3 °C

 
 
9/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

8/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A VESZÉLYHELYZET IDEJÉN ALKALMAZANDÓ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL.

6/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

5/2021.(II.4.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 4-én rendeletet alkotott A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK OKOZTA KÁROK ENYHÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ TÁMOGATÁSRÓL.

7/2021.(II.19.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 19-én rendeletet alkotott A HELYI ADÓKRÓL SZÓLÓ 27/2010. (XII.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL.

Bővebben


Százötven család felzárkózását segítették

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2015.11.26. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2015-11-26 14:37
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Lezárult a Gyöngyös Észak-nyugati városrészében zajló komplex telep-program. A projekt során a négy közreműködő szervezet mintegy százötven család felzárkóztatását tűzte ki célul.

   
   

  Városvezetőként köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki segítette ennek a programnak a megvalósulását – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a szerdai projektzárót Dr. Tatár László, Gyöngyös alpolgármestere a Fuvaros utcában álló közösségi házban. Ez a Csillagház-Cserhaj volt a központi helyszíne a város Észak-nyugati városrészében 2014. április elsején indult, Gyöngyös Észak-nyugati városrészének közösségi integrációs programja című (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0068) komplex telep-programnak, amely Gyöngyös Város Önkormányzata, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Befogadás” Nonprofit Kft., a Türr István Képző és Kutató Intézet valamint a Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja (ma Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály) együttműködésével valósult meg. A projekt alapvető célja a „Durandán” szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő mintegy százötven család társadalmi felzárkózásának segítése volt.

  A célokat Fazekas Mária Ibolya, a projekt szakmai vezetője foglalta össze a szerdai projektzárón.

  Mint mondta: a projekt céljai között szerepelt az itt élők szociális-, egészségügyi-, közösségi-, oktatási-, képzési- és munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz való hozzáférésének segítése valamint a képzettségi és foglalkoztatási szint javítása is. A húsz hónapon át zajlott program a felnőttek mellett a gyerekek felzárkóztatására is nagy hangsúlyt fektetett, a szegregátumban élő gyermekek óvodáztatási arányának növelése, valamint az iskoláskorú gyermekek iskolai előrehaladási esélyeinek, tanulmányi eredményeinek és szabadidő eltöltési lehetőségeinek javítása egyaránt szerepelt a célok között.

  A programban résztvevők egyebek mellett pszichológiai, jogi, foglalkoztatási tanácsadásokon, a gyerekek délutáni foglalkozásokon vehettek részt, a kismamák számára védőnők adtak tanácsokat és egészségügyi szűréseket is tartottak

  A projekt során a különböző közösségfejlesztő rendezvényeket, képzéseket és tanácsadási programokat szervező Türr István Képző és Kutató Intézet munkatársa, Gál Ágnes elmondta, a társadalmi felzárkóztatást segítő, különösen oktatási, képzési és foglalkoztatási programokba való bekapcsolódás elősegítése is elérendő és megvalósított projektelem volt.

  A Fuvaros utcai Csillagház mellett található Csillag-Szolgáltatóponton a projektzáró alatt is folyt az építkezés. Mint Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület modellprogramok divízióvezetője hangsúlyozta: ez is azt mutatja, hogy a program nem áll le, az elmúlt húsz hónap munkája csak az első lépés volt az úton, amelyen tovább kell járniuk a szervezeteknek.

  Vitézné Jakus Enikő projektmenedzser is a folytatás szükségességét húzta alá záróbeszédében:

  a program az európai uniós támogatás lejártával a fenntartási szakasszal folytatódik.


  Közösségi funkciók