3 °C

 
 
28/2020.(VIII.28.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. augusztus 27-i ülésén rendeletet alkotott A KÖZTERÜLETI TÉRFIGYELŐ RENDSZERRŐL szóló 7/2017.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról.

27/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott a helyi adókról szóló 27/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról.

26/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

25/2020.(VII.17.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE a 2020. július 16-i ülésén rendeletet alkotott AZ ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN LÉVŐ LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL szóló 18/2018.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Méhekkel kapcsolatos védőkörzeti Intézkedések

A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös és több környező település teljes közigazgatási területére védőkörzeti intézkedést rendelt el.

Bővebben

Újabb pályázatok benyújtásáról döntöttek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.04.29. péntek
 
Utoljára módosítva: 2016-04-29 12:39
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Összesen közel hatszázmillió forint értékű pályázat benyújtásáról döntött a gyöngyösi képviselő-testület áprilisi ülésén. A volt honvédségi laktanya területének rendezésére és az Idősek Bentlakásos Otthonának tetőfelújítására pályázik az önkormányzat. A testület előtt alapítványok, civil szervezetek támogatása és a szociális ellátásokról szóló rendelet módosítása is szerepelt.

   

  Park és szabadidőközpont létesülhet a volt honvédségi laktanya területén

  Teljesen megújulna a gyöngyösi volt honvédségi laktanya területe, ha az önkormányzat sikerrel pályázik a Területi Operatív Program „Barnamezős területek rehabilitációja” elnevezésű pályázatán. A mintegy 570 millió forintos beruházás tervezését a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. végezte el, a pályázat benyújtásáról pedig csütörtöki ülésén döntött a helyi képviselő-testület. Az elképzelések szerint a területen létrejönne egy úgynevezett „Aktív Ház”, amely elsősorban sport- és szabadidős célokat szolgálna. A beruházás tartalmazza a rossz állapotban lévő, fel nem újítható épületek bontását, valamint egy közpark létrehozását, és a terület teljes közműellátásának kiépítését. Ez utóbbira azért is nagy szükség van, mert a volt honvédségi laktanya területén épülne meg az új tűzoltólaktanya, egy kézilabda edzőcsarnok, valamint a műfüves futballpálya öltözője. Ezeknek a beruházásoknak a közműcsatlakozásai, az épületek működéséhez szükséges közműfejlesztések is a projekt keretén belül történnek meg. Fontos eleme a beruházásnak két átkötő út kialakítása: a Honvéd út folytatása, illetve a Bethlen Gábor út és Gábor Áron út összekötése, valamint parkolók kialakítása. A pályázat támogatási intenzitása száz százalékos. Az északnyugati városrész közműfejlesztését célzó szociális városrehabilitáció, valamint a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak helyreállítását és kerékpárút építését is tartalmazó komplex turisztikai pályázat után ez a harmadik nagyértékű pályázat, amit az önkormányzat a Területi Operatív Program kiírásaira benyújtott. Szintén a nagyobb volumenű fejlesztési elképzelések közé tartozik a kékestetői gyógyhelyfejlesztési pályázat, amelynek benyújtásáról korábban döntöttek a képviselők.

  Tetőcserére is pályáznak

  Ugyancsak döntött a testület az Idősek Bentlakásos Otthonának tetőfelújítására benyújtandó pályázatról. Az épület ugyan európai uniós támogatásból az elmúlt években megújult, a tető azonban maradt a régi, és bár az önkormányzat a legfontosabb javításokat elvégezte, továbbra is cserére szorul. Nyertes pályázat esetén a húszmillió forintos költségek felét az állam biztosítaná, a másik felét a gyöngyösi önkormányzat előlegezné meg az intézményt fenntartó Kistérségi Humán Szolgáltató Központ számára, amely nyertes pályázat esetén visszafizetné azt a városnak.

  Indul a rendszámfelismerő kamerák beszerzése

  A testület csütörtöki döntésével elindította azt a közbeszerzési eljárást, amely tizenkét rendszámfelismerő kamera beszerzéséről szól. A kamerarendszer kiépítéséről és az új kamerák helyéről már korábban határozott a testület, a most elindított közbeszerzési eljárás sikere esetén pedig még idén kiépülhet a kamerarendszer, amely a város valamennyi be- és kivezető útját figyeli majd.

  Nagyobb lesz a mozgástér

  A szociális ellátásokról szóló rendelet módosításával várhatóan kevesebb kérelmet kell majd a képviselő-testületnek elutasítani amiatt, hogy a kérelmező jövedelme minimális mértékben meghaladja a rendelet által előírt mértéket. A tüzelőanyag-támogatás és az elemi kár enyhítésére nyújtott támogatás kivételével a képviselő-testület a támogatást abban az esetben is megállapíthatja, ha a jövedelem legfeljebb a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 20 %-ával (jelenleg 5 700 Ft) meghaladja a rendeletben meghatározott értékhatárt. A változtatás után várhatóan másfél-kétmillió forinttal több támogatást állapíthat majd a grémium a rászorulók részére.

  Kedvező áron adna telkeket az önkormányzat

  A képviselő-testület még korábban döntött arról, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, valamint az egyéb lakhatási célú állami támogatásokat igénybe vevőknek kedvező áron kíván telkeket kínálni. A mostani ülésen a testület kijelölte az érintett területeket, amelyeket hirdetés útján közzé tesz. A területek között családi házak és többlakásos társasházak építésére alkalmas telkek egyaránt találhatók.

  Támogatásokról is döntöttek

  A testület döntött alapítványok, civil szervezetek támogatásáról is, egészségügyi, oktatási-nevelési és szociális-karitatív célra a szakbizottságok területenként egymillió forintos keretösszeggel hirdettek pályázatot, amelyet a pályázók között a bizottságok javaslatai alapján a testület osztott szét. A városban működő nyugdíjas szervezetek összesen hárommillió forintra pályázhattak, a grémium tizenkét pályázót részesített támogatásban. A polgármesteri keretből négy alapítvány - „A Kékestető Gyógyintézetben Ápolt Betegekért Alapítvány”, a „Meseházikó Alapítvány”, a „Harcművészek a gyermekekért Alapítvány” és az „Aranyecset Művészetek Támogatásáért Alapítvány” összesen 430 ezer forint támogatásban részesül.

  Búzapiac tér lesz a buszpályaudvar környékének neve

  A testület döntése alapján a buszmegállót körülvevő területet Búzapiac térnek nevezik el, tekintettel arra, hogy a jelenlegi autóbusz pályaudvar helyén történeti források szerint 1875 és 1959 között búzapiac működött. Az MSZP-DK-Együtt frakció javaslata, hogy a teret Göncz Árpád volt köztársasági elnökről nevezzék el, nem nyerte el a képviselők többségének támogatását. Egy másik terület elnevezéséről is döntött a testület: a képviselők a Sárhegy oldalán található, 7506-os helyrajzi számú területet Puttonyos dűlőnek nevezték el. Itt lakóházak is állnak, ezért volt szükség a terület elnevezésére.

  Három pedagógust tüntettek ki

  A képviselő-testület döntött a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés odaítéléséről: a díjat 2016-ban Benicsné Szatmáry-Révay Magdolna, az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű általános iskola tanára, Fülöpné Patlók Zsuzsanna, a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola pedagógusa, valamint Molnárné Borbás Katalin, a Berze Nagy János Gimnázium tanára veheti át a pedagógusnapi ünnepségen.


  Közösségi funkciók