőhelyet az őshonos fajok számára – mondta Bányai Tibor, az Apollo Tyres Hungary humánerőforrás igazgatója.

  A Bükki Nemzeti Park vállalta, hogy a helyreállított gyepet tradicionális legeltetéssel fenntartja, és a jövőben megóvja az erdősödéstől.

  Az Apollo Tyres szilárdan hisz a társadalmi felelősségvállalás fontosságában, ezért támogat környezetvédelmi, oktatási és egészségügyi fejlesztéseket, szorosan együttműködve a helyi intézményekkel. Így járul hozzá a közösségek életminőségének javításához Magyarországon is, ennek részeként adott támogatást a közelmúltban a gyöngyöshalászi óvoda korszerűsítéséhez. Az Apollo Tyres a vállalat társadalmi felelősségvállalási programja részként – sok más mellett– 100 ezer fát ültet el Chennai-ban 2016-ig.


  Közösségi funkciók